Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
“Το 2017 ήταν λίγο επώδυνο όσον αφορά το underwriting”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος του ελβετικού αντασφαλιστικού ομίλου, Kurt Karl, σε ενημερωτική εκδήλωση για τους δημοσιογράφους στο Λονδίνο. Η κερδοφορία του αντασφαλιστικού κλάδου περιουσίας βρίσκεται σε πτωτική τροχιά από το 2013 εξαιτίας των soft συνθηκών underwriting. Με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις για αιτήσεις αποζημίωσης (στον απόηχο των μεγάλων φυσικών καταστροφών του γ’ τριμήνου), ο συνδυασμένος δείκτης του κλάδου αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 115% -κατά μέσο όρο- για ολόκληρο το 2017 ενώ ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων εκτιμάται στο -4%, σύμφωνα πάντα με τη Swiss Re.
Ομως, οι προοπτικές ανάπτυξης βελτιώνονται: Τα ασφάλιστρα του κλάδου περιουσίας αναμένεται να εμφανίσουν ρυθμό αύξησης 3% σε πραγματικούς όρους την περίοδο 2018-2019. Η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς -και ιδίως στις αναδυόμενες αγορές- θα δώσει ώθηση στην (αντ)ασφαλιστική βιομηχανία. Η αύξηση της μεσαίας τάξης -κυρίως στην Ασία- θα πυροδοτήσει επενδύσεις και αύξηση ενεργητικού που με τη σειρά του θα τροφοδοτήσει ζήτηση για ασφαλίσεις.
Οι θετικές επιπτώσεις από την ταχύτερη ανάκαμψη για τον αντασφαλιστικό κλάδο θα ενισχυθούν από τις ευνοϊκές εξελίξεις που προβλέπονται στο “μέτωπο” των τιμών, μετά τις φυσικές καταστροφές του γ’ τριμήνου (τυφώνες Χάρβεϊ, Ιρμα, Μαρία, σεισμός στο Μεξικό, πυρκαγιές στην Καλιφόρνια κλπ.), οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Karl δεν θα επηρεάσουν μόνο την κερδοφορία, αλλά και την κεφαλαιακή θέση του κλάδου.
Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, η αύξηση των ασφαλίστρων θα στηριχθεί από την ζήτηση για κάλυψη έναντι νέων κινδύνων. Παρότι η κερδοφορία ορισμένων αντασφαλιστικών εταιρειών επλήγη μετά τις προαναφερθείσες φυσικές καταστροφές, ο κ. Karl δεν προβλέπει αναζωπύρωση της δραστηριότητας εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο. Σημειώνει ωστόσο ότι η αλλαγή του εποπτικού πλαισίου επί το αυστηρότερο, το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και τώρα οι ζημίες από τις φυσικές καταστροφές έχουν φέρει ορισμένους “παίκτες” σε αρκετά δύσκολη θέση. “Υπάρχει διαθεσιμότητα εναλλακτικών κεφαλαίων για παράδειγμα ή άλλοι τρόποι για να ενισχυθεί ο ισολογισμός των πιο αδύναμων παικτών…”, καταλήγει.