Στην προώθηση του εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας ρίχνει το βάρος των φετινών πρωτοβουλιών της για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Κύριος στόχος είναι να εμβολιαστεί διπλάσιος αριθμός υγειονομικών, όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε σε Επιστημονική Ημερίδα που διοργάνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ για τα στελέχη των δημόσιων δομών υγείας στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Παστέρ.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα μέτρα ελέγχου της διασποράς της νόσου στην κοινότητα και στο νοσοκομείο, και παράλληλα συζητήθηκαν οι τρόποι διάγνωσης της γρίπης και διαχείρισης των βαρέως πασχόντων και των ευπαθών ομάδων. Ακόμη, παρουσιάστηκαν οι μύθοι και οι αλήθειες τόσο για το αντιγριπικό εμβόλιο όσο και για τη νόσο, ενώ τέλος επισημάνθηκε η ανάγκη συμβολής των Υγειονομικών Περιφερειών στην προσπάθεια να αυξηθεί το ποσοστό του εμβολιασμού στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Επαγγελματίας υγείας και ο ίδιος, ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας Γ. Μπασκόζος άνοιξε την εκδήλωση με το ρητό του Ιπποκράτη «ωφελέειν ή μη βλάπτειν», θίγοντας με αυτό τον τρόπο ένα ουσιώδες ζήτημα: τους κινδύνους που κρύβει για τη Δημόσια Υγεία το αντιεμβολιαστικό κίνημα.
«Πολλοί ισχυρίζονται και πολλοί διαδίδουν ανακριβέστατα και με επικίνδυνο τρόπο ότι είναι επικίνδυνο το εμβόλιο γρίπης, έχει σοβαρές παρενέργειες, άρα γιατί να το κάνει ο κόσμος που είναι καλά, εφόσον η βλάβη που μπορεί να προκαλέσει είναι μεγαλύτερη από τον κίνδυνο από την ίδια τη γρίπη, μια “γριπούλα”. Όταν όμως γίνεται επιδημία της γρίπης, όταν μετράμε τους αριθμούς των θανάτων, τότε αρχίζουμε και λέμε τα ανάποδα. Η Πολιτεία δεν φρόντισε, δεν έκανε τους εμβολιασμούς και ξεχνάμε όλα τα άλλα που έχουν συμβεί το προηγούμενο διάστημα» ανέφερε σχετικά, αναδεικνύοντας τον εμβολιασμό ως τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο προφύλαξης για να μη μετατραπεί η γρίπη σε επιδημία.
«Η υποχρέωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού είναι διπλή: Είναι ηθική κοινωνική υποχρέωση, αλλά είναι και επαγγελματική υποχρέωση ειδική, γιατί εκείνη την ώρα το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρει της υπηρεσίες του σ’ αυτούς που πάσχουν» πρόσθεσε ο κος Μπασκόζος, τονίζοντας ότι στόχος είναι το ποσοστό των επαγγελματιών υγείας που θα κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο να φτάσει το 25%, από 11% που είναι τώρα.
Ο κος γενικός άδραξε, ταυτόχρονα, την ευκαιρία να απαντήσει στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την περσινή χρονιά, αποδίδοντας εν πολλοίς το υψηλό ποσοστό θνητότητας (190 νεκροί) στον ορότυπο της νόσου πέρσι.
«Βεβαίως δεν μπορείς να πεις ότι δεν θα πεθαίνει κανείς ή ότι δεν θα αρρωσταίνει κανείς, αλλά το καθήκον μας να λιγοστέψουμε όσο το δυνατόν αυτούς που θα νοσήσουν και αυτούς που θα καταλήξουν είναι εκεί και πρέπει να το καλύψουμε» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι φέτος η Αριστοτέλους διασφάλισε δωρεάν εμβόλια για τα νοσοκομεία, καθώς και 10.000 εμβόλια για τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνάρτηση με την προσπάθεια να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κρεβάτια εντατικής νοσηλείας.
«Δεν είμαστε η χειρότερη χώρα του κόσμου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουμε ακόμα πολύ καλύτεροι. Στη Σουηδία όπως λέει ο εκλεκτός συνάδερφος, ο κ. Τσιόδρας, κάθε φορά που μιλάει, πέρσι δεν ήταν 30 τα θύματα, ήταν 230, και αυτοί που διαδίδουν ότι ήταν μόνο 30 να σκεφτούν καλά τι λένε και σε ποιανού μύλο ρίχνουν νερό. Φέτος ελπίζουμε και φιλοδοξούμε να κάνουμε πιο έγκαιρη, πιο δυνατή και πιο αποτελεσματική καμπάνια για την πρόληψη, την αγωγή υγείας και τον εμβολιασμό για την γρίπη. Επειδή είμαστε και επιστήμονες και μετράμε με τους αριθμούς τι έγινε, αυτό θα το καταλάβουμε στην πράξη από το πόσοι θα νοσήσουν, πόσοι θα χρειαστούν ΜΕΘ και πόσοι θα καταλήξουν. Εκεί θα καταλάβουμε την αξία της καμπάνιας και του εμβολιασμού» κατέληξε ο κος Γενικός.
Στην ημερίδα χαιρέτισαν εκτός από τον Γ. Μπασκόζο ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, η υποδιοικήτρια της 1ης ΥΠΕ και ο Υποδιοικητής της 2ης ΥΠΕ, ενώ ακολούθησε στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Η γρίπη σήμερα – η ευθύνη των υγειονομικών απέναντι στο κοινωνικό σύνολο» με συντονιστές της εκδήλωσης τον Α. Μεντή, ερευνητή Α΄ ιατρό Βιοπαθολόγο – Κλινικό Μικροβιολόγο και υπεύθυνο του Εθν. Εργαστηρίου Αναφοράς Γρίπης Ν. Ελλάδος, καθώς και τον Α. Αρμαγανίδη, καθηγητή Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ και διευθυντή της Β΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής Εντατικής Θεραπείας ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟ.
Κοινή θέση που τεκμηρίωσαν με επιστημονικά στοιχεία όλοι οι ομιλητές ήταν: «Κάθε χρόνο η γρίπη προκαλεί σοβαρή νόσο και θάνατο. Το εμβόλιο, που συνιστάται για τα άτομα με επιβαρυντικούς παράγοντες, μπορεί να είναι σωτήριο!».