Του Νίκου Σακελλαρίου
Το πρώτο Crowdhackathon Insurance, που θα πραγματοποιηθεί στις 1 και 2 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα τεχνολογικά δρώμενα και τις ασφαλιστικές εξελίξεις. Ουσιαστικά θα είναι ένα καινούριο βήμα στην εφαρμοσμένη χρηματοοικονομική τεχνολογία (Fintech), κληρονομώντας την τεράστια επιτυχία που είχε το πρώτο Hackathon στην Ελλάδα με θέμα τις οικονομικές συναλλαγές − το NBG i-Bank #fintech crowdhackathon, που διοργανώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Απριλίου 2016 από την Crowdpolicy με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας και άλλων χορηγών / υποστηρικτών.
Για να γίνει αντιληπτή η τεράστια σημασία κάθε Hackathon στην πραγματική ζωή και οικονομία, αρκεί να παραθέσουμε ότι πολλές εφαρμογές που παρουσιάστηκαν, διαγωνίστηκαν και βραβεύθηκαν στο crowdhackathon της Εθνικής Τράπεζας εφαρμόστηκαν στα προγράμματα ebanking και mobile banking της ΕΤΕ.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο NBG i-bank #fintech crowdhackathon διαγωνίστηκαν συνολικά 16 ομάδες με θέματα στην ευρύτερη περιοχή των οικονομικών συναλλαγών, όπως chatbots, e-wallets, εντοπισμός κακόβουλων συναλλαγών, συμβόλαια με βάση το blockchain, λειτουργίες crowdfunding, συναλλαγές με κινητά μέσω QR codes, social banking, υποστήριξη κοινοτήτων με ειδικές ανάγκες, κ.ο.κ.
Παράλληλα με το NBG i-bank #fintech crowdhackathon διοργανώθηκε το Be Finnovative workshop, στο οποίο έγιναν παρουσιάσεις σχετικές με τις οικονομικές συναλλαγές, θέματα όπως donation και investment crowdfunding, mobile banking, chatbots, bitcoin και blockchains κ.ο.κ.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το Open Bank API, το οποίο ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο του NBG i-bank #fintech crowdhackathon. Το API της Εθνικής Τράπεζας δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε προγραμματιστή ή εταιρία να διασυνδέεται με ασφάλεια και κανόνες με τα συστήματα της τράπεζας και να εκτελούνται συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που δίνεται API από τράπεζα και από τις λίγες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη εφαρμογών fintech. Ειδικότερα, η υιοθέτηση ενός ανοιχτού προτύπου έχει πρόσθετη σημασία, καθώς συμβάλλει ακόμα περισσότερο στην τοπική οικονομία και ανάπτυξη (πατήστε εδώ για πρόσβαση στο NBG i-bank developers portal).
Η Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, δήλωσε: «Από τον περσινό διαγωνισμό καινοτομίας και τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας ανακοινώσαμε ότι θα δημιουργήσουμε το i-bank app store για να ενισχύσουμε το οικοσύστημα ανάπτυξης mobile εφαρμογών και τη δυναμική νεανικής επιχειρηματικότητας γύρω από αυτό. Πιστοί στη δέσμευση μας, διοργανώσαμε σε συνεργασία με την Crowdpolicy το πρώτο fintech hackathon βασισμένο στο openbank API.
»Η συμμετοχή νέων ανθρώπων με πολύ υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και ικανοτήτων δικαίωσαν την πρωτοποριακή μας ενέργεια και απέδειξαν ότι το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας αποτελεί έναν από τους κυριότερους πυλώνες για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Οι λύσεις που παρουσίασαν και υλοποίησαν σε ικανοποιητικό βαθμό οι διαγωνιζόμενοι μας εντυπωσίασαν και απέδειξαν τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας τραπεζικού κλάδου και fintechs. Τους ευχαριστούμε για την συμμετοχή τους και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το οικοσύστημα με ανάλογες πρωτοβουλίες και δράσεις».
Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδούλου, γενικός διευθυντής Πληροφορικής της Τράπεζας και του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, σχολίασε: «Όταν ως Εθνική αναλάβαμε την πρωτοβουλία να είμαστε η πρώτη Τράπεζα στην Ελλάδα και μια από τις ελάχιστες στην Ευρώπη που “ανοίγουμε” τις εφαρμογές μας δημόσια μέσω API, δίνουμε δηλαδή τη δυνατότητα σε εταιρείες και ομάδες προγραμματιστών να τις χρησιμοποιήσουν, δεν περιμέναμε τέτοια άμεση ανταπόκριση. Οι ομάδες που διαγωνίσθηκαν επέδειξαν σε ελάχιστο χρόνο μεγάλη εξοικείωση και μπόρεσαν να τις αξιοποιήσουν προτείνοντας έξυπνες ιδέες που συμπληρώνουν και δίνουν πρόσθετη αξία στις δικές μας υπηρεσίες».
Kερδισμένοι η ΕΤΕ, οι διαγωνιζόμενοι και κυρίως οι καταναλωτές
Την πρώτη θέση κατέλαβε το BankBot, μια έξυπνη εφαρμογή αυτοματοποιημένης εξυπηρέτησης πελατών μέσω του Facebook Messenger, της ομάδας Bankship. Κέρδισαν 1.500 ευρώ σε μετρητά από την Εθνική Τράπεζα, συμβόλαιο για παροχή υπηρεσιών στην Εθνική Τράπεζα αξίας 10.000 ευρώ, συμβουλευτικές υπηρεσίες από την Planet αξίας 2.500 ευρώ και υποτροφία από το IST College.
Τη δεύτερη θέση κέρδισε το RSK-Mind της ομάδας RSK Project. Είναι μια υπηρεσία εντοπισμού κακόβουλων συναλλαγών η οποία χρησιμοποιεί έξυπνη διαχείριση μεγάλων δεδομένων και υπολογιστικής εκμάθησης. Κέρδισαν 1.000 ευρώ σε μετρητά από την Εθνική Τράπεζα, συμβόλαιο για παροχή υπηρεσιών στην Εθνική Τράπεζα αξίας 5.000 ευρώ και συμβουλευτικές υπηρεσίες από την Planet αξίας 2.500 ευρώ.
Την τρίτη θέση μοιράστηκαν οι ομάδες της Elorus με το SynenosiS και Code Burrows με το Smart Pay. Κερδίζουν 500 ευρώ η καθεμία από την Εθνική Τράπεζα.
Το Smart Pay ως γνωστόν επιτρέπει σε κάποιον να μεταφέρει χρήματα και να πραγματοποιήσει αγορές σκανάροντας ένα QR Code με το κινητό, με την όλη διαδικασία μεταφοράς χρημάτων από τον ένα λογαριασμό στον άλλο να γίνεται στο υπόβαθρο αυτοματοποιημένα. Η ομάδα κέρδισε συμβόλαιο με την Εθνική Τράπεζα αξίας 5.000 ευρώ και συμβουλευτικές υπηρεσίες από την Planet αξίας 2.500 ευρώ.
Την τέταρτη θέση μοιράζονται οι ομάδες Big DataNauts με το saferandom, 3+1 με το Referral, Community, Crowd contract και Antigravity. Κερδίζουν από μια virtual prepaid Mastercard με υπόλοιπο 200 ευρώ, ανά ομάδα. Επιπλέον η ομάδα Community κερδίζει το βραβείο Bluegrowth, το οποίο είναι συμβουλευτικές υπηρεσίες αξίας έως 5.000 ευρώ.
Από τις βραβεύσεις γίνεται αντιληπτό πως κερδισμένοι δεν ήταν μόνο οι διαγωνιζόμενοι και η τράπεζα − τελικός και ουσιαστικός νικητής ήταν ο καταναλωτής, ο οποίος έχει πλέον νέα προϊόντα στη διάθεσή του. Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με το Crowdhackathon Insurance, το οποίο θα προσφέρει νέες λύσεις στις ασφαλιστικές εταιρείες, στους διαμεσολαβούντες και φυσικά θα εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους, παλαιούς και νέους, προσφέροντας προτάσεις για ουσιαστικές ασφαλίσεις, με γρήγορους ρυθμούς, χωρίς κινδύνους και με ευκολίες και ταχύτητα πληρωμών.