back to top
12.7 C
Athens
Παρασκευή 11 Απριλίου 2025

Ανάκαμψη τύπου U από τον κορωνοϊό «βλέπει» ο Oliver Baete

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg o διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ασφαλιστικού κολοσσού Allianz, Oliver Baete, και είχε βεβαίως πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα να πει. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι κατά την άποψή του η οικονομική ανάκαμψη από την κρίση του κορωνοϊού θα είναι τύπου U (δηλαδή πιο βραδεία σε σχέση με την ταχεία ανάκαμψη τύπου V), εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των κλάδων της οικονομίας που έχουν πληγεί και το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας.

- Advertisement -

Ο κ. Βaete σημείωσε πως «η επανεκκίνηση της οικονομίας θα πάρει περισσότερο χρόνο από όσο αναμένεται τώρα, καθώς κλάδοι όπως οι μεταφορές και η φιλοξενία θα υποστούν μακροχρόνιο πλήγμα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ταξιδεύουμε όπως πριν στο ορατό μέλλον, διότι πρέπει να προστατευθούμε από ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα».

Ο ίδιος προειδοποίησε για «μεγάλο αριθμό χρεοκοπιών που έρχεται, ανεξάρτητα από το τι κάνουμε», παρομοιάζοντας τον Covid-19 με «μετεωρίτη» που χτύπησε την ασφαλιστική βιομηχανία και θα προκαλέσει μεγάλες ζημίες. Την ίδια στιγμή, ο κ. Baete σημείωσε ότι η Allianz –ως εταιρεία- δεν έχει μεγάλη έκθεση στην πανδημία (σε σύγκριση με ανταγωνιστικούς ομίλους), καλωσορίζοντας παράλληλα το «δίχτυ προστασίας» (backstop) της γερμανικής κυβέρνησης για τις ασφαλίσεις εμπορικών πιστώσεων. Το σχετικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε την Τρίτη από την Κομισιόν, διασφαλίζει ότι οι εταιρείες ασφάλισης εμπορικών πιστώσεων (όπως η θυγατρική της Allianz Euler Hermes) μπορούν να διατηρήσουν τα σημερινά επίπεδα προστασίας λαμβάνοντας κρατικές εγγυήσεις. Οι εγγυήσεις –για τις οποίες οι εταιρείες κατάβάλλουν προμήθεια- καλύπτουν ζημίες ύψους έως 5 δις. ευρώ και αφορούν σε καλύψεις έως το τέλος του έτους.

- Advertisement -

«Θέλω να συγχαρώ (την Κομισιόν) γιατί το πρόγραμμα αυτό θα μας βοηθήσει να σταθεροποιήσουμε τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις στην Γερμανία και αλλού», είπε ο κ. Baete, προσθέτοντας ότι μια τέτοια λύση ίσως αποδειχθεί αναγκαία και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο επικεφαλής της Allianz είπε ακόμη ότι παρότι ό όμιλος είναι «εξαιρετικά σταθερός και μπορεί να απορροφήσει όλες τις ζημίες, το δίχτυ προστασίας θα αμβλύνει το φαινόμενο ντόμινο από τις χρεοκοπίες επιχειρήσεων. Πήραμε τα μαθήματά μας από την κρίση του 2008-2009 και είπαμε στην κυβέρνηση ότι «Αν δεν θέλετε να έχετε ένα τέτοιο ντόμινο, απαιτείται συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Στην πραγματικότητα, δεν προστατεύουμε τον ισολογισμό μας γιατί δεν το χρειαζόμαστε, αλλά παρέχουμε πιστωτικές γραμμές που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα παρείχαμε», εξήγησε.

Ο κ. Baete είπε ότι η Allianz έλαβε «πολύ νωρίς» μέτρα αντιστάθμισης των κινδύνων στο μετοχικό της χαρτοφυλάκιο και δεν έχει εγγράψει σημαντικές ζημίες στις επενδύσεις της. Πρόσθεσε δε ότι είναι σε θέση να καταβάλλει μέρισμα στους μετόχους της χάρη στο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιό της, την ισχυρή κεφαλαιακή της θέση, την υψηλή πιστοληπτική της ικανότητα και φερεγγυότητα (με τον σχετικό δείκτη να προσεγγίζει το 200%). «Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να μειώσουμε το μέρισμά μας κάτω από αυτό που δώσαμε για την προηγούμενη οικονομική χρήση και θα τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας», τόνισε.

Τέλος, αναφερόμενος στον ρόλο της ασφαλιστικής βιομηχανίας για την κάλυψη της πανδημίας, ο κ. Baete είπε: «Παρακαλώ θυμηθείτε ότι ο συστημικός κίνδυνος είναι κάτι που δεν μπορεί να καλύψει η ασφαλιστική βιομηχανία. Βασιζόμαστε στην διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου και στην διαφοροποίηση όσον αφορά τον χρόνο κάλυψη των κινδύνων. Φαντάζεστε τι θα συνέβαινε αν δεν είχαμε ένα στα 10 αυτοκίνητα να παθαίνει ατύχημα κάθε χρόνο, αλλά όλοι να παθαίνουν ατυχήματα. Τότε η ασφάλιση ΙΧ θα ήταν τόσο ακριβή, που θα ήταν απρόσιτη»

«Νομίζω ότι στο μέλλον πρέπει να εξετάσουμε τον κίνδυνο πανδημίας υπό «συστημικό» πρίσμα και να δούμε σε ποιο βαθμό είναι ασφαλίσιμος ο κίνδυνος αυτός. Εάν πρόκειται για συμβάν μεγάλης εμβέλειας, είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι ασφαλίσιμος. Αν ασφαλίσουμε «κομμάτια» του κινδύνου, πρέπει να δούμε ποια είναι η αξία για τον πελάτη. Νομίζω ότι για ένα μεγάλο συμβάν, ιδίως όσον αφορά στην παύση επιχειρηματικής δραστηριότητας που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μέτρα της Πολιτείας, χρειαζόμαστε μια λύση με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα», κατέληξε ο επικεφαλής της Allianz.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Κοινοπραξία αποκτά μια κορυφαία πλατφόρμα ασφαλίσεων ζωής

Ένα κονσόρτσιουμ που περιλαμβάνει τις Allianz, BlackRock και T&D Holdings θα αποκτήσει την ιδιοκτησία της Viridium Group (Viridium)

«Big Team – Big Dream»: Η νέα εποχή του δικτύου πωλήσεων Allianz σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση

Η Allianz πραγματοποίησε το πρώτο Συνέδριο Πωλήσεων της εταιρίας μετά την ενοποίηση με την Ευρωπαϊκή Πίστη

Διπλή κορυφαία διάκριση για τη MEGA BROKERS από την Allianz!

Η MEGA Brokers απέσπασε δύο κορυφαίες διακρίσεις από έναν από τους ισχυρότερους διεθνείς ασφαλιστικούς οργανισμούς

Η Allianz πουλά στην Ινδία

Για την ιστορία, η συμφωνία κοινοπραξίας ξεκίνησε το 2001, επομένως η κίνηση αυτή σηματοδοτεί το τέλος μιας μακροχρόνιας σχέσης συνεργασίας μεταξύ των δύο μελών.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Interamerican: Aνοδικά η παραγωγή, ο πληθωρισμός έπληξε τους κλάδους Ζημιών και Υγείας

Παραγωγή 471 εκατ. ευρώ, κατέγραψε η Interamerican το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που διατίθενται στην έκθεση Φερεγγυότητας και χρηματοοικονομικής

Κοντά στο 1 δις η παραγωγή για την NN Hellas το 2024

Eντυπωσιακές επιδόσεις για ακόμη μια χρονιά κατέγραψε το 2024 η NN Hellas.  Σύμφωνα με την Έκθεση Φερεγγυότητας και Χρηματοοικονομικής

Aυτές οι 8 ασφαλιστικές ήταν οι κορυφαίες σε παραγωγή το 2024

Τα 8 κορυφαία ασφαλιστικά brands, σε όρους παραγωγής ααφαλίστρων για το 2024 προκύπτουν από τα αρχικά στοιχεία που απορρέουν

Πέντε ασφαλιστικές ελέγχουν το 87% της αγοράς

Στις ασφαλίσεις κατά ζημιών, ο δείκτης ζημιών της αγοράς στις 30.9.2024 ανήλθε σε 52% των αντίστοιχων δεδουλευμένων ασφαλίστρων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Προϊόν της Χρονιάς 2025 το “Full Cyber Protection” της Εθνικής Ασφαλιστικής

Με μία ακόμη σημαντική διάκριση επισφραγίστηκε η διαρκής προσήλωση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην καινοτομία και την κάλυψη

H Φιλιώ Κωστοπούλου στην ομάδα της Infotrust

Ένα καταξιωμένο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς, με 25 και πλέον χρόνια εμπειρίας εντάσσεται στην οικογένεια της INFOTRUST.

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις 55 εκατ. ευρώ σε 17.315 δικαιούχους

Αποζημιώσεις ύψους 55 εκατ. ευρώ πιστώθηκαν σήμερα Πέμπτη 10 Απριλίου 2025 στους λογαριασμούς 17.315 δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων από τον ΕΛΓΑ.

Interamerican: Aνοδικά η παραγωγή, ο πληθωρισμός έπληξε τους κλάδους Ζημιών και Υγείας

Παραγωγή 471 εκατ. ευρώ, κατέγραψε η Interamerican το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που διατίθενται στην έκθεση Φερεγγυότητας και χρηματοοικονομικής

EUROINS Ελλάδος: Μέγας Χορηγός του 13ου “Kallithea Run”

Η EUROINS Ελλάδος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στήριξε τους δρομείς, τους διοργανωτές και τους εθελοντές, ως Μέγας Χορηγός του 13ου “Kallithea Run”