Η ασάφεια που περιβάλλει τα σχέδια του Οικονομικού Επιτελείου της Κυβέρνησης ειδικά για το μέλλον του ΦΠΑ στα Φάρμακα, έχει προκαλέσει ένα κύμα αντιδράσεων και προβληματισμών στην αγορά για τις επιπτώσεις μιας πιθανής αύξησης του φορολογικού συντελεστή.
Τις τελευταίες ημέρες οι επιδόσεις της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας έχουν δεχθεί σοβαρές επικρίσεις. Αν και η πρόθεση για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και η αντιστροφή των αδικιών παραμένει, η «δημιουργική ασάφεια» του κειμένου Βαρουφάκη για τις δράσεις του επομένου 4μηνου αφήνει πολλά στη «φαντασία» και εν τέλει στην εκάστοτε ερμηνεία των προθέσεων.
Ειδικά για το Φάρμακο, τα ασαφή σχέδια και η απουσία συγκεκριμένων διευκρινίσεων έχουν φουντώσει τα σενάρια για πιθανή αύξηση του ΦΠΑ, πάνω από το ισχύον 6,5% και μαζί τις αντιδράσεις και τους προβληματισμούς.
Στον πυρήνα των αντιδράσεων είναι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης στους ίδιους τους πολίτες, την ώρα που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει «σημαία» την ανάγκη για πολιτικές που θα ανακουφίσουν από τη λαίλαπα των μνημονιακών μέτρων.
Μια αύξηση του ΦΠΑ στα Φάρμακα ενδεχομένως να φέρει κάποια χρήματα στα ταμεία του κράτους. Ουσιαστικά, όμως σημαίνει αυτόματη αύξηση τις λιανικής τιμής των φαρμάκων και άρα οι ασθενείς θα χρειαστεί να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στη, συνήθως άδεια, τσέπη τους.