back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

ΕΑΕΕ: Αποζημιώσεις 6 εκατ. ευρώ ημερησίως-Σημεία κλειδιά της ετήσιας έκθεσης ΕΑΕΕ

του Νίκου Κωτσικόπουλου

Περί τα 2,2 δισ. ευρώ (2.166 εκατ. ευρώ) αποζημιώσεων κατέβαλαν το 2022 οι ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα και όπως σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου «πληρώνουμε αποζημιώσεις περίπου 6 εκατ. ευρώ την ημέρα». Το στοιχείο και ο σχολιασμός προέρχεται από την ετήσια έκθεση της ΕΑΕΕ για το 2022 η οποία μόλις δημοσιοποιήθηκε και από την πρώτη ανάγνωσή της προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

- Advertisement -

*Η αύξηση της παραγωγής το 2022 ήταν ικανοποιητική 4,2% (κάτω του μέσου ετήσιου πληθωρισμού όμως), “ενώ η διείσδυση των ασφαλειών στην οικονομία μειώθηκε”

*Ο ασφαλιστικός κλάδος είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής με επενδύσεις αξίας 17,4 δισ. ευρώ

- Advertisement -

*Οι Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις διαχειρίζονται ενεργητικό συνολικής αξίας 20,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 17,4 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα σε επενδύσεις (καταγραφή με βάση τα Δ.Π.Χ.Α.)

* Τα ίδια κεφάλαια των εταιριών, φθάνουν στο ύψος των 4,4 δισ. ευρώ και οι ασφαλιστικές προβλέψεις τα 13,3 δισ. ευρώ

*Ο κλάδος είναι και παραμένει ισχυρός και επίσης (όλο και πιο) αυστηρά εποπτευόμενος με φερεγγυότητα κεφαλαίων που υπερβαίνει σημαντικά το 100%

*Η συνολική απαίτηση φερεγγυότητας (SCR) ήταν για 1,9 δισ. ευρώ με τα συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 3,9 δισ. ευρώ

*Η ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση (MCR) στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς διαμορφώθηκε σε 0,7 δισ. ευρώ, με τα αντίστοιχα συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 3,6 δισ. ευρώ

*Από άποψη ποιότητας, τα επιλέξιμα κεφάλαια της ασφαλιστικής αγοράς σε ποσοστό 92% ταξινομούνται στην υψηλότερη κατηγορία ποιότητας (Κατηγορία 1), ενώ όλες οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις διαθέτουν δείκτη κάλυψης κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα του 100%.

Τι αναφέρει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου

«Το 2022 ήταν μια ακόμη χρονιά γεμάτη προκλήσεις στο παγκόσμιο στερέωμα.

Μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις του έτους ήταν αδιαμφισβήτητα ο πόλεμος στην Ουκρανία με αλυσιδωτές πολυεπίπεδες επιπτώσεις στις γεωπολιτικές ισορροπίες, την παγκόσμια οικονομία και κοινωνία με την ενεργειακή κρίση, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, την μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού.

Η κλιματική κρίση παρέμεινε ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Το 2022 οι ωκεανοί ήταν θερμότεροι από ποτέ. Παράλληλα η συχνότητα και η σφοδρότητα των φυσικών καταστροφών συνέχισε να απασχολεί πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.

Το επίτευγμα της χρονιάς για την Ελλάδα ήταν η ανάπτυξη της οικονομίας, με την αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα να φτάνει το 5,9% το 2022 σύμφωνα με πλέον πρόσφατη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ.

Σε αυτό το περιβάλλον από πλευράς παραγωγής, το 2022 ήταν μία ικανοποιητική χρονιά για την ελληνική ασφαλιστική αγορά καθώς σημειώθηκε αύξηση 4,2%, ακολουθώντας την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας της χώρας.

Η δουλειά μας είναι να αποζημιώνουμε. Πληρώνουμε περί τα 2,2 δισ. ευρώ, σε αποζημιώσεις το χρόνο δηλαδή περίπου 6 εκατ. ευρώ, την ημέρα. Είμαστε ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής με 17,4 δισ. ευρώ επενδύσεις (IFRS 31.12.2021). Είμαστε ένας κλάδος ισχυρός, αυστηρά εποπτευόμενος και αξιόπιστος. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα διαθέτουν δείκτη κάλυψης κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα του 100%.

Το κενό προστασίας στη χώρα μας αυξήθηκε τη χρονιά που πέρασε καθώς ενώ η οικονομία αναπτύχθηκε και οι πάσης φύσεως κίνδυνοι συνέχισαν να μεγαλώνουν, η διείσδυση των ασφαλειών στην οικονομία μειώθηκε.

Η ασφάλιση αποτελεί ένα εργαλείο απαραίτητο για την οικονομία και την ανάπτυξη. Βρισκόμαστε καθημερινά δίπλα στον πολίτη και τον επιχειρηματία. Προσφέρουμε πολλά, μπορούμε να προσφέρουμε πολλά περισσότερα μέσω συνεργασίας με το Κράτος, κάτι που θα συνεχίσουμε με σθένος να επιδιώκουμε με σθένος και το 2023».

Το μήνυμα της Γενικής Διευθύντριας της ΕΑΕΕ Ελίνα Παπασπυροπούλου

«Το 2022 ήταν μια χρονιά μεταβολών και εξελίξεων για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, ενώ παράλληλα στο παγκόσμιο και εγχώριο περιβάλλον υπήρξαν μια σειρά από σημαντικές κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές προκλήσεις.

Κυρίαρχο γεγονός το οποίο καθόρισε τα δεδομένα ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνακόλουθες επιπτώσεις του με την ενεργειακή κρίση και τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού.

Η πανδημία Covid-19 συνέχισε να μας απασχολεί και να επιβάλλει περιορισμούς στη δραστηριότητα κυρίως στις αρχές του έτους, με τους μήνες που ακολούθησαν να χαρακτηρίζονται από περισσότερη ελευθερία. Τα φαινόμενα φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα και τον κόσμο μας υπενθύμιζαν διαρκώς ότι η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Σε αυτό το περιβάλλον η ΕΑΕΕ συνέχισε εντατικά και ενέτεινε τη δράση της για την προώθηση των λύσεων που προσφέρει ο κλάδος σε μία σειρά από σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος.

Το 2022 εστιάσαμε στην εξωστρέφεια του κλάδου σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό ενισχύσαμε τις δράσεις ενημέρωσης των εκπροσώπων της πολιτείας και των φορέων ενώ εγκαινιάσαμε κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων με τους Έλληνες ευρωβουλευτές. Για πρώτη φορά παρουσιάσαμε την Ελληνική ασφαλιστική αγορά στους Lloyd’s στο Λονδίνο. Διοργανώσαμε ενημερωτικές εκδηλώσεις με θεματολογία Sustainability, Πληθωρισμό & Ασφάλιση και Cyber Insurance σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, ασχοληθήκαμε, όπως πάντα, με τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν την ασφαλιστική αγορά όπως οι Φυσικές Καταστροφές, η Ασφαλιστική Απάτη, το Δικαίωμα στη Λήθη».

Τι προβλέπεται (μακροοικονομικά) για φέτος

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΑΕΕ για το άμεσο μέλλον αναμένονται  επιβράδυνση του πληθωρισμού με βραδύτερο ρυθμό από αρχικά προβλεπόταν όμως, ανάπτυξη και αύξηση του ΑΕΠ αλλά μικρότερη, πιθανή στενότητα και μείωση δημοσιονομικών δαπανών (σ.σ. με έναρξη του νέου προγράμματος Σταθερότητας που δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί όμως και όπου παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις απόψεων), αύξηση των επενδύσεων και σημαντική εισροή επενδυτικών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ειδικότερα οι προβλέψεις της ΕΑΕΕ αναφέρουν:

«Το 2023 η ενεργειακή κρίση και οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία θα συνεχίσουν αναπόφευκτα να επιδρούν στην ελληνική οικονομία τόσο μέσω των καναλιών του πληθωρισμού και της αβεβαιότητας, όσο και μέσω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη οριακά πάνω από το επίπεδο της στασιμότητας.

Την ίδια στιγμή, ο βαθμός μετακύλισης του ενεργειακού κόστους σε αγαθά και υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στον πυρήνα του πληθωρισμού βαίνει αυξανόμενος τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία σε Ελλάδα και Ευρωζώνη. Αυτό καθιστά πρόδηλο ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές και το 2023, με ένταση που αναμένεται να εξομαλυνθεί αργότερα απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Ταυτοχρόνως, το 2023 είναι το πρώτο έτος κατά το οποίο η ελληνική οικονομία θα λειτουργήσει εκτός της στενής δημοσιονομικής επιτήρησης, που ξεκίνησε το 2010 με το πρώτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Το γεγονός αυτό δίνει σήμα αναβάθμισης των οικονομικών προοπτικών της χώρας αποτελώντας μοχλό προσέλκυσης επενδύσεων και φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, δεδομένου, μεταξύ άλλων, του χαμηλού κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, του σημαντικού ταμειακού αποθέματος ασφαλείας, αλλά και των συνετών δημοσιονομικών πολιτικών.

Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν με πολύ υψηλούς ρυθμούς καθ’ όλη την περίοδο 2023 – 2025, υποστηριζόμενες από τη μεγάλη ρευστότητα στον τραπεζικό

τομέα και από την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων. Ειδικότερα, τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα λάβει στήριξη ύψους 40 δισ. ευρώ περίπου από το μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ 2021-2027 και περίπου 30 δισ. ευρώ από το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) έως το 2026 και αυτοί οι πόροι αναμένεται να προσελκύσουν επιπρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια.

Τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού που κυριάρχησαν το 2022 αναμένεται ότι σταδιακά θα αποκλιμακωθούν το 2023 και περαιτέρω το 2024, κυρίως λόγω της αναμενομένης κάμψης των τιμών της ενέργειας.

Η επιδείνωση των διεθνών νομισματικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών επηρέασε αυξητικά το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εμφάνισαν μεγαλύτερη μεταβλητότητα σε σύγκριση με τους αντίστοιχους τίτλους άλλων ευρωπαϊκών χωρών, λόγω της χαμηλότερης πιστοληπτικής τους διαβάθμισης, αλλά και του περιορισμένου βάθους της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.

Οι πιθανοί κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την ανάπτυξη είναι κυρίως καθοδικοί και συνδέονται ως επί το πλείστον με εξωγενείς παράγοντες.

Έτσι, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να επιβραδυνθεί περισσότερο σε περίπτωση:

(α) περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε εντονότερη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας,

(β) εντονότερης αβεβαιότητας σχετικά με τον πληθωρισμό και την επιμονή του,

(γ) νέου κύματος της πανδημίας,

(δ) χαμηλού ποσοστού απορρόφησης κονδυλίων της ΕΕ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και

(ε) εμφάνισης μιας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης μετά τη λήξη των μέτρων κρατικής στήριξης.

Πιθανή θετικότερη έκβαση σχετίζεται με την ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και την καλύτερη της αναμενόμενης επίδοση του τουρισμού.

Όλη η έκθεση διαθέσιμη στο site της ΕΑΕΕ,  εδώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΠΕΚΑΠ: Ετοιμη να καταθέσει μέτρα για τις αυξήσεις ασφαλίστρων υγείας, ανοικτό κάλεσμα σε ασφαλιστές

η ΕΑΕΕ αναφέρει η ΠΕΚΑΠ αναγνωρίζει ότι η  αύξηση των ασφαλίστρων έχει συνέπειες τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τις εταιρείες - μέλη της Ένωσης

Οι Προτάσεις της ΕΑΕΕ  στο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

«Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις»

Ο υπέρτατος σκεπτικισμός, οι αλήθειες για την ασφάλιση και οι αναντίρρητες πλάνες

Αφού όλοι συμφωνούν ότι η ασφάλιση είναι βασικό χρήσιμο αγαθό δεν θα πρέπει και η αγορά να ξανά-προσδιορίσει το βάρος της ασφάλισης;

Αυξήσεις ασφαλίστρων αυτοκινήτου που κυμανθούν στο 5%-7% μεσοσταθμικά από το 2025 

Οι πολλές συσσωρευμένες ζημιές της περιόδου 2021-2024 σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους αποζημίωσης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Οι συλλογικές αγωγές στον φαρμακευτικό τομέα γίνονται πιο περίπλοκες και ασταθείς

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αύξηση των ομαδικών αγωγών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, που στρέφονται κατά φαρμακευτικών, τροφίμων και χημικών προϊόντων

ΠΕΚΑΠ: Ετοιμη να καταθέσει μέτρα για τις αυξήσεις ασφαλίστρων υγείας, ανοικτό κάλεσμα σε ασφαλιστές

η ΕΑΕΕ αναφέρει η ΠΕΚΑΠ αναγνωρίζει ότι η  αύξηση των ασφαλίστρων έχει συνέπειες τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τις εταιρείες - μέλη της Ένωσης

Πως θα δείτε τις ποινές σας στην οδηγική συμπεριφορά στο Gov.gr Wallet

Προστίθεται στην ψηφιακή άδεια οδήγησης στο Gov.gr Wallet νέα επιλογή με τίτλο «ΣΕΣΟ Παραβάσεις»

Global Green Energy Fund: Επενδυτική επιλογή (και) για ασφαλιστικά ταμεία

Το Global Green Energy Fund (Green Fund) αποτελεί μια επενδυτική επιλογή που συνδυάζει θετικές ιστορικές αποδόσεις με υπεύθυνη περιβαλλοντική διαχείριση. Επικεντρώνεται σε επενδύσεις σε υδροηλεκτρικά...

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η ΕΥΡΩΠΗ Holdings θα εισέλθει προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α 

Η «ΕΥΡΩΠΗ Ηoldings» θα προχωρήσει στην προσυμφωνημένη εξαγορά της "Ευρώπη Ασφαλιστική" μέχρι τις αρχές του 2025 και θα ακολουθήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 

Οι συλλογικές αγωγές στον φαρμακευτικό τομέα γίνονται πιο περίπλοκες και ασταθείς

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αύξηση των ομαδικών αγωγών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, που στρέφονται κατά φαρμακευτικών, τροφίμων και χημικών προϊόντων

Visa: 10 συμβουλές για να κάνετε τις αγορές σας με ασφάλεια 

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Visa ‘’Απειλές απάτης στις γιορτές 2024’’, οι απειλές αυτές κλιμακώνονται.

Κλειδί για το μέλλον μας η ασφαλιστική συνείδηση

Τα μέτρα για την ασφάλιση ενάντια σε φυσικές καταστροφές δημιουργούν ευοίωνες προοπτικές για όλους μας...

Ι. Χατζηθεοδοσίου: Η μάχη για έναν πιο ισορροπημένο ανταγωνισμό μόλις ξεκίνησε

«Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι υπάρχει διάθεση για αλλαγή. Όμως, η εφαρμογή των κανόνων δεν είναι πάντα εύκολη