back to top
21.6 C
Athens
Τετάρτη 23 Απριλίου 2025

Το παρασκήνιο της ρήξης Exin-Calamos

“Φως” στην διάρρηξη των σχέσεων μεταξύ της Exin, της νεοφυούς ασφαλιστικής εταιρείας του Matt Fairfield που ήταν η “μπροστάρα” στο σχήμα που διεκδίκησε την Εθνική Ασφαλιστική, και των John Calamos και John Coudounis, εκ των βασικών χρηματοδοτών της Exin μέχρι πρότινος,  ρίχνει ρεπορτάζ της έγκυρης βρετανικής ιστοσελίδας Insurance Insider.

Στην αγωγή που υπέβαλαν οι δυο Ελληνοαμερικανοί επενδυτές την περασμένη εβδομάδα (ζητώντας ως γνωστόν από την Exin την επιστροφή ποσού 41,7 εκατ. δολ. εντόκως), ισχυρίζονται ότι η εταιρεία του Fairfield αρνήθηκε να τους δώσει πρόσβαση σε οικονομικές καταστάσεις το 2017 και απαιτούν από το δικαστήριο να υποχρεώσει την Exin να τους παραδώσει έκθεση ορκωτών λογιστών.

- Advertisement -

Οι κ.κ. Calamos και Koudounis, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Calamos Financial Partners αντίστοιχα, έδωσαν το 2016  δάνειο γέφυρα ύψους 41 εκατ. δολ, στην Exin, το οποίο ο Fairfield εγγυήθηκε προσωπικά. Στο τέλος του 2017 ομως, οι δυο επενδυτές απαίτησαν να δουν οικονομικές καταστάσεις που δεν παρέδωσε η Exin, όπως αναφέρεται στην αγωγή που στρέφεται μόνο κατά της εταιρείας και όχι και κατά του Fairfield προσωπικά.

Μετά από επανειλημμένες οχλήσεις, εκπρόσωποι της εταιρείας του Calamos μετέβησαν στα γραφεία της Exin στη Βαρκελώνη τον Οκτώβριο του 2018 για να εξετάσουν λογιστικά βιβλία και αρχεία. Ομως, η Exin φέρεται να αρνήθηκε να δώσει στα στελέχη της Calamos “πρόσβαση σε ορισμένα αρχεία, τα οποία δικαιούνταν να εξετάσει η Calamos’ στη βάση της δανειακής σύμβασης μεταξύ των δυο μερών.

- Advertisement -

Η αγωγή αναφέρει ότι από τις 18 Οκτωβρίου η Exin δεν έχει παραδώσει κανένα οικονομικό στοιχείο και γι’ αυτό η Calamos απαιτεί από το δικαστήριο να υποχρεώσει την Exin να παρουσιάσει έκθεση ανεξάρτητων ορκωτών λογιστών για τη χρηματοοικονομική της θέση. Οι ενάγοντες ζητούν επίσης από το δικαστήριο να υποχρεώσει την Exin να εμφανίσει “όλα τα αρχεία” που σχετίζονται με το δάνειο των 41 εκατ. δολ. Και τούτο διότι, χωρίς τα αρχεία είναι αδύνατο για την Calamos να βεβαιωθεί για το “εάν τα κεφάλαια πράγματι χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς που προέβλεπε η δανειακή σύμβαση”.

Στην αγωγή αναφέρεται ότι οι Calamos και Koudounis ξεκίνησαν να χρηματοδοτούν την Exin από τον Φεβρουάριο του 2016, με ποσό 15 εκατ. δολ και συνέχισαν να διοχετεύουν κεφάλαια εντός του 2017, με το σύνολο να ανέρχεται στα 41,7 εκατ. δολ. Η  Calamos ισχυρίζεται ότι η Exin αθέτησε τη δανειακή σύμβαση, που προέβλεπε αποπληρωμή του ποσού έως τις 31 Δεκεμβρίου. “Η Exin δεν αποπλήρωσε το δάνειο ως όφειλε έως τις 31 Δεκεμβρίου και δεν έκανε καμία πληρωμή έως την ημερομηνία κατάθεσης της αγωγής”   (6 Φεβρουαρίου) αναφέρεται στο δικόγραφο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

O Nίκος Αδαμαντιάδης στο I.W: Η ΑIG, η Exin και το μέλλον της ασφάλισης

O Nίκος Αδαμαντιάδης «ανοίγει τα χαρτιά» και την καρδιά του στο Ιnsurance World

Τ’ αληθινά ανεξήγητα της Εθνικής Ασφαλιστικής

Κανείς δεν διαψεύδει, κανείς δεν επιβεβαιώνει.

Εθνική Ασφαλιστική, το θέμα της χρονιάς

Μένει η λύση της δημόσιας εγγραφής. Εκει κάτι μπορεί να γίνει με το δεδομένο ότι μπορεί κάποιοι να πιστέψουν στην μετοχή της και στις μελλοντικές αποδόσεις που θα μπορούσε να γράψει η μετοχή της.

Εθνική Ασφαλιστική: Εγένετο το θέλημα της

Ο αγώνας θα κριθεί στις παρατάσεις που θα πάρει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Υπό αμφισβήτηση ο ρόλος των Συμβούλων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ για τη συγχώνευση Baloise – Helvetia

Με ιδιαίτερη χαρά η ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Α.Ε.Γ.Α ανακοινώνει ότι ο μέτοχος μειοψηφίας Ελβετικός Όμιλος Baloise και ο Ελβετικός Όμιλος Helvetia πρόκειται να ενωθούν

Μega – συγχώνευση στην ελβετική αγορά

Οι ελβετικοί ασφαλιστικοί όμιλοι Helvetia και Baloise αποκάλυψαν προ ολίγων ωρών τα σχέδια περί συγχώνευσής τους. Η εν λόγω κίνηση

SCOR, AXA XL, Marsh: Στηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση μέσω ενός mega-ναυτιλιακού project

Οι SCOR, AXA XL και Marsh ένωσαν τις δυνάμεις τους και την τεχνογνωσία τους για να υποστηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση

Ευρώπη Ασφαλιστική: Έτοιμη για εξαγορές στις ασφάλειες

Η Intracom θα παραχωρήσει μέρος των δικαιωμάτων προτίμησής της στον Νίκο Μακρόπουλο, ιδρυτή της Ευρώπη Ασφαλιστική, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα κατέχει το 13,4% της εισηγμένης.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ για τη συγχώνευση Baloise – Helvetia

Με ιδιαίτερη χαρά η ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Α.Ε.Γ.Α ανακοινώνει ότι ο μέτοχος μειοψηφίας Ελβετικός Όμιλος Baloise και ο Ελβετικός Όμιλος Helvetia πρόκειται να ενωθούν

Νέο δωρεάν ηλεκτρονικό σεμινάριο του EEA για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

Η Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών διοργανώνει το δεύτερο κατά σειρά, δωρέαν, webinar

Μega – συγχώνευση στην ελβετική αγορά

Οι ελβετικοί ασφαλιστικοί όμιλοι Helvetia και Baloise αποκάλυψαν προ ολίγων ωρών τα σχέδια περί συγχώνευσής τους. Η εν λόγω κίνηση

Οι ψηφιακοί κίνδυνοι που κρύβει η χρήση AI για τη δημιουργία action figures και χαρακτήρων Ghibli

Τις τελευταίες ημέρες μία νέα τάση έχει κατακλύσει το διαδίκτυο: Πρόκειται για εικόνες τύπου anime εμπνευσμένες από το Studio Ghibli και action figures που

Ολα για την προστασία των επιχειρήσεων παίζονται τώρα

Η κυβέρνηση έχει πολλά γερά χαρτιά στα χέρια της για να διαχειριστεί τους κινδύνους. Με αυτά τα χαρτιά περιμένουμε να κάνει τα επόμενα της βήματα ...