back to top
9.1 C
Athens
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025

Στρατηγική λήψη αποφάσεων σε ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον με έντονο ανταγωνισμό και μεγάλη αβεβαιότητα

Tου Δρ. Αλέξανδρου Παπαλεξανδρή, επίκουρου καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών 

Οι σημερινές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον το οποίο παρουσιάζει μεγάλες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες για τις ίδιες, καθώς χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από πολυπλοκότητα, αβεβαιότητα και πλήθος εναλλακτικών τρόπων δράσης, των οποίων τα οφέλη δεν είναι εκ των προτέρων γνωστά.

- Advertisement -

Σε αυτές τις συνθήκες «υπερ-ανταγωνισμού» οι επιχειρήσεις οφείλουν να είναι πιο ευπροσάρμοστες στις αλλαγές του περιβάλλοντος και πιο αποτελεσματικές, εφαρμόζοντας ευέλικτες μορφές οργάνωσης, μειώνοντας τα ιεραρχικά επίπεδα (delayering), ελαχιστοποιώντας τις χρονοβόρες διαδικασίες ελέγχου και εφαρμόζοντας στην πράξη την αποκεντρωμένη (decentralized) λήψη αποφάσεων. Επομένως, οι εργαζόμενοι του εκάστοτε οργανισμού καλούνται να λάβουν μία σειρά σημαντικών και δύσκολων αποφάσεων οι οποίες, λόγω αυτών των αλλαγών που συντελούνται, έχουν αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό το περιβάλλον, η αποτελεσματική λήψη αποφάσεων διαδραματίζει σημαντικότερο ρόλο από ποτέ.

Ο όρος στρατηγική λήψη αποφάσεων (strategic decision making) αναφέρεται στη διαδικασία επιλογής, σχεδιασμού και υλοποίησης αποφάσεων που θα οδηγήσουν τον οργανισμό στην επίτευξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Η λήψη αυτών των αποφάσεων συχνά σχετίζεται με μεγάλες οργανωσιακές αλλαγές αλλά και με τη δέσμευση σημαντικών πόρων και άρα η λήψη των κατάλληλων αποφάσεων θα κρίνει, σε μεγάλο βαθμό, τη μακροχρόνια βιωσιμότητα και ευημερία ενός οργανισμού.

- Advertisement -

Η λήψη αποφάσεων όμως είναι μία γνωστική διαδικασία (cognitive process), η οποία στηρίζεται τόσο σε ορθολογικά μοντέλα και τεχνικές όσο και στη διαίσθηση. Σε ό,τι αφορά την ορθολογική λήψη αποφάσεων, πρέπει να εντοπιστεί και να οριστεί σωστά το πρόβλημα (ή η ευκαιρία που παρουσιάζεται), να παραχθούν καινοτόμες ιδέες και τρόποι προσέγγισης του προβλήματος αλλά και να αξιολογηθούν κατάλληλα οι εναλλακτικοί τρόποι δράσης. Με δεδομένο ότι το άτομο που καλείται να λάβει την απόφαση συχνά πρέπει να το πράξει κάτω από αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς, με ελλιπή πληροφόρηση και περιορισμένους πόρους, αλλά και με μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, τα βήματα αυτά παρουσιάζουν πλήθος προκλήσεων και δυσκολιών.

Παράλληλα, και η διαίσθηση, η οποία είναι μια σιωπηρή μορφή γνώσης που περισσότερο συμπληρώνει παρά υπονομεύει την ορθολογική προσέγγιση στη λήψη αποφάσεων, υπόκειται σε γνωστικές και συμπεριφορικές παγίδες που είναι πιθανόν να οδηγήσουν στη λήψη μιας λανθασμένης απόφασης. Εκτός όμως από τα προβλήματα κατά τη λήψη αποφάσεων, συχνά παρουσιάζονται και εμπόδια που δυσχεραίνουν τόσο την επιλογή του καταλληλότερου τρόπου δράσης, όσο και την υλοποίηση της δράσης αυτής καθαυτής. Πιο συγκεκριμένα, συχνά παρουσιάζονται διάφορες προκλήσεις αλλά και αντιστάσεις στην αλλαγή, για τα οποία απαιτείται η προδραστική (proactive) αντιμετώπισή τους.

Το ΤΙ πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι προκειμένου να λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις και αφετέρου ΠΩΣ να το πράξουν αποτελεσματικά, εφαρμόζοντας μια σειρά επιλεγμένων τεχνικών και εργαλείων, επιχειρεί να παρουσιάσει και να αναλύσει το σεμινάριο που οργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ) με τίτλο «Στρατηγική Λήψη Αποφάσεων (Strategic Decision Making. Το σεμινάριο αυτό υλοποιείται για πρώτη φορά με εισηγητές δύο πανεπιστημιακούς καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), τον Δρ. Χρήστο Ταραντίλη, Καθηγητή Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ΟΠΑ, και τον Δρ. Αλέξανδρο Παπαλεξανδρή, Επίκουρο Καθηγητή Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΟΠΑ.

Το 20 εκπαιδευτικών ωρών σεμινάριο αυτό στοχεύει στο να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες τα εμπόδια, τις παγίδες και τα συνηθισμένα λάθη που σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων, καθώς και να τους εφοδιάσει με τα κατάλληλα εργαλεία ανάλυσης και επίλυσης προβλημάτων αλλά και παραγωγής καινοτόμων ιδεών και λύσεων για μία σειρά πρακτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις του ασφαλιστικού κλάδου.

Πιο συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση, μεταξύ άλλων:

  • να προβλέψουν προβλήματα και να εντοπίσουν ευκαιρίες που σχετίζονται με τη λήψη σημαντικών αποφάσεων
  • να διατυπώσουν σωστά το πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουν
  • να δημιουργήσουν στο χώρο της ευθύνης τους την κουλτούρα και το κλίμα της συνεχούς βελτιωτικής αλλαγής και της αξιοποίησης και ανάπτυξης της δημιουργικότητας και των ιδεών των συνεργατών τους
  • να παράξουν καινοτόμες ιδέες και λύσεις για σύνθετα και ασαφή προβλήματα
  • να αναλύσουν και να αξιολογήσουν τις προτεινόμενες ιδέες και λύσεις μέσω πολυκριτήριας ανάλυσης και να εντοπίσουν παράγοντες που μπορεί να τις καταστήσουν μη αποτελεσματικές.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο εκπαιδευτικό του κέντρο (Λ. Συγγρού 106, 5ος όροφος) στις 23, 24, 28 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2016 και ώρες 16:00-20:15.

Περισσότερες πληροφορίες

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ε.Ι.Α.Σ.: Εκπαιδευτικό σεμινάριο αγροτικών ασφαλίσεων

Οι εξελισσόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών καταδεικνύουν τα σημαντικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα της ελληνικής και αντίστοιχης ευρωπαϊκής

Ε.Ι.Α.Σ.: Εκπαιδευτικό σεμινάριο συνταξιοδοτικών ασφαλίσεων

Το Σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων της χώρας μας υφίσταται, από πολλών ετών, σημαντικότατες επιβαρύνσεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν

Ρεκόρ Συμμετοχών στο Σεμινάριο για την AI στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση!

Με απόλυτη επιτυχία και ρεκόρ συμμετοχών ολοκληρώθηκε το σεμινάριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση

Σεμινάριο ΕΙΑΣ για τις ασφαλίσεις μεταφορών και ευθύνης μεταφορών

Η εμπορική δραστηριότητα, διεθνής και εγχώρια, επιστρέφει σε γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης, μετά την πρόσκαιρη κάμψη της

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου

Οι θέσεις Insurance Europe σχετικά με την προώθηση πρότασης Omnibus

Μεταξύ των προωθούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών της συγκαταλέγεται η υιοθέτηση πρότασης Omnibus

Η NN Group ολοκλήρωσε την πώληση των δραστηριοτήτων της στην Τουρκία


Ο όμιλος NN ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης των τουρκικών δραστηριοτήτων του στη Zurich Turkiye.

Ε.Ι.Α.Σ.: Εκπαιδευτικό σεμινάριο αγροτικών ασφαλίσεων

Οι εξελισσόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών καταδεικνύουν τα σημαντικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα της ελληνικής και αντίστοιχης ευρωπαϊκής

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

«Όαση» για τις συναλλαγές η ασφάλιση πιστώσεων

Η εγχώρια αγορά, χρόνια τώρα, ήδη από το 2008, που ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση και η Ελλάδα, 24 μήνες μετά, βίωσε τη δική της πολυετή

Το δημογραφικό στο μικροσκόπιο της Eurostat: O ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνάει…

Η μέση ηλικία του πληθυσμού της ΕΕ έφθασε την 1η Ιανουαρίου 2024 τα 44,7 χρόνια, ανακοινώθηκε από τη Eurostat. Αυτό σημαίνει πως

Πώς θα κρατήσετε τους πελάτες σας στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Από εκεί που ψάχναμε για πελάτες για να ασφαλίσουν την περιουσία τους, ψάχνουμε να δούμε πότε τα επιστημονικά συμπεράσματα ....

Έγκριση θεραπευτικής αγωγής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

To «πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα θεραπευτική επιλογή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου