του Κωνσταντίνου Ρούσση, προέδρου της Ένωσης Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ελλάδος (ΕΣΑΠΕ)
Είναι αλήθεια πως η κουβέντα για την Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Αυτό είναι απολύτως λογικό, μιας και αυτή η εξέλιξη της τεχνολογίας δεν αποτελεί μόνο ένα βήμα εμπρός, αλλά ίσως το μεγαλύτερο άλμα έως σήμερα.
Η βιομηχανία της ιδιωτικής ασφάλισης σαφώς και δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από αυτήν την αλλαγή. Τα πολλά και συνδυαστικά δεδομένα, καθώς και η αξιολόγησή τους με στόχο την πρόβλεψη πιθανών σεναρίων στο μέλλον, είναι αυτή καθαυτή η λειτουργία της ασφάλισης και παράλληλα το πιο δυνατό σημείο της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ως εκ τούτου, λοιπόν, το βασικό ερώτημα για το αν η νέα τεχνολογία μπορεί να υποκαταστήσει τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή γίνεται όλο και πιο κουτό, με τα σενάρια τρομολαγνείας να δίνουν και να παίρνουν.
Όμως, θα ήθελα να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση με μια δική μου ερώτηση: Επιλέγουμε στην καθημερινότητά μας και τα πράγματα βάσει αντικειμενικών παραμέτρων και μαθηματικών εξισώσεων; Τι αξιολογήσατε για να αγοράσετε την τελευταία μπλούζα σας ή ακόμη και το αυτοκίνητό σας; Μήπως ο συναισθηματικός παράγοντας ή αλλιώς ο ανθρώπινος παράγοντας επηρέασε τις αποφάσεις σας;
Ναι, η νέα τεχνολογία μπορεί πραγματικά να μας λύσει τα χέρια, να μας βοηθήσει πάρα πολύ σε θέματα διαχειριστικά. Όπως στο παρελθόν έδωσαν λύσεις ο Η/Υ και το Διαδίκτυο, έτσι και τώρα θα μας δώσει η νέα τεχνολογία.
Ως Ένωση, προσπαθούμε διαρκώς να φέρουμε τα μέλη μας πιο κοντά στις εξελίξεις. Στόχος μας είναι να γνωρίζουν τη νέα τεχνολογία, καθώς και τις βασικές εφαρμογές της στην καθημερινότητα ενός γραφείου. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη υλοποιήσει 3 εκπαιδευτικές δράσεις για τα μέλη μας και τους ανθρώπους των ομάδων τους. Σε διάστημα 12 μηνών. Προσπαθούμε να δώσουμε μια πλήρη και κυρίως πολύπλευρη πληροφόρηση, ώστε ο καθένας να προβεί στη δική του αξιολόγηση, καθώς και στις προσωπικές του δράσεις. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να μη μείνουμε στη θεωρία, αλλά να δούμε τις καθημερινές εφαρμογές.
Πώς θα σας φαινόταν, λοιπόν, αν το 80% των e-mail του γραφείου ήταν ήδη απαντημένα πριν φτάσετε εσείς εκεί; Επίσης, πώς θα σας φαινόταν αν είχατε πληροφορίες διαθέσιμες σε ένα λεπτό, αντί να δαπανήσετε 30 λεπτά σε αναζήτηση; Πόσο χρόνο θα είχατε παραπάνω να αφιερώσετε στους πελάτες σας;
Για όλα αυτά, λοιπόν, σήμερα, υπάρχουν τα εργαλεία διαθέσιμα, είτε με μηδενικό κόστος είτε με ελάχιστο. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει το εργαλείο που του ταιριάζει στην καθημερινότητά του με μια απλή αναζήτηση.
Όλοι εμείς οι συντονιστές οφείλουμε να είμαστε το «δίχτυ ασφαλείας» για τους συνεργάτες μας, αλλά κυρίως οφείλουμε να είμαστε ο «φάρος» που θα τους οδηγήσει στο μέλλον. Εμείς πρέπει να είμαστε οι πρωτοπόροι και οι εμπνευστές των αλλαγών. Οπότε και εμείς, ως ΕΣΑΠΕ, θα πρέπει να επιμένουμε και να εστιάζουμε στην εξέλιξη των μελών μας, να αναδεικνύουμε τα σύγχρονα εργαλεία και τις πρακτικές που θα μπορέσουν να οδηγήσουν τις ομάδες τους στην «επόμενη ημέρα».
Aπό το περιοδικό INSURANCE WORLD