Μετά την ψήφιση του, το claw back στα νοσοκομειακά φάρμακα κάνει πρεμιέρα με το νέο έτος και παρά τις ενστάσεις και τους έντονους προβληματισμούς για τις ασάφειες του πλαισίου και τις δυσλειτουργίες που αναμένεται να προκληθούν (διαβάστε εδώ), το Υπουργείο Υγείας εμφανίζεται αποφασισμένο να το εφαρμόσει.
Έτσι, οι Φαρμακευτικές Εταιρίες ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Η νομική αμφισβήτηση του μέτρου είναι ο ένας δρόμος στον οποίο θα κινηθούν και σύμφωνα με πληροφορίες ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) ετοιμάζεται να προσφύγει τόσο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όσο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
Όπως λέγεται, πρόκειται για ένα μέτρο, τρόπων τινά, «παγκόσμιας αποκλειστικότητας», αφού δεν ισχύει, ως έχει, σε κανένα σύστημα υγείας.
Άλλωστε, τα φάρμακα αποτελούν μόλις το 10% της συνολικής δαπάνης των δημόσιων νοσοκομείων. της χώρας
Ο δεύτερος, παράλληλος, δρόμος, σχετίζεται με μια προσπάθεια ουσιαστικής συζήτησης και διαπραγμάτευσης με το Υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς. Αν, δηλαδή, δεν επιτευχθεί ο στόχος απόρριψης του μέτρου, θα επιδιωχθεί να εφαρμοστεί ένα μέτρο, όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικό, που δεν θα απορυθμίσει πλήρως την αγορά.
Πάραυτα, στην κατεύθυνση εφαρμογής του, θα πρέπει να πληρούνται μια σειρά προϋποθέσεων. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς , για να λειτουργήσει, σε οποιοδήποτε βαθμό, claw back στην ενδονοσοκομειακή δαπάνη απαιτείται, πρώτα και κύρια, πλήρη μητρώα ασθενών και θεραπευτικά πρωτόκολλα. Λογικό ακούγεται, αλλά όπως γίνεται αντιληπτό, μάλλον, ανεφάρμοστο προς το παρόν.
Επιπλέον, θα πρέπει να διασφαλιστεί η λειτουργική εφαρμογή του με ενιαία μηχανογράφηση τόσο μεταξύ των νοσοκομείων, όσο και μεταξύ των νοσοκομείων και της ΥΠΕ τους, καθώς και των ΥΠΕ μεταξύ τους. Βασική προϋπόθεση, αν αναλογιστούμε ότι, το claw back στην ενδονοσοκομειακή δαπάνη, όπως εξηγείται, θα υπολογιστεί βάσει του συνόλου των πωλήσεων ανά την επικράτεια και θα επιμεριστεί σε κάθε ΚΑΚ.
Κατ’ επέκταση, θα πρέπει να υπάρξει καθολική ένταξη της νοσοκομειακής συνταγογράφησης στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, ενώ χρήσιμος θα είναι και ένας φορέας που θα διαχειρίζεται ή θα εποπτεύει τη διαδικασία.
ΕΠΥ
Από τα παραπάνω προκύπτει και ένα βασικό ερώτημα, που σχετίζεται με το ρόλο που θα παίζει από τις αρχές του 2016 η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) στην προμήθεια των φαρμάκων για τα Νοσοκομεία.
Μέρος των προμηθειών φαρμάκων στα νοσηλευτικά ιδρύματα γίνεται με διαγωνισμούς; Η λογική λέει πως το ποσό που θα εξοικονομείται, από την εκάστοτε προσφορά, θα πρέπει να αφαιρείται από το τελικό ποσό του claw back. Αυτό θα ισχύσει ή μήπως τελικά η ΕΠΥ πρέπει να σταματήσει να διενεργεί διαγωνισμούς για φάρμακα για τα δημόσια νοσοκομεία, όπως φέρεται να ζητούν στελέχη της αγοράς, προκειμένου να προληφθούν δυσλειτουργίες;
Γενικότερα, ο κλάδος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων εκφράζει βασικά ερωτήματα για ζητήματα που παραμένουν ασαφή, όπως ποιες κατηγορίες θα ενταχθούν τελικά στο όριο της ενδονοσοκομειακής δαπάνης, αν θα υπάρχουν εξαιρέσεις και ποιες θα είναι αυτές, όπως με τα φάρμακα που χορηγούνται με μεγάλες εκπτώσεις. Ακόμα, άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τη δαπάνη απόρων και ανασφάλιστων, μεταναστών και προσφύγων.
Ιδιωτικά Νοσοκομεία
Προβληματισμό προκαλεί, όχι μόνο στις Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις, αλλά και στο ίδιο το Υπουργείο Υγείας και η διαχείριση της νοσοκομειακής δαπάνης στις ιδιωτικές κλινικές.
Την Τρίτη το πρωί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας συναντήθηκε με βασικό αντικείμενο τη διαχείριση της δαπάνης και του claw back στα νοσοκομειακά φάρμακα που χορηγούνται στα ιδιωτικά νοσοκομεία (εδώ).
Η μεταφορά της δαπάνης των φαρμάκων 1Α από τον ΕΟΠΥΥ στα δημόσια νοσοκομεία και τις ΥΠΕ, θεωρητικά σημαίνει και μεταφορά της περίθαλψης των ασθενών, γεγονός που αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω το ήδη βεβαρυμένο, από τις ελλείψεις προσωπικού και υλικών, δημόσιου συστήματος.
Αν και πρόθεση της ηγεσίας, φέρεται να μην είναι να αφαιρεθεί η δυνατότητα από τις ιδιωτικές κλινικές να χορηγούν νοσοκομειακά φάρμακα, απορίας άξιον είναι πως θα καλύπτεται αυτή η δαπάνη, αφού πλέον δεν θα έχει ο ΕΟΠΥΥ την αρμοδιότητα…
Αυτά τα ερωτήματα αναμένεται να περιγράψει την ερχόμενη εβδομάδα ο ΣΦΕΕ και η Επιτροπή Φαρμακευτικών Εταιριών του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, συγκεκριμενοποιώντας τις επόμενες κινήσεις του κλάδου.
ΠΗΓΗ: virus.com.gr