Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Θεματική έρευνα για το καθεστώς των νεοφυών ασφαλιστικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας (InsurTech) σε κάθε χώρα της ΕΕ εξήγγειλε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), κ. Gabriel Bernardino.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του σε συνέδριο της EIOPA την περασμένη εβδομάδα στη Φρανκφούρτη, ο κ. Bernardino δήλωσε ότι η Αρχή θα προχωρήσει σε συγκριτική ανάλυση των ρυθμίσεων για τις Insurtechs σε διάφορες χώρες για να αξιολογήσει το πώς εποπτεύεται η καινοτομία. Η Αρχή θα επιχειρήσει ακόμα να “χαρτογραφήσει” το πώς οι ασφαλιστικές εταιρείες χρησιμοποιούν τα Big Data και θα διερευνήσει το πώς αξιοποιούνται οι κόμβοι (hubs) καινοτομίας σε διαφορετικές χώρες.
Προτεραιότητα για το 2018 αποτελεί και η μελέτη των διαδικασιών αναδοχής (underwriting) των cyber κινδύνων. Σύμφωνα με τον κ. Bernardino, οι ρυθμίσεις για τον ασφαλιστικό κλάδο πρέπει να είναι τεχνολογικά ουδέτερες, αλλά να μην δημιουργούν εμπόδια που παρεμποδίζουν την καινοτομία. Οπως είπε, “Αν θέλουμε να έχουμε start-ups που αναπτύσσονται εντός της Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ, τότε πρέπει να λάβουμε υπόψη τις παρενέργειες από την δημιουργία ποικίλων εθνικών πολιτικών για την καινοτομία”.
Η ΕΙΟΡΑ εξετάζει ακόμα την επενδυτική συμπεριφορά των ασφαλιστικών εταιρειών της ΕΕ, ενόψει της αξιολόγησης του τρόπου λειτουργίας της Solvency II το 2021, πέντε χρόνια μετά τη θέση της σε ισχύ. Υπενθυμίζεται ότι η Εποπτική Αρχή έκανε πρόσφατα λόγο για αυξημένη έκθεση του κλάδου σε αξίες περιορισμένης εμπορευσιμότητας και εναλλακτικές επενδύσεις μετά την εφαρμογή της Solvency II.