του Νίκου Σακελλαρίου
Η έναρξη του φθινοπώρου 2016 έφερε πολλαπλές ανησυχίες για έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα στην ασφαλιστική αγορά. Ο ανταγωνισμός στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου θα συνεχιστεί με τον τιμολογιακό πόλεμο να κορυφώνεται. Πλέον στην εξίσωση των τιμολογίων προστίθεται μία νέα μεταβλητή. Πρόκειται για την γενικότερη ανασφάλεια που επικρατεί στην Ευρωζώνη.
Για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, οι ξένες πολυεθνικές και οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες παλεύουν στην ίδια αρένα αλλά με διαφορετικά βάρη στην πλάτη τους. Οι ξένες πολυεθνικές στην Ελλάδα θέλουν να παραμείνουν στη χώρα κάτω απ’ οποιεσδήποτε συνθήκες και να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους μέσα σε έντονο ανταγωνισμό. Οι ελληνικές εταιρείες θέλουν να επιβιώσουν από τον τιμολογιακό ανταγωνισμό , να ενσωματώσουν πλήρως τα Solvency II και ει δυνατόν να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους.
Ο αγώνας έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολος για εταιρείες που κινούνται χωρίς στόχο. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει χώρους μόνο για εταιρείες που έχουν εξειδίκευση και συγκεκριμένους στόχους. Το «όλα σε όλους» έχει τελειώσει με ότι συνεπάγεται αυτό. Πλέον οι εταιρείες πρέπει να εστιάσουν σε συγκεκριμένα target groups πελατών προσφέροντας εξειδικευμένα προιόντα για ειδικές ανάγκες.
Σε ότι αφορά τις βραχυπρόθεσμες εξελίξεις, τα μακροοικονομικά θέματα και η δεύτερη αξιολόγηση αποτελούν τα εμπόδια πριν ξεκαθαρίσει το σκηνικό σχετικά με τα εργασιακά και την κοινωνική ασφάλιση. Δύο παράμετροι οι οποίοι θα πρέπει να σταθμιστούν τόσο από τις εταιρείες Ζωής όσο και από τις εταιρείες Γενικών Ασφαλίσεων. Όσο για τους διαμεσολαβούντες , εάν συνεχιστούν οι ίδιες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και δεν υπάρξουν και γραφειοκρατικές διευκολύνσεις από την εποπτεία τότε θα πρέπει οι ίδιοι να προσαρμοστούν στις συνθήκες με ότι σημαίνει αυτό. Μεγαλύτερες συνεργασίες , μικρότερα λειτουργικά κόστη.
Στο μικρό γαλατικό χωριό του Αστερίξ και του Οβελίξ φοβόνταν μήπως τους «πέσει ο ουρανός στο κεφάλι». Στην μικρή ασφαλιστική αγορά της Ελλάδας, οι κίνδυνοι και η αστάθεια είναι πολύ περισσότερες.