Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg o διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ασφαλιστικού κολοσσού Allianz, Oliver Baete, και είχε βεβαίως πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα να πει. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι κατά την άποψή του η οικονομική ανάκαμψη από την κρίση του κορωνοϊού θα είναι τύπου U (δηλαδή πιο βραδεία σε σχέση με την ταχεία ανάκαμψη τύπου V), εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των κλάδων της οικονομίας που έχουν πληγεί και το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Ο κ. Βaete σημείωσε πως «η επανεκκίνηση της οικονομίας θα πάρει περισσότερο χρόνο από όσο αναμένεται τώρα, καθώς κλάδοι όπως οι μεταφορές και η φιλοξενία θα υποστούν μακροχρόνιο πλήγμα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ταξιδεύουμε όπως πριν στο ορατό μέλλον, διότι πρέπει να προστατευθούμε από ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα».
Ο ίδιος προειδοποίησε για «μεγάλο αριθμό χρεοκοπιών που έρχεται, ανεξάρτητα από το τι κάνουμε», παρομοιάζοντας τον Covid-19 με «μετεωρίτη» που χτύπησε την ασφαλιστική βιομηχανία και θα προκαλέσει μεγάλες ζημίες. Την ίδια στιγμή, ο κ. Baete σημείωσε ότι η Allianz –ως εταιρεία- δεν έχει μεγάλη έκθεση στην πανδημία (σε σύγκριση με ανταγωνιστικούς ομίλους), καλωσορίζοντας παράλληλα το «δίχτυ προστασίας» (backstop) της γερμανικής κυβέρνησης για τις ασφαλίσεις εμπορικών πιστώσεων. Το σχετικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε την Τρίτη από την Κομισιόν, διασφαλίζει ότι οι εταιρείες ασφάλισης εμπορικών πιστώσεων (όπως η θυγατρική της Allianz Euler Hermes) μπορούν να διατηρήσουν τα σημερινά επίπεδα προστασίας λαμβάνοντας κρατικές εγγυήσεις. Οι εγγυήσεις –για τις οποίες οι εταιρείες κατάβάλλουν προμήθεια- καλύπτουν ζημίες ύψους έως 5 δις. ευρώ και αφορούν σε καλύψεις έως το τέλος του έτους.
«Θέλω να συγχαρώ (την Κομισιόν) γιατί το πρόγραμμα αυτό θα μας βοηθήσει να σταθεροποιήσουμε τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις στην Γερμανία και αλλού», είπε ο κ. Baete, προσθέτοντας ότι μια τέτοια λύση ίσως αποδειχθεί αναγκαία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο επικεφαλής της Allianz είπε ακόμη ότι παρότι ό όμιλος είναι «εξαιρετικά σταθερός και μπορεί να απορροφήσει όλες τις ζημίες, το δίχτυ προστασίας θα αμβλύνει το φαινόμενο ντόμινο από τις χρεοκοπίες επιχειρήσεων. Πήραμε τα μαθήματά μας από την κρίση του 2008-2009 και είπαμε στην κυβέρνηση ότι «Αν δεν θέλετε να έχετε ένα τέτοιο ντόμινο, απαιτείται συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Στην πραγματικότητα, δεν προστατεύουμε τον ισολογισμό μας γιατί δεν το χρειαζόμαστε, αλλά παρέχουμε πιστωτικές γραμμές που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα παρείχαμε», εξήγησε.
Ο κ. Baete είπε ότι η Allianz έλαβε «πολύ νωρίς» μέτρα αντιστάθμισης των κινδύνων στο μετοχικό της χαρτοφυλάκιο και δεν έχει εγγράψει σημαντικές ζημίες στις επενδύσεις της. Πρόσθεσε δε ότι είναι σε θέση να καταβάλλει μέρισμα στους μετόχους της χάρη στο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιό της, την ισχυρή κεφαλαιακή της θέση, την υψηλή πιστοληπτική της ικανότητα και φερεγγυότητα (με τον σχετικό δείκτη να προσεγγίζει το 200%). «Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να μειώσουμε το μέρισμά μας κάτω από αυτό που δώσαμε για την προηγούμενη οικονομική χρήση και θα τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας», τόνισε.
Τέλος, αναφερόμενος στον ρόλο της ασφαλιστικής βιομηχανίας για την κάλυψη της πανδημίας, ο κ. Baete είπε: «Παρακαλώ θυμηθείτε ότι ο συστημικός κίνδυνος είναι κάτι που δεν μπορεί να καλύψει η ασφαλιστική βιομηχανία. Βασιζόμαστε στην διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου και στην διαφοροποίηση όσον αφορά τον χρόνο κάλυψη των κινδύνων. Φαντάζεστε τι θα συνέβαινε αν δεν είχαμε ένα στα 10 αυτοκίνητα να παθαίνει ατύχημα κάθε χρόνο, αλλά όλοι να παθαίνουν ατυχήματα. Τότε η ασφάλιση ΙΧ θα ήταν τόσο ακριβή, που θα ήταν απρόσιτη»
«Νομίζω ότι στο μέλλον πρέπει να εξετάσουμε τον κίνδυνο πανδημίας υπό «συστημικό» πρίσμα και να δούμε σε ποιο βαθμό είναι ασφαλίσιμος ο κίνδυνος αυτός. Εάν πρόκειται για συμβάν μεγάλης εμβέλειας, είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι ασφαλίσιμος. Αν ασφαλίσουμε «κομμάτια» του κινδύνου, πρέπει να δούμε ποια είναι η αξία για τον πελάτη. Νομίζω ότι για ένα μεγάλο συμβάν, ιδίως όσον αφορά στην παύση επιχειρηματικής δραστηριότητας που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μέτρα της Πολιτείας, χρειαζόμαστε μια λύση με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα», κατέληξε ο επικεφαλής της Allianz.