Αγροτικές ασφαλίσεις: Αλλαγές στην ιδιωτική ασφάλιση

της Ελενας Ερμείδου

Ουσιαστικές αλλαγές στην ασφάλιση της αγροτικής οικονομίας με την αναδιαμόρφωση του ΕΛΓΑ σχεδιάζει να κάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με στόχο να καλυφθούν οι κίνδυνοι στην αγροτική παραγωγή. Σύμφωνα με του υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη το νέο σχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές στον ρόλο που μπορεί να έχει η ιδιωτική ασφάλιση στην αγροτική οικονομία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα με τις αγροτικές ασφαλίσεις στην Ελλάδα είναι διαχρονικό και ολοένα αποκτά περισσότερες και πιο σύνθετες διαστάσεις.

Πλέγμα κινδύνων

Τα ακραία τοπικά καιρικά φαινόμενα, οι ασθένειες, ο κακός σχεδιασμός των καλλιεργειών στην Ελλάδα, οι ελλείψεις τεχνολογικών γνώσεων, το χαμηλό επίπεδο γεωργικής εκπαίδευσης αγροτών και η έλλειψη προστασίας των καλλιεργειών έναντι των ακραίων καιρικών συμβάντων συντηρούν τα προβλήματα και τα αυξάνουν.

Αγροτική οικονομία, κίνδυνοι και διακυμάνσεις τιμών

Οι κίνδυνοι αυτοί, δεν προκαλούν προβλήματα και ζημιές μόνο στους αγρότες, αλλά σε ολόκληρο το σύνολο αξιών της αγροτικής οικονομίας, όπως σε ομάδες παραγωγών, αγροτικούς συνεταιρισμούς, στην συμβολαιακή γεωργία, στην μεταποίηση και την εμπορία.  Σε αυτούς τους κινδύνους προστίθενται ο πληθωρισμός, οι μεταβολές στις τιμές των καυσίμων, των ζωοτροφών, των λιπασμάτων, κ.α.

Ο ρόλος του ΕΛΓΑ μέχρι σήμερα στην προστασία της αγροτικής οικονομίας, πώς ασφαλίζει

Η ασφάλιση στον ΕΛΓΑ είναι υποχρεωτική και σε αυτή υπάγονται όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που κάνουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις και έχουν υποβάλλει Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας / Εκτροφής. Για τον υπολογισμό της ασφαλιστικής εισφοράς του παραγωγού χρησιμοποιείται, όπως άλλωστε ορίζεται και στο νόμο, ο ίδιος συντελεστής εισφοράς επί της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ποιοτικές και ποσοτικές παραμέτρους, ώστε να υπάρχει διαφοροποίηση του συντελεστή υπολογισμού της ασφαλιστικής εισφοράς ανά καλλιέργεια..

Η μεταρρύθμιση της ασφάλισης αγροτών

Η Αγροτική Ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2010, άνοιξε τον δρόμο σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να διεισδύσουν στο χώρο πιο δυναμικά. Επιπλέον έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος συνεργασίας της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς με τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓ Α). Ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις δεν ήταν ουσιαστικές ώστε οι ασφαλιστικές να αναλάβουν πραγματικά συμπληρωματικό ρόλο.

Ιδιωτικές ασφαλιστικές πώς αποζημιώνουν

Με την συμπληρωματική κάλυψη οι ασφαλιστικές εταιρίες αποζημιώνουν κάθε ζημιά από τους ασφαλιζόμενους κινδύνους του ΕΛ Γ Α σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του ΕΛ Γ Α τις προϋποθέσεις και τους ειδικούς περιορισμούς ως προς την κάλυψη των ζημιών, κατά το ποσοστό που καταγράφεται στο πόρισμα ζημιών του ΕΛ Γ Α καθώς και κάθε ζημιά των συμπληρωματικών κινδύνων που παρέχουν ανεξάρτητα από τον ΕΛ Γ Α με τις προϋποθέσεις των ειδικών όρων του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Στρεβλώσεις

Η ομοιογένεια στις  ασφαλιστικές εισφορές τονίζουν οι ασφαλιστές δημιουργεί στρεβλώσεις στους υπολογισμούς των αποζημιώσεων. Κάθε γεωγραφική περιφέρεια έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να λαμβάνονται συμπληρωματικά μέτρα και όχι μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα. Και σε περιπτώσεις ακραίων φυσικών καταστροφών η ιδιωτική ασφάλιση μειώνει τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*