Δεν θα χρειαστεί άλλος ένας τυφώνας Κατρίνα για να οδηγήσει τις αντασφαλιστικές εταιρείες “στο κόκκινο” εξαιτίας της κάλυψης των ζημιών από τυφώνες, σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές. Ο ανταγωνισμός (από τα hedge funds και τα εναλλακτικά κεφάλαια μεταξύ άλλων) έχει διαβρώσει τόσο πολύ τις τιμές, ώστε αρκεί μια συνηθισμένη χρονιά όσον αφορά τις αιτήσεις για αποζημιώσεις για να βρεθεί ο κλάδος σε ζημιογόνο έδαφος.
Οι τιμές των αντασφαλιστικών υπηρεσιών έχουν υποχωρήσει οκτώ από τα τελευταία δέκα χρόνια, σύμφωνα με υπολογισμούς της Guy Carpenter. Ο κλάδος αποδεσμεύει αποθεματικά προηγούμενων χρήσεων για να αντισταθμίσει τις παρενέργειες απο την μείωση των τιμών και την καθίζηση των εσόδων από επενδύσεις που προκαλείται μεταξύ άλλων και από τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια.
Σύμφωνα με τον Matthias Weber της Swiss Re, “Ολοι έχουμε καταφύγει στην πρακτική της αποδέσμευσης αποθεματικών. Εάν όμως ο παράγοντας αυτός ληφθεί υπόψη στα αποτελέσματα, σε συνδυασμό και με την “καλή μας τύχη” (δηλαδή την απουσία ακραίων φυσικών καταστροφών), η εικόνα αμαυρώνεται…”
Ο συνδυασμένος δείκτης της μεγαλύτερης αντασφαλιστικής του κόσμου Swiss Re επιδεινώθηκε στο 101% το β’ τρίμηνο του έτους από 92,9% ένα χρόνο πριν, στον απόηχο των σεισμών στην Ιαπωνία και των δασικών πυρκαγιών στον Καναδά. Ο δείκτης θα ήταν υψηλότερος κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες χωρίς την αποδέσμευση αποθεματικών προηγούμενων ετών. Ο συνδυασμένος δείκτης της Munich Re αυξήθηκε στο 99,8% από 93,3% κατά την ίδια περίοδο, μετά την αποδέσμευση αποθεματικών που βελτίωσε τον δείκτη κατά 5,1 ποσοστιαίες μονάδες.
“Εάν παρατηρήσει κανείς τους συνδυασμένους δείκτες πριν την αποδέσμευση αποθεματικών τότε φαίνεται καθαρά η συνεχής επιδείνωση στο μέτωπο των τιμών”, είπε ο Ludger Arnoldussen, μέλος του ΔΣ της Munich Re, σε πρόσφατη εκδήλωση στρογγυλής τραπέζης στελεχών του αντασφαλιστικού κλάδου. Οι συνδυασμένοι δείκτες αυξάνονται παρότι οι ζημίες από φυσικές καταστροφές για το α’ εξάμηνο του έτους ήταν εντός του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας. Επιπροσθέτως, η δεξαμενή των αποθεματικών που μπορούν να απελευθερωθουν σταδιακά στερεύει, καθώς τα κέρδη μειώνονται, όπως παρατηρεί ο Amer Ahmed, διευθύνων σύμβουλος της Allianz Re, του αντασφαλιστικού βραχίονα του γερμανικού ασφαλιστικού κολοσσού.
Την ίδια στιγμή, ο ανταγωνισμός εντείνεται καθώς τα προγράμματα ποσοτικής νομισματικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών συμπιέζουν προς τα κάτω τις αποδόσεις των παραδοσιακών επενδύσεων, προσελκύοντας νέους παίκτες στην αντασφαλιστική αγορά. Επενδυτές από τα hedge funds έως τους διαχειριστές συνταξιοδοτικών προγραμμάτων ευελπιστούν να ενισχύσουν τις αποδόσεις τους στρεφόμενοι σε εναλλακτικά κεφάλαια (Insurance-linked securities ή ILS) όπως τα ομόλογα φυσικών καταστροφών.
Ως αποτέλεσμα, τα κεφάλαια από catastrophe bonds και ενυπόθηκες αντασφάλειες (collateralized reinsurance) αυξήθηκαν στο ύψος-ρεκόρ των 73 δισ. δολαρίων το α’ τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την Aon. Οι αντασφαλιστικές είχαν πρόσθετη παραγωγική δυναμικότητα ύψους 580 δισ. δολαρίων για ανάληψη κινδύνων το ίδιο τρίμηνο, μια κατάσταση που οδήγησε σε πτώση τιμών όταν τα συμβόλαια των αντασφαλιστικών ανανεώθηκαν τον Ιούλιο, παρότι ο ρυθμός της πτώσης επιβραδύνθηκε. H Munich Re για παράδειγμα ανακοίνωσε πτώση τιμών 0,4%, έναντι πτώσης 2,1% τον Ιούλιο του 2015. “Υπάρχει θέμα υπερπροσφοράς”, σημείωσε ο Juan Beer της Zurich Insurance Group . “Για να αναστραφεί η τάση θα χρειαστεί είτε ένα χρηματοοικονομικό σοκ είτε μια τεράστια φυσική καταστροφή…”
Τούτων λεχθέντων, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση του Μόντε Κάρλο το Σεπτέμβριο, οπότε οι αντασφαλιστικές θα συζητήσουν με τους πελάτες τους την τιμολογιακή πολιτική του επόμενου έτους. Οι διαπραγματεύσεις εκεί αναμένονται πιο δύσκολες από ότι την τελευταία διετία, προβλέπει ο Dirk Lohmann, διευθύνων σύμβουλος της Secquaero Advisors AG που συμβουλεύει τις αντασφαλιστικές για θέματα διαχείρισης κινδύνων.
Οι αγορές ήδη “τιμωρούν” τον κλάδο για την άνοδο των συνδυασμένων δεικτών και την μείωση των κερδών. Η Swiss Re, η Munich Re και η Hannover Re, τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες αντασφαλιστικές του κόσμου, ανακοίνωσαν μείωση κερδών για το β’ τρίμηνο. Οι μετοχές της Munich re έχουν υποχωρήσει κατά 13% από τις αρχές του έτους, της Swiss Re κατά 17% και της Hannover Re κατά 14%. “Επιφανειακά, τα αποτελέσματα των αντασφαλιστικών δείχνουν ικανοποιητικά, αλλά εάν επικεντρωθεί κάποιος στην εγγενή τάση δεν είναι”, σημειώνει ο κ. Ahmed της Allianz Re. “Η θετική εικόνα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απουσία μεγάλων φυσικών καταστροφών τα τελευταία χρόνια…”
Η θετική αυτή εικόνα απειλείται από την έναρξη της περιόδου των τυφώνων και των τροπικών καταιγίδων στις ΗΠΑ. Η λεκάνη του Ατλαντικού θα βιώσει τις περισσότερες “επώνυμες” καταιγίδες από το 2012, την χρονιά που η “Σάντυ” προκάλεσε ζημίες ύψους 50 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ. Τουλάχιστον τέσσερις τροπικές καταιγίδες θα αναβαθμιστούν σε μεγάλους τυφώνες έως τις 30 Νοεμβρίου, σύμφωνα με προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της χώρας.
“Οι αναλυτές και οι επενδυτές ξέρουν πολύ καλά ότι η καλή τύχη δεν θα διαρκέσει επ’ άπειρον”, προειδοποιεί ο Weber της Swiss Re. “Είναι θέμα χρόνου να έρθει η….τέλεια καταιγίδα και τότε οι αντοχές, το μέγεθος και η κεφαλαιακή επάρκεια θα κάνουν τη διαφορά (μεταξύ των αντασφαλιστικών)…”