back to top
33.9 C
Athens
Τρίτη 15 Ιουλίου 2025

S&P: Τροποποιήσεις στις δομές των ασφαλιστικών προϊόντων

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Οι ευρωπαϊκοί ασφαλιστικοί όμιλοι τροποποιούν την δομή των προϊόντων τους ώστε να λάβουν υπόψη τις προσδοκίες παραμονής των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα επί μακρόν, αναφέρει μελέτη της S&P Global Ratings.

- Advertisement -

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι εταιρείες θα εξακολουθήσουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, όπως την διακοπή  συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και την εκχώρηση περισσότερων κινδύνων, με στόχο να καταστήσουν πιο ανθεκτικούς τους ισολογισμούς τους. Οι πάροχοι αποταμιευτικών προϊόντων και ασφαλειών ζωής θα στραφούν σε μηχανισμούς επιμερισμούς των ζημιών με τους κατόχους των συμβολαίων και σε πιο ευέλικτη τιμολόγηση των καλύψεων για μακροζωία, θάνατο και μακροπρόθεσμη περίθαλψη. Τα unit linked προϊόντα και αυτά που προσφέρουν σταθερές προμήθειες θα αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο βάρος στα χαρτοφυλάκια των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών.

Στους κλάδους περιουσίας και ατυχημάτων, η S&P εκτιμά ότι οι όμιλοι θα δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα του underwriting και την συνετή αποθεματοποίηση, προσπαθώντας παράλληλα  να αυξήσουν τις τιμές, ώστε να αμβλύνουν τις παρενέργειες των χαμηλότερων αποδόσεων από επενδύσεις. Την ίδια στιγμή, αναμένεται ότι θα προσπαθήσουν να μειώσουν τα κόστη διαχείρισης μέσω της αυξημένης εξειδίκευσης του δικτύου και της ψηφιοποίησης.

- Advertisement -

Η S&P σημειώνει ότι δεν έχει καταγράψει ουσιώδεις αλλαγές στο “μείγμα” επενδύσεων των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών ομίλων στο τρέχον περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, προβλέποντας επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των ασφαλίστρων κατά την περίοδο 2016-2017. Ειδικά για τις ευρωπαϊκές αντασφαλιστικές εταιρίες, ο αμερικανικός οίκος θεωρεί ότι θα δυσκολευθούν πολύ να διατηρήσουν τα υφιστάμενα επίπεδα κερδοφορίας τους, παρότι η πρόσβαση σε φθηνά κεφάλαια λειτουργεί υποστηρικτικά για την πιστοληπτική τους αξιολόγηση. Η S&P  “βλέπει” διατήρηση της κινητικότητας στο “μέτωπο” των συγχωνεύσεων και εξαγορών στον ευρωπαϊκό ασφαλιστικό κλάδο και πιστεύει ότι το Brexit δεν θα επηρεάσει την πιστοληπτική ικανότητα κανενός ομίλου.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

S&P: Καλά τα νέα για τις γαλλικές ασφαλιστικές

Ο οίκος S&P θεωρεί πως το 2025 θα αναδείξει την πειθαρχία του τομέα και τα οφέλη των μοναδικών δομών ΣΔΙΤ της Γαλλίας, παρά τα αυξημένα ρίσκα

Insurance Europe: Το σχέδιο αποταμιεύσεων-επενδύσεων μάς χρειάζεται

Την προνομιακή θέση του κλάδου για πράσινες επενδύσεις και αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού κενού επισημαίνει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία

Ολοκληρώθηκε η πώληση της AXA IM στην BNP Paribas

AXA IM και BNP Paribas συναποτελούν έναν ευρωπαϊκό κολοσσό με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 1,5 τρισ. ευρώ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Παραβίαση προσωπικών δεδομένων από τράπεζα για ανύπαρκτες οφειλές

Αδικοπρακτική Ευθύνη της Εναγομένης Τραπεζικής Εταιρίας – Προσβολή Προσωπικότητας – Ηθική Βλάβη (ΑΚ 932) 38.000 ευρώ (19.000 ευρώ Χ 2)

E. Μοάτσος, Ergo: Σημαντικό κενό προστασίας στις κατοικίες

Η ERGO Ασφαλιστική αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τον ρόλο της ως αξιόπιστος συνομιλητής της Πολιτείας και εταίρος στη διαμόρφωση βιώσιμων λύσεων

Ο Ασφαλιστικός Πράκτορας στο επίκεντρο: Από την επαγγελματική εξουθένωση στην ευημερία

Η Επιτροπή Ασφαλιστικών Πρακτόρων του ΕΕΑ καθορίζει ένα νέο θεσμικό προσανατολισμό

«Φως» για τη λύση του προβλήματος των ανασφάλιστων οχημάτων

Αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και με τη συμμετοχή και του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η «επόμενη μέρα» της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση διανύει περίοδο μετάβασης, με τις παραδοσιακές πρακτικές να δοκιμάζονται.

Μασκ προς Ευρώπη: Γεννάτε γιατί… χανόσαστε

Κοινοποιώντας στο X έναν δημογραφικό χάρτη της Ευρώπης «στο κόκκινο», ο Έλον Μασκ καλεί τους πολίτες της να κάνουν μεγάλες οικογένειες

SVV: Γιατί ο ασφαλιστικός κλάδος πρέπει να δραστηριοποιηθεί άμεσα απέναντι στην ΤΝ

Είναι απλώς μια περαστική μόδα ή μήπως η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει τον κλάδο....όλες οι απαντήσεις ....

Φυσικές καταστροφές: Έκθεση της GFIA για τον σχεδιασμό χρήσεων γης

Καθώς οι φυσικές καταστροφές αυξάνονται σε συχνότητα και κόστος, η GFIA ζητά ενίσχυση του ρόλου των ασφαλιστικών στον σχεδιασμό χρήσεων γης

Παραβίαση προσωπικών δεδομένων από τράπεζα για ανύπαρκτες οφειλές

Αδικοπρακτική Ευθύνη της Εναγομένης Τραπεζικής Εταιρίας – Προσβολή Προσωπικότητας – Ηθική Βλάβη (ΑΚ 932) 38.000 ευρώ (19.000 ευρώ Χ 2)