back to top
20.9 C
Athens
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2025

Αυτός είναι ο Χάρτης Υγείας της Κρήτης

Προσπάθειες αποτύπωσης της υγειονομικής κατάστασης της χώρας είναι σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες. Μετά την παρουσίαση στην Αριστοτέλους του Άτλαντα Υγείας, του κεντρικού υγειονομικού χάρτη, στην πλήρη λειτουργική μορφή του (διαβάστε τις λεπτομέρειες εδώ), μια αντίστοιχη περιφερειακή προσπάθεια είναι ήδη «στον αέρα».

YgeionomikosXartisKritiΤο Χάρτη Υγείας της Κρήτης παρουσίασε στον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό η Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Υπηρεσίας σε ευρεία σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν και οι διοικήσεις των νοσοκομείων. Το εγχείρημα υλοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες, με μηδενικό κόστος σύμφωνα με την ΥΠΕ, ενώ περιλαμβάνει την πλήρη εικόνα του νησιού και στους 4 νομούς της Κρήτης, στους 24 Δήμους και τους υφιστάμενους οικισμούς.

- Advertisement -

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Διοίκησης της Υγειονομικής Περιφέρειας, η μελέτη έλαβε υπόψη δημογραφικά, γεωγραφικά και κοινωνικοοικονομικά στοιχεία και χαρακτηριστικά. Μέσω αυτών κατάφερε να αποτυπώσει αναλυτικά τους δείκτες και τα ποσοστά νοσηρότητας στην Κρήτη, ανά νομό και δημοτικό διαμέρισμα, βάσει δεδομένων που αντλήθηκαν από τα νοσοκομεία. Μάλιστα, τα παραπάνω στοιχεία παρέχουν τη δυνατότητα εντοπισμού και περιοχών υψηλού κινδύνου. Η ηγεσία της 7ης ΥΠΕ παρουσίασε στους κ.κ. Ξανθό και Πολάκη στοιχεία νοσηρότητας και ειδικότερα δεδομένα σε ό,τι αφορά λοιμώδη/παρασιτικά, το κυκλοφορικό σύστημα και τις νεοπλασίες.

Η πρόσβαση είναι ανοικτή για όλους, κυρίως σε ό,τι αφορά τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας του νησιού, ενώ στοιχεία, π.χ. για τη τη δυναμικότητα των νοσοκομείων του νησιού, ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο.

- Advertisement -

Ειδικότερα, είναι δυνατόν να δει κανείς τον αριθμό των νοσηλευθέντων, τη δυναμικότητα και την πληρότητα του νοσοκομείου ανά κλινική. Όπως αναφέρεται στη σελίδα του Χάρτη Υγείας, μπορεί κανείς να δει:
• Πληρότητα: Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών (ανά κλινική και νοσοκομείο), καθώς και η αντίστοιχη πληρότητα των μονάδων, με βάση τη δυναμικότητα τους.
• Περιστατικά νοσηλείας: Αναφέρεται ο αριθμός περιστατικών νοσηλείας σύμφωνα με την ταξινόμηση ICD-10 και ανά νοσοκομείο, στο τρέχον έτος, που έχουν καταγραφεί μέχρι αυτή τη στιγμή.
• Αιτίες Θανάτου: Αναφέρεται ο αριθμός θανάτων ανά ασθένεια (ταξινόμηση ICD-10) και ανά νοσοκομείο, στο τρέχον έτος, που έχουν καταγραφεί μέχρι αυτή τη στιγμή.
• Παραγωγικότητα: Αναφέρεται ο αριθμός εξωτερικών και εσωτερικών ασθενών, κ.ά., στο τρέχον έτος, που έχουν καταγραφεί μέχρι αυτή τη στιγμή. Επίσης τα περιστατικά ανά τμήμα / κλινική για το τρέχον έτος.
• Υπηρεσίες: Αναφέρεται ο αριθμός των παραγγελιών υπηρεσιών (εξετάσεων, εντολών για ιατρική εξέταση, ιατρικών πράξεων, αιμοκαθάρσεων κτλ.) που έχουν γίνει, στο τρέχον έτος, ανά υπηρεσία.
• Στελέχωση: Αναφέρεται (α) ο αριθμός των εργαζομένων που ανήκουν στο νοσοκομείο, ανά φορέα που εργάζεται, τμήμα και ειδικότητα, (β) ο αριθμός των εργαζομένων που ανήκουν στο νοσοκομείο ανά ειδικότητα, (γ) ο αριθμός των εργαζομένων που ανήκουν στο νοσοκομείο ανά φορέα εργασίας και τμήμα, (δ) ο αριθμός των εργαζομένων που εργάζονται στο νοσοκομείο ανά τμήμα και ειδικότητα.

XartisYgeiasKritis5
Πολύτιμο εργαλείο για την Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και τους διοικητές των νοσοκομείων της χαρακτήρισαν το Χάρτη τόσο ο Υπουργός και Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, δηλώνοντας ότι μπορεί να αποτελέσει μοντέλο και για τις υπόλοιπες Υγειονομικές Περιφέρειες της Ελλάδας, ενώ με τους κοινωνικούς προσδιοριστές υγείας που αποτυπώνει θα επιτρέψει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να υλοποιήσει καίριες και ουσιαστικές παρεμβάσεις εκεί όπου επιστημονικά και εμπεριστατωμένα υπάρχει ανάγκη.

Στη σύσκεψη, πάντως, συζητήθηκαν και θέματα οικονομικής διαχείρισης, διαφάνειας, στελέχωσης και αναβάθμισης των υποδομών των νοσοκομείων της 7ης ΥΠΕ Κρήτης. Αναφερόμενος επίσης στο ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων και στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι οι υπάλληλοι, αν και βρίσκονται στα όρια των αντοχών τους, εξακολουθούν να στηρίζουν το ΕΣΥ και να εξυπηρετούν με αξιόπιστο τρόπο τους πολίτες. Περιμένουν όμως από την σημερινή πολιτική ηγεσία και τους συνεργάτες της να στηρίξουν την προσπάθεια και το έργο τους έμπρακτα, επιλύοντας συσσωρευμένα προβλήματα του παρελθόντος, όπως εκείνο της υποστελέχωσης.

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά των νοσοκομείων ο κ. Πολάκης τόνισε ότι άμεση υποχρέωση των διοικήσεων αποτελεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών των μονάδων ευθύνης τους, ενώ παράλληλα έδωσε κατευθύνσεις προς τους διοικητές σχετικά με τη διαχείριση των προϋπολογισμών και των ταμειακών διαθεσίμων των νοσοκομείων. Επίσης επισήμανε την προτεραιότητα που πρέπει να δίνεται στην έγκαιρη αποπληρωμή των φαρμάκων, προκειμένου να μην παρατηρηθούν ξανά οι ελλείψεις του παρελθόντος.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Εγκύκλιος για την εποχική γρίπη – Συστάσεις για εμβολιασμό και πρόληψη ενόψει της περιόδου 2025/2026

Συνολικά πέρυσι 196 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν 86 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη

16th Pharma & Health Conference: Πώς μεταρρυθμίζεται το ΕΣΥ

Η σημασία των δεδομένων και των νέων τεχνολογιών, αλλά και οι δράσεις στον άξονα ενός ανθρωποκεντρικού ΕΣΥ, αναλύθηκαν στο β΄ μέρος του συνεδρίου

Οι αλλαγές του ΕΣΥ στο επίκεντρο του 16th Pharma & Health Conference

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν μετρήσιμα στοιχεία στην κατεύθυνση της οργάνωσης αλλά και της αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας

Θετική η εικόνα των ασθενών για το ΕΣΥ – Εξαίρεση η καθαριότητα των θαλάμων και η σίτιση

Ποιες ΥΠΕ και κλινικές καταγράφουν υψηλότερο μέσο όρο ικανοποίησης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εγκύκλιος για την εποχική γρίπη – Συστάσεις για εμβολιασμό και πρόληψη ενόψει της περιόδου 2025/2026

Συνολικά πέρυσι 196 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν 86 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη

Η επάνοδος της Groupama

Τη στρατηγική της εταιρείας για επιστροφή στην κερδοφορία εντός διετίας παρουσίασε ο νέος CEO Hassène Feki

16th Pharma & Health Conference: Πώς μεταρρυθμίζεται το ΕΣΥ

Η σημασία των δεδομένων και των νέων τεχνολογιών, αλλά και οι δράσεις στον άξονα ενός ανθρωποκεντρικού ΕΣΥ, αναλύθηκαν στο β΄ μέρος του συνεδρίου

Ν. Κεραμέως: «Ενσωματώσαμε πάνω από 45 προτάσεις φορέων και πολιτών στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο»

H υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας και στην επικείμενη αύξηση 250 ευρώ στις χαμηλές συντάξεις

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αλλαγή ώρας στην τελετή αποκαλυπτηρίων του πρώτου αγάλματος προς τιμήν των μικρομεσαίων επιχειρηματιών

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 της Κυριακής 12 Οκτωβρίου στο Πεδίον του Άρεως, παρουσία ΠτΔ και Δημάρχου Αθηναίων

Δημιουργική συνάντηση στα γραφεία του Panormos Cluster με την Generali

Η συνάντηση επιβεβαίωσε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ φορέων και εταιρειών, δημιουργώντας τις βάσεις για νέες κοινές δράσεις

Η Groupama σχεδιάζει να διπλασιάσει το εταιρικό δίκτυο – Διορθώσεις στις προμήθειες

Η ασφαλιστική επιζητά να αναπτύξει μια νέα γενιά managers, που θα δώσουν ώθηση στην αγορά βάσει του σχεδίου «Maverick»

Υδρόγειος Ασφαλιστική: Τζάμπολ για 13η σεζόν στη Stoiximan Greek Basketball League

Η νέα, τριετής συμφωνία επιβεβαιώνει τη σταθερή δέσμευση και τη διαχρονική στήριξη της Υδρογείου προς το ελληνικό μπάσκετ

Σεμινάριο ΕΙΑΣ: Ασφαλιστική Διαχείριση Κληρονομιών και Μεταβιβάσεων Περιουσιακών Στοιχείων

Σε υβριδικό περιβάλλον webinar και φυσικής τάξης, στις 14 και 16 Οκτωβρίου 2025