του Νίκου Σακελλαρίου
Η ασφαλιστική αγορά παραθερίζει τον Αύγουστο αλλά οι ασφαλιστικές ανάγκες είναι παρούσες σε κάθε βήμα. Τα τουριστικά θέρετρα σφύζουν από κίνηση αλλά κάτω από τον μανδύα της εποχιακής ευημερίας υπάρχουν πολλά προβλήματα και μεγαλύτερες ζημιές. Οσο πληθαίνουν οι αφίξεις ξένων τουριστών τόσο αυξάνονται οι αγωγές (δικαιολογημένες ή δόλιες) για καλύψεις ζημιών ή αστικής ευθύνης. Ένα ατύχημα μέσα σε ξενοδοχείο, ένα τρακάρισμα με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο ή μοτό , χαμένες αποσκευές, τροφικές δηλητηριάσεις σε εστιατόρια , καθυστερήσεις σε αναχωρήσεις ή αφίξεις και άλλα ενδημικά φαινόμενα προκαλούν αιτήσεις αποζημιώσεων εκατομμυρίων ευρώ. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά πρέπει να είναι εκεί για να τις καλύψει.
Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί θεαματικά η παραγωγή ασφαλίστρων από τουριστικές επιχειρήσεις επειδή έχουν αυξηθεί και οι αιτήσεις για αποζημίωση από τις ανωτέρω περιπτώσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών από μεγάλες ασφαλιστικές που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, η αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων από τον τουρισμό έχει αυξηθεί κατά 35-40% τα τελευταία 3 χρόνια. Μία εξέλιξη που στήριξε την ασφαλιστική αγορά κατά την δύσκολη περίοδο 2015-2016. Πλέον οι τουριστικές ασφαλίσεις έχουν μετατραπεί από ένα υποδεέστερο κλάδο σε core business για πολλές εταιρείες.
Γεωγραφικά, η παραγωγή Γενικών Ασφαλειών σε τουριστικές περιοχές με αστικό πληθυσμό όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα , η Ρόδος, η Χαλκιδική αλλά και σε αμιγώς τουριστικό πληθυσμό όπως οι Κυκλάδες έχει καταγράψει αύξηση μέχρι 30% τα τελευταία χρόνια. Όμως και η αφύπνιση του τουρισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έδωσε αντίστοιχες ίσως και μεγαλύτερες αυξήσεις στην παραγωγή των τουριστικών ασφαλίσεων. Ολά καλά λοιπόν; Όχι βέβαια . Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει εάν πειστούν οι ασφαλιστικές εταιρείες και οι διαμεσολαβούντες ότι ο τουρισμός μπορεί να κρύβει σημαντικές και ανεξερεύνητες ευκαιρίες.