Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Την προσθήκη στοιχείων μακροπροληπτικής εποπτείας στο βασικό πλαίσιο κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας της Solvency II το 2021, κατά την πρώτη εκ βάθρων επανεξέταση της κοινοτικής οδηγίας που τέθηκε σε ισχύ φέτος, προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) Gabriel Bernardino.
Μιλώντας στο 6ο ετήσιο συνέδριο της EIOPA που πραγματοποιήθηκε στις 18 Οκτωβρίου στη Φραγκφούρτη, ο κ. Bernardino υπογράμμισε: «Ο περιορισμός των πιθανοτήτων εκδήλωσης και του αντίκτυπου μιας συστημικής κρίσης στον ασφαλιστικό κλάδο είναι πρωταρχικός μας στόχος».
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα επί μακρόν χαμηλά επιτόκια δοκιμάζουν τις αντοχές των λειτουργικών μοντέλων των ασφαλιστικών εταιρειών, «Η πρόταση της EIOPA συνίσταται στο να χρησιμοποιήσουμε τη συνολική αξιολόγηση της Solvency II το 2021 για να προσθέσουμε ένα μακροπροληπτικό πλαίσιο εποπτείας», είπε ο κ. Bernardino. Αυτό θα επιδιώκει μεταξύ άλλων τα εξής:
-Να διασφαλίζει επαρκή ικανότητα απορρόφησης ζημιών και σχηματισμού αποθεματικών.
-Να αποτρέπει τις αρνητικές διασυνδέσεις και την υπερβολική συγκέντρωση ρίσκου.
-Να αποθαρρύνει την εμπλοκή των ασφαλιστικών σε δραστηριότητες που μπορεί να ενέχουν συστημικό κίνδυνο.
-Να αποθαρρύνει την ανάληψη υπερβολικών κινδύνων στο πλαίσιο του κυνηγιού των αποδόσεων στο οποίο επιδίδονται οι ασφαλιστικές.
Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας προειδοποίησε προ ημερών ότι δεν συμφωνεί με την προοπτική ριζικών αλλαγών στους κανόνες της Solvency II, για τους οποίους απαιτήθηκε δεκαετής προεργασία προτού τεθούν σε ισχύ. Πολλές μικρομεσαίες ασφαλιστικές ασφαλιστικές εταιρείες παραπονιούνται ότι οι κανόνες της Solvency II είναι υπερβολικά περίπλοκοι, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται όμως το γεγονός ότι στην ΕΕ εδρεύουν μερικές από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες του κόσμου με διεθνή εμβέλεια, όπως η γερμανική Allianz, η γαλλική AXA και η ιταλική Generali.