Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Σε 16 χώρες θα επικεντρώσει η AXA το ενδιαφέρον της για νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις, ενώ προσανατολίζεται και στην πώληση περιουσιακών στοιχείων σε χώρες όπου δεν έχει κρίσιμη μάζα. Οι 16 χώρες που μπορούν να «κυοφορήσουν» deals για τον γαλλικό ασφαλιστικό όμιλο είναι 10 ανεπτυγμένες (μεταξύ των οποίων Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο και ΗΠΑ) και έξι αναπτυσσόμενες (Κίνα, Βραζιλία, Ινδονησία, Μεξικό, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη). Από τις χώρες αυτές προέρχεται το 90% της κερδοφορίας της ΑΧΑ.
«Θέλουμε να επικεντρωθούμε σε λιγότερες χώρες και δη σε αυτές που έχουμε κρίσιμο μέγεθος και αναπτυξιακές προοπτικές», υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος Thomas Buberl μιλώντας σε επενδυτές στο πλαίσιο ημερίδας στο Παρίσι. «Η στρατηγική μας όσον αφορά τις εξαγορές και συγχωνεύσεις θα εστιάσει αποκλειστικά σε αυτές τις 10+6 χώρες».
Νωρίτερα εντός του έτους η ΑΧΑ είχε βάλει «πάγο» στα σενάρια για μεγάλα deals. Ο Buberl δήλωσε στην ημερίδα ότι η εταιρεία δεν θέλει να πληρώσει υπερβολικά για εξαγορές και προκρίνει τις επαναγορές ιδίων μετοχών εάν δεν βρει κατάλληλους στόχους εξαγορών. Η ΑΧΑ ανακοίνωσε επίσης ότι θα διοχετεύσει 200 εκατ. ευρώ από το ετήσιο budget για εξαγορές και συγχωνεύσεις (ύψους 1 δις ευρώ) για δράσεις καινοτομίας, ενώ εξήγγειλε και την πρόθεσή της να προχωρήσει σε πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού σε 26 χώρες όπου δεν διαθέτει ικανό μέγεθος.
Ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Gerald Harlin διευκρίνισε πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα πωληθούν όλες οι δραστηριότητες στις χώρες αυτές, που συμπεριλαμβάνουν τη Ρωσία, την Αλγερία, την Τουρκία και την Κολομβία. «Θα προχωρήσουμε σε εξορθολογισμό της παρουσίας μας… Κάποια χαρτοφυλάκια θα πωληθούν και άλλα θα τα διαχειριστούμε κατά τρόπο ώστε να καταστούν πιο κερδοφόρα», είπε μεταξύ άλλων.
Κατά την επενδυτική ημερίδα, η ΑΧΑ επανεβαίωσε τους στόχους της για τα κέρδη ανά μετοχή (μέση ετήσια αύξηση 3-7% για την περίοδο 2016-2020) και τις ταμειακές ροές (σωρευτικά 24-27 δις ευρώ για την ίδια περίοδο). Σε ερώτηση αναλυτή γιατί δεν αναθεώρησε ανοδικά τους στόχους, ο κ. Buberl απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι πρόωρο, καθώς το νέο business plan άρχισε να υλοποιείται 1,5 χρόνο πριν, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020.
Οργανωτική αναδιάρθρωση
Της επενδυτικής ημερίδας είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του σχεδίου οργανωτικής αναδιάρθρωσης της ΑΧΑ, με επίκεντρο την οργάνωση των βασικών της δραστηριοτήτων (ΑΧΑ Investment Managers, που είναι ο βραχίονας διαχείρισης ενεργητικού, και AXA Corporation Solutions, που είναι ο ασφαλιστικός βραχίονας) σε πέντε γεωγραφικές μονάδες: Γαλλία, Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία και Υπόλοιπος Κόσμος. Δημιουργείται επίσης ενιαίο Εταιρικό Κέντρο (Corporate Center). Το νέο οργανωτικό μοντέλο αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί το α’ τρίμηνο του 2018.
«Στόχος μου είναι να επιτρέψω στις ομάδες μας να επικεντρώσουν την ενέργειά τους και να παρέχουν άριστες υπηρεσίες στην εκάστοτε αγορά τους», δήλωσε ο κ. Buberl σε σχετικό ανακοινωθέν. «Είμαι πεπεισμένος ότι η εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε τοπικό επίπεδο είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της ΑΧΑ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα…»
Από την 1η Δεκεμβρίου, εξάλλου, αναλαμβάνει καθήκοντα μια νέα οργανωτική επιτροπή που θα λογοδοτεί απευθείας στον Buberl και θα επιφορτιστεί με την υλοποίηση των αλλαγών, με τα ακόλουθα μέλη:
-Ο Gerald Harlin, οικονομικός διευθυντής του ομίλου διορίζεται και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος
-Ο George Stansfield, γενικός γραμματέας, αναλαμβάνει και αυτός αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος
-Ο Benoit Claveranne διορίζεται διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς μονάδας και των νέων αγορών (International and New Markets)
-O Mark Pearson, διευθύνων σύμβουλος της AXA US
-Ο Jacques de Peretti, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AXA France
-Ο Alban de Mailly Nesle, επικεφαλής διαχείρισης κινδύνων του ομίλου
-Ο Antimo Perretta που διορίστηκε επικεφαλής της AXA Europe
-Η Astrid Stange που διορίστηκε εκτελεστική διευθύντρια
-Ο Gordon Watson που θα ενταχθεί στην επιτροπή από την 1η Ιανουαρίου 2018 αναλαμβάνει επικεφαλής της AXA Asia.
«Ως αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι, οι Gerald (Harlin) και George (Stansfield) θα με στηρίζουν στη χάραξη της στρατηγικής του ομίλου και ανυπομονώ να αξιοποιήσω την εμπειρία, την ακεραιότητα και τον επαγγελματισμό τους», δήλωσε ο CEO της ΑΧΑ.
Την ίδια στιγμή, ανακοινώθηκαν και αποχωρήσεις υψηλόβαθμων στελεχών από τον όμιλο: Η Gaelle Olivier, επικεφαλής της διεθνούς μονάδας περιουσίας-ατυχημάτων της ΑΧΑ φεύγει από τον όμιλο, όπως και ο Paul Evans, επικεφαλης της διεθνούς μονάδας Προϊόντων Ζωής, Υγείας και Αποταμίευσης. Αποχωρεί επίσης και η Amelie Oudea-Castera, επικεφαλής μάρκετινγκ και ψηφιακών υπηρεσιών. Η Karima Solvent, διευθύντρια ανθρωπίνου δυναμικού της AXA France αναλαμβάνει τον ίδιο ρόλο σε επίπεδο ομίλου, ενώ ο Guillaume Borie, διευθυντής εταιρικής ανάπτυξης, προάγεται σε υπεύθυνο θεμάτων καινοτομίας.