Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Στα 2,9 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα λειτουργικά κέρδη γ΄τριμήνου της Allianz, αυξημένα κατά 18,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, με τον οικονομικό διευθυντή του γερμανικού ασφαλιστικού κολοσσού Dieter Wemmer να επιβεβαιώνει τον στόχο για κέρδη 10,5 δισ. ευρώ για την οικονομική χρήση 2016, συν-πλην 500 εκατ. ευρώ. Τα αποδιδώμενα στους μετόχους καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 36,5% και διαμορφώθηκαν στο 1,9 δισ. ευρώ.
“Οι προσπάθειές μας να αναπτυχθούμε σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον αποδίδουν καρπούς…Βλέπουμε βιώσιμη αύξηση της κερδοφορίας, εν πολλοίς χάρη στις πρωτοβουλίες της Renewal Agenda (σ.σ. του προγράμματος αναδιάρθρωσης που παρουσιάστηκε λίγους μήνες πριν)” πρόσθεσε ο ίδιος. Παρότι κινητήρια δύναμη των καλών επιδόσεων του γερμανικού ασφαλιστικού κολοσσού ήταν ο κλάδος Υγείας και Ζωής (με αύξηση κερδοφορίας 53% την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου), εντούτοις θετική συνεισφορά στα αποτελέσματα είχαν οι περισσότεροι βραχίονες. Ειδική μνεία έκανε η Allianz στο γεγονός ότι οι καταγράφηκαν καθαρές εισροές κεφαλαίων 4,3 δισ. ευρώ στην θυγατρική εταιρεία ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων PIMCO, για πρώτη φορά από το β’ τρίμηνο του 2016.
Η καλή πορεία της Allianz αποτυπώθηκε και στην πορεία των βασικών χρηματοοικονομικών της δεικτών: Ο συνδυασμένος δείκτης εξόδων προς ασφάλιστρα βελτιώθηκε στο 93,5% το γ’ τρίμηνο απο 94,1% την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Ο δείκτης φερεγγυότητας κατά Solvency II διαμορφώθηκε στο 186% στις 30 Σεπτεμβρίου, ανατανακλώντας την ευρωστία του ομίλου στο περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, ενώ ο λόγος κόστους-εσόδων στον βραχίονα διαχείρισης ενεργητικού βελτιώθηκε κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 60,8%. Η ετησιοποιημένη απόδοση ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο 12,4% για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, έναντι 12,5% για την οικονομική χρήση του 2015.
Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016, τα συνολικά έσοδα της Allianz μειώθηκαν κατά 3,2% στα 92,4 δισ. ευρώ, ενώ το λειτουργικό αποτέλεσμα σημείωσε οριακή μείωση 1,7% στα 8 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των επιδόσεων του κλάδου Περιουσίας-Ατυχημάτων, ο οποίος ωστόσο ανέκαμψε την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου και κατέγραψε αύξηση λειτουργικών κερδών 4,3%. Σε ανοδική πορεία επανήλθε την ίδια περίοδο και ο κλάδος διαχείρισης ενεργητικού, με αύξηση λειτουργικών κερδών 0,5%, παρά τα τιμωρητικά χαμηλά επιτόκια και τθις παρενέργειες του Brexit.
Τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα στον κλάδο Περιουσίας και Ατυχημάτων διαμορφώθηκαν στα 40,4 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο. Ο ρυθμός εσωτερικής αύξησής τους διαμορφώθηκε στο 3,1%, χάρη κυρίως στις αγορές της Γερμανίας, της Τουρκίας και της Αργεντινής. Τα λειτουργικά κέρδη στον κλάδο υποχώρησαν κατά 9,9% σε ετήσια βάση, εξαιτίας των υψηλών αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές στο β’ τρίμηνο του έτους και τα χαμηλότερα έσοδα από επενδύσεις.
Στον κλάδο Ζωής και Υγείας, τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν στο εννεάμηνο κατά 13,8%, στα 3,1 δισ. ευρώ. Αν και τα υποχρεωτικά (statutory) ασφάλιστρα μειώθηκαν κατά 4,7% στα 47,5 δισ. ευρώ, εντούτοις η στοχευμένη στροφή προς κεφαλαιακά αποδοτικά προϊόντα αύξησε το περιθώριο κέρδους στα νέα συμβόλαια στο 2,6%. Ως αποτέλεσμα, η αξία των νέων συμβολαίων αυξήθηκε κατά 29,2% στο 1 δισ. ευρώ. Τα υποχρεωτικά ασφάλιστρα αυξήθηκαν 1,6% στο γ’ τρίμηνο στα 14,5 δισ. ευρώ χάρη στις υψηλότερες πωλήσεις κεφαλαιακώς αποδοτικών προϊόντων σε ΗΠΑ και Γερμανία, που πάντως αντισταθμίστηκαν μερικά από τα χαμηλότερα unit linked ασφάλιστρα σε Ιταλία και Ταϊβάν. Τα λειτουργικά αποτελέσματα σημείωσαν αύξηση 53% στο 1,1 δισ. ευρώ, χάρη στα υψηλότερα επενδυτικά περιθώρια σε ΗΠΑ και Γαλλία και στην επιβάρυνση των αποτελεσμάτων του 2015 από την εγγραφή των απωλειών στη θυγατρική της Β. Κορέας (που έκτοτε “βγήκε στο σφυρί”).