back to top
28.8 C
Athens
Κυριακή 27 Ιουλίου 2025

Η Ψηφιακή Διακυβέρνηση και ο ανθρωποκεντρικός ρόλος των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Του Γιάννη Ρούντου*

Για την Ασφαλιστική Αγορά ανάγεται, πλέον, σε κορυφαίο ζήτημα αποστολής η διασφάλιση των προϋποθέσεων για έναν ανθρωποκεντρικό ψηφιακό μετασχηματισμό, αναφορικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Δεδομένα και την Κυβερνοασφάλεια.

- Advertisement -

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της από τις αρχές του 2020 έχει δημοσιοποιήσει τη στρατηγική της για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διαμόρφωση μιας ανοικτής και δημοκρατικής κοινωνίας και μιας δυναμικής και βιώσιμης οικονομίας.

Οι κυριότερες προτεραιότητες για την υλοποίηση της στρατηγικής αυτής είναι οι ακόλουθες (πηγή: Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος):

- Advertisement -

1. Προτάσεις για τη διασφάλιση της ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης και για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς δεδομένων οι οποίες συνιστούν τα πρώτα βήματα για την επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού. Η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence-AI) αποτελεί κύρια προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς αναμένεται να επιφέρει τεράστιες αλλαγές και να παίξει κεντρικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας και οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης, στον οποίο ήδη συναντώνται εφαρμογές ΑΙ.

2. Διαμόρφωση στρατηγικής δεδομένων για την ανάδειξη της Ευρώπης σε παγκόσμια ηγετική δύναμη όσον αφορά την αξιοποίηση των δεδομένων. Η στρατηγική αυτή θα περιλαμβάνει νομοθετική πρόταση για τη Διακυβέρνηση Δεδομένων και πιθανή νομοθετική Πράξη για την δίκαιη πρόσβαση και χρήση Δεδομένων.

3.Διαμόρφωση στρατηγικής για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας κοινής μονάδας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και επανεξέταση της Οδηγίας για την ασφάλεια των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών (Οδηγία ΝIS).

Είναι προφανές ότι η χαοτική πολυπλοκότητα των θεμάτων της Ψηφιακής Διακυβέρνησης φέρνει στο επίκεντρο των εξελίξεων, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Στην Ελλάδα, η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον δημόσιο τομέα, στις κατευθυντήριες αρχές (κεφ. 4) υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση των αποκλεισμών και την καθολική προσβασιμότητα, την αξιοπιστία χρήσης για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, την απλούστευση των διαδικασιών κ.ά., φωτίζοντας ζητήματα που απασχολούν πρωτευόντως τον ψηφιακό μετασχηματισμό και των ασφαλιστικών εταιρειών σχετικά με τους πελάτες τους.

Σε κάθε περίπτωση, η «ανθρωποκεντρικότητα» είναι κλειδί για την ηθική ακεραιότητα της ασφαλιστικής αποστολής και τη μη αλλοτρίωση του ασφαλιστικού σκοπού.

*Γιάννης Ρούντος: Public Affairs & Relations, Communication Strategy, Business Ethics & Human Values, Social Responsibility & Sustainability Expert.
Στέλεχος της INTERAMERICAN από το 1994 έως τον Ιανουάριο του 2022. Από το 2002 ανέλαβε επικεφαλής των Δημοσίων Σχέσεων και από το 2005 διεύρυνε τον τομέα, που εξέλιξε σε Διεύθυνση Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας και Υπευθυνότητας, συμβάλλοντας στη θεμελίωση της σύγχρονης Διακυβέρνησης και της στρατηγικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ο σχεδιασμός και οι πρωτοβουλίες που ανέπτυξε για την Επιχειρηματική Υπευθυνότητα, ειδικότερα και παράλληλα με τη δημόσια εικόνα της INTERAMERICAN και της ηγεσίας της, δημιούργησε ένα πρότυπο για την ασφαλιστική αγορά. Στην επαγγελματική του διαδρομή, έχει εργαστεί και ως δημιουργικός της εικόνας και του λόγου στην Επικοινωνία και Διαφήμιση.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ενημέρωση για πρόταση επιβολής νέου εταιρικού φόρου στην ΕΕ

Για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή νέου φόρου CORE ενημερώνει τα μέλη της η ΕΑΕΕ

Εγκύκλιος ΕΑΕΕ για την τροποποίηση των ευρωπαϊκών κανόνων τιτλοποιήσεων

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά, επισημαίνει η ΕΑΕΕ, έχει σχεδόν ανύπαρκτες τοποθετήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία

Το 98% των ειδικών επιθυμεί βελτιώσεις στα συστήματα κυβερνοασφάλειας

Στην έρευνα της Kaspersky συμμετείχαν 850 επαγγελματίες πληροφορικής, αρμόδιοι για την κυβερνοασφάλεια σε μεγάλες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο

Δ. Λύχρου στην κάμερα του I.W.: «Περισσότερη συνεργασία χρειάζεται σε διαμεσολάβηση-ΜμΕ, καλύτερη ενημέρωση στο bancassurance»

Tο φετινό Insurance Conference ανέδειξε και ανέλυσε όλα όσα συμβαίνουν στον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, μέσα από διακεκριμένους ομιλητές, στελέχη και επιχειρήσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πώς η κλιματική αλλαγή «τιμολογείται» από τις ασφαλιστικές

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον απλή θεωρία ή μακρινό πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων (EIOPA) τονίζει πως οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη

Μικρομεσαίοι αλλά σημαντικοί

Διαχρονικά οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και το Εμπόριο ήταν η «ραχοκοκαλιά» της Ελληνικής Οικονομίας

Απορρίφθηκε η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της Novartis

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών φέρνει νέα δεδομένα στη νομική διαχείριση της υπόθεσης Novartis.

Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση: Πολύ σοβαρά τα προβλήματα στην ασφάλιση υγείας

Οι ασφαλιστικές επιχειρούν συνομιλίες για να κλείσουν συμφωνίες με κάποια νοσοκομεία τα οποία δίνουν καλύτερα τιμολόγια.

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Πώς η κλιματική αλλαγή «τιμολογείται» από τις ασφαλιστικές

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον απλή θεωρία ή μακρινό πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων (EIOPA) τονίζει πως οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη

ΣΕΜΑ: Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του Ιωάννη Μακρυμίχαλου

«Η πορεία του και η συμβολή του θα μείνουν ανεξίτηλες» - «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε το έργο του με την υπευθυνότητα και τις αρχές που ο ίδιος υπηρέτησε»

Έρευνα Revolut για τους Έλληνες ταξιδιώτες: Απάτες φοβάται η Gen Z, κλοπές οι μεγαλύτεροι

Η οικονομική διαχείριση των διακοπών αποτελεί σημαντικό μέλημα για τους Έλληνες, χωρίς να περνά απαρατήρητο το ζήτημα της ασφάλειας

Ο Γεώργιος Καραβίας αποχαιρετά τον Γιάννη Μακρυμίχαλο

Με λόγια βαθιάς εκτίμησης και συγκίνησης, ο Γεώργιος Καραβίας – μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

EIOPA: Πρόοδος των αρχών ανταγωνισμού στην αξιολόγηση εξωτερικών αναθέσεων

Αν και η έκθεση επισημαίνει αρκετές βελτιώσεις, εντοπίζει επίσης τομείς που απαιτούν περαιτέρω προσοχή