Νέα αιτία “πολέμου” μεταξύ του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και του Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας αποτέλεσαν τα κρούσματα ελονοσίας που έχουν καταγραφεί σε 12 δήμους της χώρας, με 3 από τις περιοχές να προβληματίζουν περισσότερο τις υγειονομικές αρχές.
Συνολικά, έχουν καταγραφεί 65 κρούσματα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορά “εισαγώμενους” ασθενείς. Συγκεκριμένα, 61 ασθενείς είχαν προσβληθεί απο ελονοσία σε χώρα του εξωτερικού, 50 εξ αυτών είναι μετανάστες από την Ινδική Χερσόνησο και την Αφρική, ενώ 11 ήταν ταξιδιώτες που είχαν επισκεφθεί κάποια χώρα όπου ενδημεί η ελονοσία.
Ωστόσο, είναι τα 4 κρούσματα εγχώριας μετάδοσης που προβληματίζουν τις υγειονομικές αρχές και τα οποία έχουν καταγραφεί σε Αχαΐα, Ηλεία και Λαγκαδά Θεσσαλονίκης (2 περιστατικά). Το θέμα είχε αναδείξει πρόσφατα το Virus (εδώ).
Στις 3 αυτές περιοχές διεξάγεται αυστηρός έλεγχος στους αιμοδότες, ενώ συνολικά το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έχει σε επιτήρηση το σύνολο των δήμων που καταγράφηκαν κρούσματα (δήμοι Φαρκαδόνας, Τρικκαίων, Παλαμά, Ευρώτα, Χαλκιδέων, Θηβαίων, Τεμπών, Μαραθώνα, Δ. Αχαΐας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Λαγκαδά, Πυλαίας).
Παράγοντα συνεισφοράς φαίνεται πως αποτέλεσαν και οι καθυστερημένοι ψεκασμοί κατά των προνυμφων των κουνουπιών σε αρκετές περιοχές, ενώ ανεπαρκή μέτρα προφύλαξης φέρεται να λαμβάνουν και κάτοικοί τους. Οι υγειονομικές αρχές, όμως, εμφανίζονται καθησυχαστικές για την πορεία της νόσου, με το Υπουργείο Υγείας να χαρακτηρίζει το πρόβλημα υπαρκτό αλλά ελεγχόμενο, σε ανακοίνωση του αργά χθες το βράδυ…
Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης ζητάει την παραίτηση του κ. Μπασκόζου, κατηγορώντας τον για παραλείψεις που έθεσαν στον κίνδυνο της ελονοσίας τη χώρα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΣΑ, ο Σύλλογος είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως για την ολιγωρία στο σχεδιασμό και τον αυξημένο κίνδυνο λόγω των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ζητώντας τη λήψη εκτάκτων μέτρων.
“Ωστόσο το υπουργείο Υγείας- όπως παραδέχθηκε σε σχετικές δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας υγείας Ι. Μπασκόζος- περιορίστηκε στον να εκδίδει εγκυκλίους”, αναφέρει, προσθέτοντας ότι “δυστυχώς για άλλη μια φορά ο γενικός γραμματέας Δημόσια υγείας Ι. Μπασκόζος, αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων. Ανάλογες παραλείψεις στη θωράκιση της χώρας απέναντι στη γρίπη είχαν αποτέλεσμα να έχουμε φέτος ρεκόρ θανάτων από τον ιό”.
“Ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Ι. Μπασκόζος είναι επικίνδυνος για τη Δημόσια υγεία και τον καλούμε να παραιτηθεί”, καταλήγει.
Η απάντηση του κ. Μπασκόζου ήρθε μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook.
“Ο κ. Πατουλης θεωρεί τα μέτρα πρόληψης αιτία παραίτησης!! Λυπάμαι αλλά το “κίνημα παραιτηθειτε ” έχει ήδη ηττηθεί
Επίσης υπάρχει ένα ερώτημα. Να σε χτυπάει με λύσσα ο Πατουλης είναι κακό;”, αναφέρει, ενώ σε νεότερη ανάρτηση του, παραπέμπει σε δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κώστα Αγοραστού για τους αεροψεκασμούς. Σε αυτή ο κ. Αγοραστός κάνει λόγο για επαρκείς ψεκασμούς, καλώντας όποιον θεωρεί ότι χρειάζονται περισσότεροι να καταβάλλει τα απαραίτητα κονδύλια.
“Υπευθυνη και σαφής δήλωση Αγοραστου.Ή δημαγωγία και το ψέμα έχουν κοντά ποδαρια κ Πατουλη”, σχολιάζει ο κ. Μπασκόζος.
Υπαρκτό αλλά ελεγχόμενο πρόβλημα
Καθησυχαστικό εμφανίζεται, με ανακοίνωση του αργά χθες το βράδυ, το Υπουργείο Υγείας, διαβεβαιώνοντας ότι είχε προβεί εγκαίρως σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες έτσι ώστε να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η δημόσια υγεία.
Ωστόσο, σχολιάζει παράλληλα και τη συζήτηση γύρω από τα κρούσματα ελονοσίας, τονίζοντας πως η Δημόσια Υγεία και το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας της κοινωνίας είναι πολύ ευαίσθητη και σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζεται με όρους καταστροφολογίας και ανεύθυνου λαϊκισμού”.
“Είναι λυπηρό ένα θέμα δημόσιας υγείας που απαιτεί άμεσες, διακριτικές και αποτελεσματικές ενέργειες, να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και επικοινωνιακής τακτικής, προκαλώντας άσκοπη ανησυχία στους πολίτες αλλά και κίνδυνο διεθνούς δυσφήμισης της χώρας μας”, σημειώνεται.
Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της Αριστοτέλους:
α) Η παρουσία σποραδικών κρουσμάτων ελονοσίας στη χώρα μας είναι ένα φαινόμενο με εξάρσεις και υφέσεις που παρατηρείται όλα τα τελευταία χρόνια.
β) Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για έγκαιρη διάγνωση, ενημέρωση, πρόληψη και θεραπεία με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων [ΚΕΕΛΠΝΟ, ΥΠΕ, υγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειών, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ)].
γ) Ο αριθμός των «εισαγομένων» κρουσμάτων ήταν απολύτως αναμενόμενος λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων/μεταναστών που προσήλθαν στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Σε «εγχώρια μετάδοση» οφείλονται 4 κρούσματα μετά την εκδήλωση των οποίων ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας συντονίζει και εποπτεύει την υλοποίηση των ενδεδειγμένων μέτρων για την αποφυγή διασποράς της νόσου.
δ) Υπάρχει ειδικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της Ελονοσίας που έχει εκπονηθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ και έχει ήδη ενεργοποιηθεί από το Υπουργείο Υγείας
ε) Βασική αρχή των πολιτικών δημόσιας υγείας είναι η πρόληψη. Γι’ αυτό το λόγο η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με το ΕΚΕΑ προχώρησε σε διακοπή της αιμοδοσίας σε περιοχές αυξημένου κινδύνου. Σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας υπό τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, θα αναζητηθούν τρόποι αναπλήρωσης των απαραίτητων μονάδων αίματος.