back to top
31.7 C
Athens
Κυριακή 27 Ιουλίου 2025

Αξιολόγηση στο Σύστημα Υγείας με “κλειδί” τα DRGs και “όχημα” τις ΤΟΜΥ

από το virus.com.gr

“Όχημα” για την εισαγωγή της διαδικασίας της αξιολόγησης στο σύστημα υγείας αναμένεται να αποτελέσουν τα σχέδια για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), αλλά και η εφαρμογή των DRGs. «Δεν θα είναι κλασικού τύπου πρόσληψη», υποστηρίζει ο Υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στις ΤΟΜΥ και προαναγγέλλει αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση.

- Advertisement -

Παρότι η εισαγωγή της έννοιας της αξιολόγησης, ιδίως στο Δημόσιο, αποτελεί για την Ελλάδα, ένα «γεφύρι της Άρτας», η Αριστοτέλους εμφανίζεται αποφασισμένη να την υλοποιήσει, μέσω των νέων μονάδων της ΠΦΥ και με «κλειδί» το σύστημα των DRG’s, των ομάδων θεραπευτικών πράξεων.

Την είδηση έδωσε ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, όχι φυσικά σε συνέντευξη τύπου προς τους διαπιστευμένους συντάκτες, αλλά σε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΙ. Εκεί μίλησε για προσλήψεις, με ένα» συμβόλαιο υποχρεώσεων» στις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

- Advertisement -

ΤΟΜΥ & Αξιολόγηση

«Η αξιολόγηση είναι έννοια που έχει κακοποιηθεί», παραδέχθηκε ο Ανδρέας Ξανθός, συμπληρώνοντας όμως πως είναι απαραίτητη, καθώς «ο πολίτης απαιτεί ποιοτικές υπηρεσίες, αξιοπρεπή φροντίδα, με σεβασμό στις ανάγκες του και τα δικαιώματα του και αυτό πρέπει να ενσωματωθεί ως κουλτούρα στην καθημερινότητα του Συστήματος Υγείας».

Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση θα γίνει με τις ΤΟΜΥ, μέρος των οποίων αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες τους εντός του 2017. Σε αυτές η πρόσληψη γιατρών και λοιπού προσωπικού δεν θα είναι η κλασικού τύπου πρόσληψη, όπως ανέφερε ο Υπουργός χαρακτηριστικά.

Αντιθέτως, θα είναι επί τη βάσει ενός «συμβολαίου υποχρεώσεων», το οποίο επεξεργάζεται μια επιτροπή ειδικών, που θα εισηγηθεί τις αλλαγές στην ηγεσία του Υπουργείου.

Όπως εξήγησε θα είναι ένα «συμβόλαιο τήρησης και παρακολούθησης συγκεκριμένων υγειονομικών δεικτών, τήρησης ορισμένων στάνταρ για τον πληθυσμό, δεικτών δηλαδή ρύθμισης χρονίων νοσημάτων». Όλα αυτά θα αποτελούν στοιχείο αξιολόγησης τόσο των προσώπων όσο και τον δομών και βάσει αυτού θα καθοριστεί η προσαρμογή τους και η παραμονή τους στο Σύστημα Υγείας.

DRGs & Αξιολόγηση

Το σύστημα των DRGs, των ομοιογενών διαγνωστικών κατηγοριών, θα αποτελέσει το «κλειδί» για την εισαγωγή της αξιολόγησης και στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Το σύστημα, που εφαρμόζεται σε άλλα κράτη, θα επιτρέψει στην Αριστοτέλους να  αποκτήσει πλήρη εικόνα της λειτουργίας των νοσοκομείων.

«Μας ενδιαφέρει, μέσα από αυτό το σύστημα, να καταγράφουμε τι πραγματικά γίνεται στις κλινικές, στα τμήματα των νοσοκομείων. Πόσο αυτό κοστίζει, ποια είναι η σχέση κόστους-θεραπευτικού οφέλους, ποια είναι η συνολική βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και ποια είναι η συμβολή κάθε προσώπου και ιδιαίτερα των γιατρών που παίζουν κρίσιμο ρόλο», σημείωσε ο κ. Ξανθός και παραδέθηκε πως  τα DRGs «θα είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο που είναι η αξιολόγηση της ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού».

Ιατρική Εκπαίδευση

Η συνέντευξη είχε και άλλες ειδήσεις. Μεταξύ αυτών ήταν και οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση και συγκεκριμένα στη λήψη ιατρικής ειδικότητας.

Κατά τον Υπουργό Υγείας απαιτείται βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας κατά τη διάρκεια της ειδικότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση το ΚΕΣΥ έχει αναλάβει πρωτοβουλία, συστήνοντας 7μελείς επιτροπές ανά ειδικότητα, προκειμένου να γίνει επεξεργασία πρότασης για την αναμόρφωση του πλαισίου. Στόχος είναι μια ενοποιημένη εκπαίδευση, με ίδια στάνταρ σε όλη την Ελλάδα, με ένα ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ένα σύστημα καταγραφής δεξιοτήτων και εμπειριών, που αποκτούνται κατά την ειδικότητα, όπως ο αριθμός των χειρουργείων και των θεραπευτικών πράξεων, των επεμβατικών πράξεων κλπ.

Όλο το παραπάνω «θα καταλήγει σε ένα σύστημα εξετάσεων οργανωμένη σε πανελλαδική βάση», ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Νωρίτερα είχε αναφερθεί στην ανάγκη στοχευμένης ενίσχυσης του ΕΣΥ με ιατρικό προσωπικό, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που προκύπτουν από τη γεωμορφολογική ιδιαιτερότητα της χώρας και το brain drain, που μεταφράζεται σε μετανάστευση περίπου 18 χιλιάδων γιατρών στα χρόνια της κρίσης. Στο πλαίσιο της στοχευμένης στελέχωσης προτεραιότητα δίνεται σε ΤΕΠ και ΜΕΘ, όπως και στην ΠΦΥ, που κατά τον κ. Ξανθό, «αξίζει μεγάλης επένδυσης σε προσωπικό καταρτισμένο και εξειδικευμένο στην οικογενειακή φροντίδα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Προσωπικός Ιατρός: Μια καινοτομία του «αύριο»

Ένα θέμα που έχει συζητηθεί ιδιαίτερα στις μέρες μας μπαίνει στο μικροσκόπιο και μέσα από τα μάτια του ειδικού βλέπουμε τα θετικά στοιχεία, αλλά και τα σημεία που επιδέχονται διορθώσεις.

Επιστολή φορέων της ΠΦΥ στον ΕΟΠΥΥ για τα ποιοτικά κριτήρια των εργαστηρίων

Επιστολή έστειλε το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ. Στην επιστολή τίθενται θέματα εφαρμογής των ποιοτικών κριτηρίων για τα βιοπαθολογικά εργαστήρια από τον οργανισμό.

SOS εκπέμπεται σε επιστολή φορέων της ΠΦΥ προς τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών

Κραυγή αγωνίας εκφράζουν φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών προειδοποιώντας ότι ο κλάδος τους πνέει τα λοίσθια. Κούρεμα του claw back ζητούν καθώς και κατάργηση της προείσπραξης του τρέχοντος έτους.

Mε “Α+” η Fitch αναγνωρίζει την οικονομική ισχύ της CNP Assurances

Στην κατηγορία "Α+" με σταθερή προοπτική κατατάσσει o οίκος αξιολόγησης Fitch τη CNP Assurances, αναγωνρίζοντας την οικονομική της ισχύ. 

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πώς η κλιματική αλλαγή «τιμολογείται» από τις ασφαλιστικές

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον απλή θεωρία ή μακρινό πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων (EIOPA) τονίζει πως οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη

Ο Γεώργιος Καραβίας αποχαιρετά τον Γιάννη Μακρυμίχαλο

Με λόγια βαθιάς εκτίμησης και συγκίνησης, ο Γεώργιος Καραβίας – μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Ασφαλιστικοί κίνδυνοι για καταναλωτές

Προωθώντας οι τραπεζό-υπάλληλοι ασφαλιστικά προϊόντα μέσω προσφορών και ειδικών τιμολογίων ή παροχή ευνοϊκών ορίων σε δανειολήπτες δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό

AIForum25: Γιατί οι ασφαλιστές δεν πρέπει να το χάσουν!

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι απλώς μια τεχνολογική τάση – έχει ήδη διαμορφώσει σημαντικά την καθημερινότητα και τις στρατηγικές της ασφαλιστικής

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Πώς η κλιματική αλλαγή «τιμολογείται» από τις ασφαλιστικές

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον απλή θεωρία ή μακρινό πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων (EIOPA) τονίζει πως οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη

ΣΕΜΑ: Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του Ιωάννη Μακρυμίχαλου

«Η πορεία του και η συμβολή του θα μείνουν ανεξίτηλες» - «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε το έργο του με την υπευθυνότητα και τις αρχές που ο ίδιος υπηρέτησε»

Έρευνα Revolut για τους Έλληνες ταξιδιώτες: Απάτες φοβάται η Gen Z, κλοπές οι μεγαλύτεροι

Η οικονομική διαχείριση των διακοπών αποτελεί σημαντικό μέλημα για τους Έλληνες, χωρίς να περνά απαρατήρητο το ζήτημα της ασφάλειας

Ο Γεώργιος Καραβίας αποχαιρετά τον Γιάννη Μακρυμίχαλο

Με λόγια βαθιάς εκτίμησης και συγκίνησης, ο Γεώργιος Καραβίας – μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

EIOPA: Πρόοδος των αρχών ανταγωνισμού στην αξιολόγηση εξωτερικών αναθέσεων

Αν και η έκθεση επισημαίνει αρκετές βελτιώσεις, εντοπίζει επίσης τομείς που απαιτούν περαιτέρω προσοχή