Καλλιεργείται το έδαφος για συνεργασία ασφαλιστικών – ΕΛΓΑ

του Βάιου Κρόκου

Λύσεις στις ανάγκες του ΕΛΓΑ ίσως τελικά κληθεί να προσφέρει ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς οι απαιτήσεις των αγροτών είναι αυξημένες, ελέω άσχημων καιρικών φαινόμενων και καταστροφών. Την ίδια ώρα, ο ΕΛΓΑ παραμένει ζημιογόνος την τελευταία τετραετία και οι καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων σε αγρότες παραμένει “μόνιμος πονοκέφαλος”.

Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάκης Βορίδης κατά την ομιλία του στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, ακολουθώντας την κυβερνητική γραμμή για ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης και των συμπράξεων στο ευρύτερο φάσμα της οικονομίας. Ο κ. Βορίδης παρουσίασε τις βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσιάζοντας παράλληλα τους νέους γενικούς γραμματείς.

«Περιμένουμε την αναλογιστική μελέτη να δούμε πού βρισκόμαστε. Θα καταλήξουμε σε μια λύση την οποία θα διαβουλευτούμε και στην οποία θα περιλαμβάνεται και ο ιδιωτικός τομέας», σημείωσε ο Υπουργός, αναφερόμενος στις αποζημιώσεις. Συγκεκριμένα, ανέφερε αρχικά πως εφόσον ο αγρότης είναι υποχρεωμένος να πληρώνει ασφάλιστρα, είναι και υποχρεωμένος ο Οργανισμός να τον πληρώνει στην ώρα του, αναφέροντας επιπλέον, ότι τα αποθεματικά του ΕΛΓΑ κάποια στιγμή θα εξαντληθούν, αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένα νούμερα για την κατάσταση των οικονομικών του.

Όπως πρόσθεσε ο Υπουργός: «Μεγάλη συζήτηση έχει να κάνει με το ζήτημα των αποζημιώσεων. Ζήσαμε καταστροφές. Οι αγρότες δικαίως ζητούν από τη στιγμή που είναι υποχρεωτικό το σύστημα και έχουν ρυθμιστεί αυτά που απαιτούνται να καταβάλουν – αυτό το 4% – και το καταβάλουν, να λαμβάνουν τις αποζημιώσεις πλήρως και στην ώρα τους. Δεν έχει συμβεί αυτό. Στις προγραμματικές δηλώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης μίλαγαν, τότε, για καθυστερήσεις δύο ετών. Οι καθυστερήσεις παραμένουν στα δύο χρόνια, τα οικονομικά στοιχεία όμως του ΕΛΓΑ έχουν επιδεινωθεί. Είναι κάτι που θα αντιμετωπίσουμε όπως έχουμε πάρει εντολή και με τη χρησιμοποίηση της ιδιωτικής ασφάλισης».

Στελέχη από τον κλάδο της αγροτικής οικονομίας σημειώνουν πως πρόκειται για μια χρονιά με αλλεπάλληλα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την παραγωγή και καίριο παραμένει το ερώτημα της επάρκειας του προϋπολογισμού για τον ΕΛΓΑ.

Κρίσιμοι θεωρούνται οι μήνες Αύγουστος – Σεπτέμβριος και οι ενδεχόμενες απαιτήσεις που μπορεί να υπάρξουν για σημαντικά προϊόντα όπως η ελιά και το βαμβάκι, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη.

Γενικότερα, ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί πως μπορεί η συμβολή του αγροτικού τομέα στην ελληνική να είναι σημαντική, οι αποκλίσεις μεταξύ Ελλάδος και Ε.Ε.-25 παραμένουν μεγάλες.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα συνεισφέρει λιγότερο από 3% στο ΑΕΠ του αγροτικού τομέα της Ε.Ε.-25, ένα ποσοστό χαμηλό συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, με συνεισφορά πάνω από 19% ή άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες συνεισφέρουν 15% και 12% περίπου αντίστοιχα.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ενίσχυση της ανάπτυξης του αγροτικού τομέα θα αποτελέσει και σε αυτό το σημείο παράγοντας – κλειδί για την εμβάθυνση της ασφαλιστικής αγοράς στους εν λόγω κινδύνους, αν αναλογιστεί κανείς επίσης ότι λίγες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα ασκούν τον συγκεκριμένο κλάδο ασφάλισης.

Εν κατακλείδι, η ταχύτητα εκσυγχρονισμού των αγροτικών εκμεταλλεύσεων η συμμετοχή του κράτους σε κοινή προσπάθεια ασφάλισης φαντάζει μια εκ των προοπτικών ανάπτυξης των αγροτικών ασφαλίσεων. Μένει να φανεί αν μπορεί να υπάρξει επιδότηση του ασφαλίστρου και ένα σαφές πλαίσιο αντασφαλιστικής προστασίας με στόχο την διεύρυνση των αγροτικών ασφαλίσεων.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*