back to top
3.5 C
Athens
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025

Αυτός είναι ο Χάρτης Υγείας της Κρήτης

Προσπάθειες αποτύπωσης της υγειονομικής κατάστασης της χώρας είναι σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες. Μετά την παρουσίαση στην Αριστοτέλους του Άτλαντα Υγείας, του κεντρικού υγειονομικού χάρτη, στην πλήρη λειτουργική μορφή του (διαβάστε τις λεπτομέρειες εδώ), μια αντίστοιχη περιφερειακή προσπάθεια είναι ήδη «στον αέρα».

YgeionomikosXartisKritiΤο Χάρτη Υγείας της Κρήτης παρουσίασε στον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό η Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Υπηρεσίας σε ευρεία σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν και οι διοικήσεις των νοσοκομείων. Το εγχείρημα υλοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες, με μηδενικό κόστος σύμφωνα με την ΥΠΕ, ενώ περιλαμβάνει την πλήρη εικόνα του νησιού και στους 4 νομούς της Κρήτης, στους 24 Δήμους και τους υφιστάμενους οικισμούς.

- Advertisement -

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Διοίκησης της Υγειονομικής Περιφέρειας, η μελέτη έλαβε υπόψη δημογραφικά, γεωγραφικά και κοινωνικοοικονομικά στοιχεία και χαρακτηριστικά. Μέσω αυτών κατάφερε να αποτυπώσει αναλυτικά τους δείκτες και τα ποσοστά νοσηρότητας στην Κρήτη, ανά νομό και δημοτικό διαμέρισμα, βάσει δεδομένων που αντλήθηκαν από τα νοσοκομεία. Μάλιστα, τα παραπάνω στοιχεία παρέχουν τη δυνατότητα εντοπισμού και περιοχών υψηλού κινδύνου. Η ηγεσία της 7ης ΥΠΕ παρουσίασε στους κ.κ. Ξανθό και Πολάκη στοιχεία νοσηρότητας και ειδικότερα δεδομένα σε ό,τι αφορά λοιμώδη/παρασιτικά, το κυκλοφορικό σύστημα και τις νεοπλασίες.

Η πρόσβαση είναι ανοικτή για όλους, κυρίως σε ό,τι αφορά τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας του νησιού, ενώ στοιχεία, π.χ. για τη τη δυναμικότητα των νοσοκομείων του νησιού, ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο.

- Advertisement -

Ειδικότερα, είναι δυνατόν να δει κανείς τον αριθμό των νοσηλευθέντων, τη δυναμικότητα και την πληρότητα του νοσοκομείου ανά κλινική. Όπως αναφέρεται στη σελίδα του Χάρτη Υγείας, μπορεί κανείς να δει:
• Πληρότητα: Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών (ανά κλινική και νοσοκομείο), καθώς και η αντίστοιχη πληρότητα των μονάδων, με βάση τη δυναμικότητα τους.
• Περιστατικά νοσηλείας: Αναφέρεται ο αριθμός περιστατικών νοσηλείας σύμφωνα με την ταξινόμηση ICD-10 και ανά νοσοκομείο, στο τρέχον έτος, που έχουν καταγραφεί μέχρι αυτή τη στιγμή.
• Αιτίες Θανάτου: Αναφέρεται ο αριθμός θανάτων ανά ασθένεια (ταξινόμηση ICD-10) και ανά νοσοκομείο, στο τρέχον έτος, που έχουν καταγραφεί μέχρι αυτή τη στιγμή.
• Παραγωγικότητα: Αναφέρεται ο αριθμός εξωτερικών και εσωτερικών ασθενών, κ.ά., στο τρέχον έτος, που έχουν καταγραφεί μέχρι αυτή τη στιγμή. Επίσης τα περιστατικά ανά τμήμα / κλινική για το τρέχον έτος.
• Υπηρεσίες: Αναφέρεται ο αριθμός των παραγγελιών υπηρεσιών (εξετάσεων, εντολών για ιατρική εξέταση, ιατρικών πράξεων, αιμοκαθάρσεων κτλ.) που έχουν γίνει, στο τρέχον έτος, ανά υπηρεσία.
• Στελέχωση: Αναφέρεται (α) ο αριθμός των εργαζομένων που ανήκουν στο νοσοκομείο, ανά φορέα που εργάζεται, τμήμα και ειδικότητα, (β) ο αριθμός των εργαζομένων που ανήκουν στο νοσοκομείο ανά ειδικότητα, (γ) ο αριθμός των εργαζομένων που ανήκουν στο νοσοκομείο ανά φορέα εργασίας και τμήμα, (δ) ο αριθμός των εργαζομένων που εργάζονται στο νοσοκομείο ανά τμήμα και ειδικότητα.

XartisYgeiasKritis5
Πολύτιμο εργαλείο για την Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και τους διοικητές των νοσοκομείων της χαρακτήρισαν το Χάρτη τόσο ο Υπουργός και Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, δηλώνοντας ότι μπορεί να αποτελέσει μοντέλο και για τις υπόλοιπες Υγειονομικές Περιφέρειες της Ελλάδας, ενώ με τους κοινωνικούς προσδιοριστές υγείας που αποτυπώνει θα επιτρέψει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να υλοποιήσει καίριες και ουσιαστικές παρεμβάσεις εκεί όπου επιστημονικά και εμπεριστατωμένα υπάρχει ανάγκη.

Στη σύσκεψη, πάντως, συζητήθηκαν και θέματα οικονομικής διαχείρισης, διαφάνειας, στελέχωσης και αναβάθμισης των υποδομών των νοσοκομείων της 7ης ΥΠΕ Κρήτης. Αναφερόμενος επίσης στο ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων και στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι οι υπάλληλοι, αν και βρίσκονται στα όρια των αντοχών τους, εξακολουθούν να στηρίζουν το ΕΣΥ και να εξυπηρετούν με αξιόπιστο τρόπο τους πολίτες. Περιμένουν όμως από την σημερινή πολιτική ηγεσία και τους συνεργάτες της να στηρίξουν την προσπάθεια και το έργο τους έμπρακτα, επιλύοντας συσσωρευμένα προβλήματα του παρελθόντος, όπως εκείνο της υποστελέχωσης.

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά των νοσοκομείων ο κ. Πολάκης τόνισε ότι άμεση υποχρέωση των διοικήσεων αποτελεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών των μονάδων ευθύνης τους, ενώ παράλληλα έδωσε κατευθύνσεις προς τους διοικητές σχετικά με τη διαχείριση των προϋπολογισμών και των ταμειακών διαθεσίμων των νοσοκομείων. Επίσης επισήμανε την προτεραιότητα που πρέπει να δίνεται στην έγκαιρη αποπληρωμή των φαρμάκων, προκειμένου να μην παρατηρηθούν ξανά οι ελλείψεις του παρελθόντος.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πώς θα κρατήσετε τους πελάτες σας στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Από εκεί που ψάχναμε για πελάτες για να ασφαλίσουν την περιουσία τους, ψάχνουμε να δούμε πότε τα επιστημονικά συμπεράσματα ....

Ξένες φαρμακευτικές: Ξεχείλισε το ποτήρι στο χώρο του Φαρμάκου

Για ολιγωρία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία το Pharma Innovation Forum ως προς τις δεσμεύσεις της για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή το PIF, τονίζοντας ότι η κατάτμηση του προϋπολογισμού δεν είναι λύση.

Ν. «Άγιος Ανδρέας»: Ποιον «καίει» το πόρισμα της ΕΔΕ για τον θάνατο του 49χρονου

Φως αναμένεται να ριχθεί με την ΕΔΕ στην υπόθεση του θανάτου του 49χρονου Θοδωρή Νεμουτιάνου έξω από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα. Η διαδικασία κυλά αργά, χωρίς επίσημες ανακοινώσεις, ενώ αρχικά είχε εκδιωχθεί εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια.

Ποια νέα έργα για την Υγεία εντάχθηκαν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Μητρώα της ΗΔΙΚΑ, προληπτικά τεστ υγείας, προγράμματα έρευνας και άλλα περιλαμβάνονται στα 372 έργα που εντάχθηκαν στο σκέλος των επιδοτήσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 13,5 δισ. ευρώ.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Έγκριση θεραπευτικής αγωγής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

To «πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα θεραπευτική επιλογή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου

Οι θέσεις Insurance Europe σχετικά με την προώθηση πρότασης Omnibus

Μεταξύ των προωθούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών της συγκαταλέγεται η υιοθέτηση πρότασης Omnibus

Η NN Group ολοκλήρωσε την πώληση των δραστηριοτήτων της στην Τουρκία


Ο όμιλος NN ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης των τουρκικών δραστηριοτήτων του στη Zurich Turkiye.

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

«Όαση» για τις συναλλαγές η ασφάλιση πιστώσεων

Η εγχώρια αγορά, χρόνια τώρα, ήδη από το 2008, που ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση και η Ελλάδα, 24 μήνες μετά, βίωσε τη δική της πολυετή

Το δημογραφικό στο μικροσκόπιο της Eurostat: O ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνάει…

Η μέση ηλικία του πληθυσμού της ΕΕ έφθασε την 1η Ιανουαρίου 2024 τα 44,7 χρόνια, ανακοινώθηκε από τη Eurostat. Αυτό σημαίνει πως

Πώς θα κρατήσετε τους πελάτες σας στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Από εκεί που ψάχναμε για πελάτες για να ασφαλίσουν την περιουσία τους, ψάχνουμε να δούμε πότε τα επιστημονικά συμπεράσματα ....

Έγκριση θεραπευτικής αγωγής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

To «πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα θεραπευτική επιλογή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου