Του Νίκου Σακελλαρίου
Oι τελευταίες προεκλογικές εκδηλώσεις πριν τις εκλογές έδειξαν τα χωριστά στοιχεία στην ατζέντα των δύο ‘μονομάχων’. Ο μεν Τραμπ εμφανίζεται σαφώς με φιλικές σχέσεις ως προς τις επιχειρήσεις (φοροαπαλλαγές) ενώ η Χάρις δείχνει το ενδιαφέρον της για την μεσαία τάξη. Τους «working class heroes» κατά το γνωστό τραγούδι του John Lennon. Οι χρηματιστηριακές αγορές δείχνουν να ποντάρουν προς την πλευρά του Τραμπ, όπως δείχνουν οι πορείες της ισοτιμίας του δολαρίου και η σταθερότητα των μετοχών. Βεβαίως και δεν θα έρθει ‘χρηματιστηριακός αρμαγγεδώνας’ εάν κερδίσει η Χάρις. Απλώς θα ανανεωθεί η επενδυτική ατζέντα. Η άνοδος του χρυσού είναι αυτή που δείχνει ότι οι αγορές φοβούνται μία περίοδο ακυβερνησίας και έντονων ταραχών όπως έγινε τον Ιανουάριο 2020.
Για την ασφαλιστική αγορά των ΗΠΑ που είναι μία τεράστια αγορά πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων ενεργητικού, ισχυρού λόμπι στην Ουάσινγκτον και βασικός πυλώνας κάλυψης υγείας και σύνταξης, οι πολιτικές επιλογές δεν υφίστανται. Η ατζέντα του « Obama Care» για κάλυψη των φτωχών κυρίως πολιτών και η ανακατανομή πόρων από τον ιδιωτικό τομέα προς τον δημόσιο έφερε μεγάλη αναταραχή και έστρεψε πολλούς μετόχους , στελέχη αλλά και εργαζόμενους στον ασφαλιστικό κλάδο προς τους Ρεπουμπλικάνους. Χωρίς να υπάρχουν έρευνες , οι εκτιμήσεις πλέον είναι ότι οι ασφαλιστές ψηφοφόροι στις ΗΠΑ που θα ψηφίσουν Τραμπ ξεπερνούν το 60% του συνόλου στον κλάδο τους.
Ο ίδιος ο Τραμπ, έχει υποσχεθεί στον ασφαλιστικό κλάδο ότι θα έχει φοροαπαλλαγές και στα εισοδήματα των Financial Planners και στα έσοδα των εταιρειών. Αντίθετα η Χάρις έχει κρατήσει απόσταση από τον κλάδο , δείχνοντας ότι θέλει να επαναφέρει το Obama Care προς όφελος των μικρομεσαίων αμερικανών και των μεταναστών. Οι ασφαλιστικές είναι και μεγάλοι χορηγοί της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ πληρώνοντας εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυσή του.