Στο Panel V με θέμα: «Η Επαγγελματική Ασφάλιση ως εφαλτήριο του νέου κοινωνικού συμβολαίου στην αγορά εργασίας», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 6ουΣυνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης (#ocin25), ο κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, Εκπρόσωπος Προέδρου και Γραμματέας Οικονομικού, Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.), ανέφερε: Το θέμα της ασφάλισης βρίσκεται στην κορωνίδα των θεμάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους. Τα ΤΕΑ είναι ένας θεσμός που μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με την προϋπόθεση ωστόσο ότι ο πρώτος πυλώνας, ο δημόσιος, θα είναι ο βασικός. Είναι απαραίτητος ο κοινωνικός διάλογος και η διαφάνεια για να μην υπάρχει επιφυλακτικότητα. Πιστεύουμε ότι τα ΤΕΑ μπορούν να αναβαθμίσουν και τον ρόλο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Θα μπορούσε να γίνει ένα εθνικό ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης που να χωρά όλους τους εργαζόμενους, δεδομένου ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι μικρού μεγέθους.
Οι χαμηλοί μισθοί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα δεν βοηθούν την λογική της αποταμίευσης και της επένδυσης σε ένα επαγγελματικό ταμείο. Επίσης υπάρχει εργασιακή αβεβαιότητα που αποτελεί επίσης ανασταλτικό παράγοντα.
Η κα Κατερίνα Δασκαλάκη, Εκπρόσωπος Προέδρου και Διευθύντρια Τομέα Εργασιακών Σχέσεων & Κοινωνικού Διαλόγου, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), είπε: Ως ΣΕΒ στηρίζουμε τα ΤΕΑ και το θεσμό. Πρόκειται για ένα εργαλείο κοινωνικής προόδου και πρέπει να προκύπτει από αμοιβαίες συμφωνίες μεταξύ εργοδοτών και εργαζόμενων. Ενισχύει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών. Όλο αυτό το κομμάτι περνάει μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η πλειονότητα των εργαζομένων ανήκουν στα μεσαία στελέχη, που μπορούν να συμμετέχουν στα ΤΕΑ.
Επεσήμανε επίσης ότι πρέπει να εδραιωθεί κουλτούρα αποταμίευσης, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στη χώρα.
Ο κ. Δημήτριος Δημητρίου, Εκπρόσωπος Προέδρου και Γενικός Γραμματέας, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), είπε: Το μεγάλο πρόβλημα που προσπαθούμε να λύσουμε στην ελληνική οικονομία είναι το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων. Σίγουρα θα πρέπει να μεγαλώσουν τα υφιστάμενα επαγγελματικά ταμεία για να υπάρχουν και καλύτερες παροχές. Είναι κάτι που βοηθάει και στην καλύτερη απόδοση της επιχείρησης. Μέσω των ταμείων αυτών μπορούν να ενισχυθούν και οι πραγματικές επενδύσεις στη χώρα.
Η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων περνάει μέσα από φορολογικά κίνητρα. Πρέπει οι επιχειρήσεις να πεισθούν να συγχωνευθούν αξιοποιώντας τα κίνητρα του νόμου. Πρέπει να δούμε πώς μπορούν να μεγαλώσουν τα ΤΕΑ και μέσα από συνεργασίες στο εξωτερικό.
Ο κ. Γεώργιος Χότζογλου, Πρόεδρος Δ.Σ., Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό -Τουρισμό (Π.Ο.Ε.Ε.Τ.), ανέφερε:
Είμαστε ίσως ο μοναδικός κλάδος που ακόμα και την εποχή των μνημονίων υπογράφαμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Κατά την υπογραφή της τελευταίας σύμβασης, αποφασίσαμε την δημιουργία ΤΕΑ, εκτιμώντας ότι θα συμβάλλει στην προσέλκυση εργατικού δυναμικού, που αυτή τη στιγμή αποτελεί μείζον πρόβλημα για τον κλάδο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 50.000 κενές θέσεις εργασίας στον ευρύτερο κλάδο.
Έχουμε σημαντικά προβλήματα. Ακόμα και το επαγγελματικό ταμείο που ετοιμάζεται στο χώρο μας, αντιμετωπίζεται καχύποπτα. Πρέπει να γίνει σημαντική ενημερωτική καμπάνια ώστε να πεισθούν οι ξενοδόχοι να συμμετέχουν και να πληρώνουν όντως τις εισφορές τους, ώστε να λειτουργήσει κανονικά το ΤΕΑ. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας…