Του Βάιου Κρόκου
Κορυφώνεται η αγωνία για το μέλλον της μεγαλύτερης ασφαλιστικής της χώρας και αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως μόλις σε διάστημα μιας εβδομάδας υπήρξαν δυο παρεμβάσεις – νουθεσίες που “προκρίνουν” ουσιαστικά την υποψηφιότητα του σχήματος Calamos- Exin. Μόλις χθες, και στο πλαίσιο ενεργειακού συνεδρίου στην Αθήνα (Hellenic Association of Energy Economics) ο Αμερικανός πρέσβης, Geoffrey Pyatt αναφερόμενος ευρύτερα στην ανάγκη περαιτέρω επενδύσεων εξήρε την περίπτωση της Calamos που διεκδικεί, μεταξύ άλλων, την Εθνική Ασφαλιστική. Οι υπόλοιποι διεκδικητές είναι από την Κίνα: το γκρουπ Fosun και οι ασφαλιστικοί όμιλοι Gongbao και Wintime
Υπενθυμίζεται πως λίγες μέρες νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross με επιστολή προς τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, τόνισε ότι “θα αποτελούσε θετική εξέλιξη” να περιέλθει η Εθνική Ασφαλιστική στο αμερικανικών συμφερόντων κοινοπρακτικό επενδυτικό σχήμα Calamos- Exin, που έχει καταθέσει προσφορά.
Τι είπε ο Geoffrey Pyatt στο ενεργειακό συνέδριο για την Εθνική Ασφαλιστική:
“…έχω επίσης συναντηθεί με επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα ανάμεσα στις οποίες και αμερικάνικες που συνεχίζουν τις επενδύσεις εδώ στην Ελλάδα – κάποιες από αυτές μάλιστα επενδύουν εκατοντάδες εκ. δολάρια ενώ αναμένονται και άλλα προσεχώς. Για παράδειγμα η εταιρεία Calamos με έδρα το Σικάγο, είναι επικεφαλής ενός σχήματος το οποίο ενδιαφέρεται για την αγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Εάν επιλεγεί η Calamos, θα εισφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην ελληνική οικονομία και θα προσελκύσει πρόσθετες επενδύσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες με ελεύθερη αγορά (σ.σ στηλιτεύοντας ίσως το μοντέλο της κινέζικης οικονομίας) σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών τομέων. Αυτός ο τύπος αμερικανικών επενδύσεων δημιουργεί θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας”
Διαβάστε εδώ την επίσημη ομιλία του Geoffrey Pyatt: https://athens.usembassy.gov/haee_remarks.html
Όπως σχολιάζουν, τέλος, οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές – και με αφορμή όλα τα παραπάνω – εν εξελίξει βρίσκεται μια ιδιότυπη διελκυστίνδα ανάμεσα στους ξένους επενδυτές από ΗΠΑ, Ε.Ε και Κίνα για μια σειρά επενδύσεων που αφορούν την Ενέργεια, τις υποδομές, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και όχι μόνο…