back to top
22.4 C
Athens
Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2025

Η υποχρεωτική ασφάλιση περισσότερων επαγγελμάτων θα περιορίσει την ανειδίκευτη εργασία

της Μαρίας Δημητριάδη-Βιλτανιώτη*

Ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης, ειδικότερα οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, στο σύνολό τους, αποτελούν έναν ισχυρό και ανθεκτικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας μας. 

- Advertisement -

Είναι γεγονός ότι επέδειξαν ισχυρά αντανακλαστικά και γρήγορη προσαρμογή στις νέες συνθήκες λειτουργίας, οι οποίες, με τη σειρά τους, επέβαλαν μια σειρά από αρνητικά και επαναλαμβανόμενα γεγονότα, όπως η οικονομική κρίση του 2010, η πανδημία, το «σοκ» και οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, διαθέτοντας σήμερα κεφαλαιακή επάρκεια διπλάσια του μέσου όρου των ασφαλιστικών εταιρειών της ευρωζώνης. 

Επιπρόσθετα, ανταποκρίθηκαν ταχύτατα, καταβάλλοντας, βάσει ασφαλών αλλά απλουστευμένων διαδικασιών, αποζημιώσεις στον κλάδο περιουσίας, εξαιτίας των τελευταίων έντονων φυσικών καταστροφών, αποδεικνύοντας, για μία ακόμη φορά, ότι η πρόληψη είναι στενά συνδεδεμένη με την έννοια της ασφάλισης. 

- Advertisement -

Αντίστοιχα, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αποτελούν σήμερα, στο σύνολό τους, επαγγελματίες με υψηλή γνώση και επάρκεια, που σημειώνω ότι οφείλεται στη συνεχή εκπαίδευση που λαμβάνουν όχι μόνο λόγω της υποχρεωτικής επαναπιστοποίησης, αλλά πρωτίστως γιατί είναι πλέον κατανοητό σε όλους ότι η παροχή υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας στους πελάτες τους –όπως η πολυδιάστατη επικοινωνία, η άμεση ανταπόκριση, η σωστή συμβουλή– είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την υγιή τους ανάπτυξη. 

Τι συμβαίνει, όμως, γιατί, ενώ έχουμε πετύχει τα μέγιστα, υστερούμε σημαντικά στην ανάπτυξη της αγοράς μας; Πού οφείλεται ο μεγάλος αριθμός ανασφάλιστων οχημάτων; Πού οφείλεται η συχνή και συνεχής παραβίαση του Νόμου ενώ όλοι γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις που θέτει; Πού οφείλονται τα χαμηλά ποσοστά ασφάλισης περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών; Πού οφείλονται τα υψηλά ποσοστά ακυρώσεων συμβολαίων υγείας το 2022; 

Τα ερωτήματα είναι ρητορικά, η εξωστρέφεια και η επανατοποθέτηση του ασφαλιστικού κλάδου είναι η απάντηση. Απαιτούνται “value for money” προϊόντα, δηλαδή προϊόντα προσαρμοσμένα στις σημερινές ανάγκες και στα νέα οικονομικά δεδομένα των καταναλωτών, δυνατές τομές από την Πολιτεία, όπως η επαναφορά των φοροαπαλλαγών για τον κλάδο υγείας και η αύξηση του ποσοστού έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ σε 30%, ώστε το όφελος να είναι ουσιαστικό και να ωφελεί μεγαλύτερο πλήθος καταναλωτών. 

Η υποχρεωτική ασφάλιση περισσότερων επαγγελμάτων θα περιορίσει την ανειδίκευτη εργασία και θα πιθανόν και το φαινόμενο «αδήλωτων εισοδημάτων». Επίσης, η δυνατότητα πρόσβασης των επαγγελματιών του κλάδου σε χρηματοδοτικά εργαλεία για την ψηφιοποιήση τους θα βοηθήσει στην εξέλιξή τους και, κατ’ επέκταση, θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την προσέλκυση και εξυπηρέτηση ολοένα περισσότερων νεότερων σε ηλικία καταναλωτών. 

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να ανοίξει ο διάλογος για τη δημιουργία ενός πλαισίου που θα αφορά αποκλειστικά τους ψηφιακούς διανομείς και θα ρυθμίζει τις αρχές της προβολής και επικοινωνίας των υπηρεσιών τους στο Διαδίκτυο, παράλληλα πάντα με τον Ν. 4583/2018. 

*Η Μαρία Δημητριάδη-Βιλτανιώτη είναι ασφαλιστικός πράκτορας και πρόεδρος του Συλλόγου Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ν. Αττικής-ΣΠΑΤΕ. 

Από τον Οδηγό Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τι δεν αλλάζει στην Υδρόγειο Ασφαλιστική

Η Υδρόγειος θα παραμείνει η ασφαλιστική με το ανθρώπινο πρόσωπο, που επενδύει συνεχώς σε στελέχη και συνεργάτες, αξιοποιώντας στο έπακρον τις ευκαιρίες

Όταν τα σχολεία κλείνουν – Η δημογραφική κρίση και η συρρίκνωση της περιφερειακής αγοράς

Τα λουκέτα σε 766 σχολεία αποτυπώνουν μια κρίση που αφορά και την ασφαλιστική αγορά της χώρας

Ποιοι μπορούν να φέρουν ανάπτυξη στην ασφαλιστική αγορά;

Πώς φταίει η χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση, όταν ο δρόμος της ανάπτυξης δεν έχει οριοθετηθεί;

Οι 4 προτεραιότητες του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής

Ο νέος μέτοχος, κατά τον Σύλλογο, γνωρίζει ότι το σημαντικότερο στοιχείο του ενεργητικού είναι το ανθρώπινο δυναμικό και το εταιρικό δίκτυο

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πώς και γιατί από Τραπεζικός έγινα Ασφαλιστής

Απόσπασμα από την αυτοβιογραφία του κ. Μελά Γιαννιώτη, στο υπό έκδοση βιβλίο «Καπνέμποροι και Καπνασφαλιστές»

Ποια είναι η πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο;

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Τρομοκρατίας του IEP μάς κατατάσσει πάνω από χώρες που θεωρούμε πιο «επικίνδυνες» βάσει γεωγραφικής θέσης

Ασφάλιση κατοικίας: Πώς θα «ξεκολλήσει» η αγορά από τα χαμηλά ποσοστά διείσδυσης; 

Ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από αυτήν την εικόνα και πώς μπορεί αυτή να αναστραφεί προς όφελος όλων

Η τρομοκρατία και οι πολιτικοί κίνδυνοι αναδύονται ως δύο πολύ σημαντικές απειλές για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ασφάλεια

Προς επανεξέταση ο τρόπος με τον οποίο κράτη, επιχειρήσεις και ασφαλιστικοί μηχανισμοί διαχειρίζονται τον κίνδυνο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΔΕΚΑ έρχεται 26-27/9 στη Θεσσαλονίκη

Το συνέδριο, με θέμα τις εργασιακές σχέσεις και συμβάσεις, θα πραγματοποιηθεί στο ΕΒΕΘ με ελεύθερη συμμετοχή - Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα

ΕΙΑΣ: Σεμινάριο Αμοιβαίων Κεφαλαίων και Επενδυτικών Προϊόντων – Unit Linked

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε υβριδικό περιβάλλον webinar και φυσικής τάξης στις 23 και 25 Σεπτεμβρίου

Θεμιστοκλέους: Ψηφιακά ραντεβού και στα νοσοκομεία – Αύξηση κατά 1 εκατ. των διαθέσιμων ραντεβού

Από την 1η Οκτωβρίου θα προστεθούν στο ψηφιακό σύστημα finddoctors.gov.gr τα ραντεβού των νοσοκομείων, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας

Φαρμακευτική κάνναβη και σκλήρυνση κατά πλάκας: Νέα δεδομένα και ελπίδα για τους ασθενείς

Η σωστή χρήση φαρμακευτικών κανναβινοειδών μπορεί να βελτιώσει συμπτώματα όπως ο πόνος και η σπαστικότητα, προσφέροντας καλύτερη ποιότητα ζωής