Αλλαγές στην αγροτική οικονομία και την ασφάλιση

της Ελενας Ερμείδου

Αλλαγές στα προγράμματα γεωργικής καλλιέργειας ετοιμάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στις αλλαγές αυτές θα συμπεριλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις της ιδιωτικής ασφάλισης, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης και έχει γράψει πρώτο το IW.gr.  Και ενώ, ωστόσο υπάρχει η τεχνογνωσία για την βελτίωση των υποδομών και την μείωση των κινδύνων, αναζητούνται κονδύλια για την χρηματοδότηση των υποδομών, σύμφωνα με συνομιλία που είχε σήμερα το IW.gr με ασφαλιστές ειδικών κινδύνων.

Τα ΣΔΙΤ και οι χρηματοδοτήσεις που χάθηκαν

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αλλαγές αναμένονταν να υλοποιηθούν την δεκαετία του 2010, όταν ανατέθηκε έρευνα για τις αγροτικές καλλιέργειες ύψους 60.000 ευρώ σε μεγάλη συμβουλευτική επιχείρηση από το κράτος, ωστόσο μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν, ώστε ο αγροτικός τομέας να μην φτάσει να αντιμετωπίζει σήμερα τόσα προβλήματα με την ανθεκτικότητα των καλλιεργειών και τις αποζημιώσεις.

Κατά την δεκαετία του 2010 και της εποχής των μνημονίων χάθηκε η ευκαιρία της σύμπραξης μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και η ευκαιρία της συν-χρηματοδότησης των έργων, ώστε να αναδιαμορφωθεί ο τομέας.

Πολύπλοκες διαδικασίες, χαμηλές αποζημιώσεις

Σήμερα 15 σχεδόν χρόνια, το θέμα των μεταρρυθμίσεων και της αναδιαμόρφωσης του αγροτικού τομέα επανέρχεται με αφορμή των Ντάνιελ που κατέστρεψε χιλιάδες καλλιέργειες, αλλά και άλλα καταστροφικά γεγονότα. Με τους αγρότες ακόμα να αναμένουν αποζημιώσεις για καταστροφές που συνέβησαν πριν 2 χρόνια, έχει πλέον διαπιστωθεί ότι τα ποσά που καταβάλλει ο ΕΛΓΑ δεν επαρκούν, οι διαδικασίες  αποζημίωσης είναι εξαιρετικά πολύπλοκες, οι αποζημιώσεις χρονοβόρες και πολύ χαμηλές.

Κλειστές γεωργικές καλλιέργειες ελεγχόμενης θερμοκρασίας

Στους αγρότες δεν διοχετεύεται έγκυρη ενημέρωση, παρά μόνο υποσχέσεις,  ενώ αυτό που συζητείται σε κύκλους της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τις φυτικές καλλιέργειες και την απρόσκοπτη ασφάλιση τους είναι η δημιουργία κλειστών καλλιεργειών με άλλα λόγια ελεγχόμενης θερμοκρασίας, ώστε οι κίνδυνοι να περιορίζονται τόσο για τους αγρότες όσο και τους ασφαλιστές.

Ο μηχανισμός αυτός εφαρμόζεται σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα αμφισβητούνται αυτά τα μέτρα και το παράδοξο είναι ότι ακόμα και οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες αγροτικών προϊόντων  συνεχίζουν να ποντάρουν στο καλό κλίμα, που όμως έχει αλλάξει και οι καταστροφές πλημμυρίζουν τα χωράφια. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Βόρεια Ελλάδα αλλά και την Νότια η οποία θα αντιμετωπίσει ξηρασίες.

Στην Ευρώπη ασφαλίζουν

Στην Ευρώπη οι καλλιέργειες πληρούν προϋποθέσεις ασφάλισης των και δύο από τις μεγάλες ασφαλιστικές που καλύπτουν  αγροτικούς κινδύνους είναι η Achmea  και η Gardenbau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*