Αγροτικός τομέας και ασφαλιστικές: Ένα πεδίο για υψηλή ανάπτυξη

του Βάιου Κρόκου

Πεδίο έντονων διεργασιών μπορεί να αποτελέσει και ο κλάδος των αγροτικών ασφαλίσεων. Η πολιτική βούληση είναι δεδηλωμένη από την πρώτη στιγμή της νέας κυβέρνησης για στήριξη της ιδιωτικής ασφάλισης σε όλους τους παραγωγικούς τομείς.

Πόσο μάλλον όταν ο αγροτικός πληθυσμός και η παραγωγή βρίσκονται σε επίπεδα υποασφάλισης.

Τα μεγέθη δε είναι διόλου ευκαταφρόνητα, αν αναλογιστεί κανείς πως ο αγροτικός τομέας είναι από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, τροφοδοτώντας επίσης περίπου το 30% της ελληνικής βιομηχανίας.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ευκαιρίες για τον ασφαλιστικό κλάδο που ισοδυναμούν με πραγματικούς κινδύνους στον αγροτικό τομέα είναι επίσης σημαντικές: Καιρικές συνθήκες και αστάθεια στην παραγωγή, λειτουργικά κόστη, πετρέλαιο, τιμές προϊόντων διεθνώς κ.α

Συγκεκριμένες είναι, ωστόσο, οι εταιρείες του ασφαλιστικού τομέα που έχουν παρουσία στην εγχώρια αγροτική ασφάλιση, και ως επί το πλείστον με μητρικές που διαθέτουν δυναμική και υψηλή τεχνογνωσία.

Ενδιαφέρον όμως φαίνεται να υπάρχει πλέον και από άλλες εταιρείες που κράτησαν απόσταση από τον αγροτικό τομέα τα τελευταία χρόνια.

Το ερώτημα είναι τι απαιτείται ώστε να αναπτύξουν περαιτέρω εργασίες στον εν λόγω κλάδο, τι κίνητρα και φυσικά σε τι σημεία μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με την Πολιτεία και τους επιμέρους φορείς;

Υπενθυμίζεται πως παρά το σχετικό πόνημα των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, και τα σχέδια που είχαν ήδη οι προηγούμενες ηγεσίες 3 υπουργείων για τον αγροτικό τομέα και την ιδιωτική ασφάλιση, δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος.

Πάντως από τις πρώτες δηλώσεις του ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Μάκης Βορίδης είχε ξεκαθαρίσει πως, εν μέσω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο ΕΛΓΑ, στόχος είναι η περαιτέρω διαβούλευση με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ασφάλιση, ανάλογα και από τα ευρήματα της τελευταίας αναλογιστικής μελέτης.

Στελέχη από τον κλάδο της αγροτικής οικονομίας σημείωναν πως πρόκειται για μια χρονιά με αλλεπάλληλα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την παραγωγή και καίριο παραμένει το ερώτημα της επάρκειας του προϋπολογισμού για τον ΕΛΓΑ.

Κρίσιμοι θεωρούνται οι μήνες Αύγουστος – Σεπτέμβριος και οι ενδεχόμενες απαιτήσεις που μπορεί να υπάρξουν για σημαντικά προϊόντα όπως η ελιά και το βαμβάκι, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη.

Προ διετίας δεν υπήρχε ούτε συνείδηση, αλλά ούτε και ενδιαφέρον για την ιδιωτική τους ασφάλιση εκ μέρους των αγροτών και κτηνοτρόφων. Όταν όμως μπήκε πλαφόν στον ΕΛΓΑ ως προς το ύψος της αποζημίωσης, αλλά και η απαλλαγή του 20% ως προς τη ζημία, βλέποντας οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ότι ένα σημαντικό κομμάτι της ζημιάς που παθαίνουν δεν καλύπτεται, άρχισαν να λειτουργούν ακόμη πιο επιχειρηματικά και να αναζητούν διεξόδους. Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να τα περιμένουν όλα από το κράτος“, σημείωνε από την πλευρά του σε παλαιότερες δηλώσεις ο διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής, κ. Δημήτρης Ζορμπάς

Διαβάστε: Καλλιεργείται το έδαφος για συνεργασία ασφαλιστικών – ΕΛΓΑ

Επίσης: Μπαίνει (;) η ιδιωτική ασφάλιση στον ΕΛΓΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*