Δικαστής, σφυρί. δικαστική απόφαση

MetLife USA: Σημαντική νίκη έναντι των εποπτικών αρχών των ΗΠΑ

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Σημαντική νίκη πέτυχε  ο αμερικανικός ασφαλιστικός MetLife, αφού δικαιώθηκε στα δικαστήρια για την προσφυγή που είχε κάνει κατά των εποπτικών αρχών των ΗΠΑ ώστε να απαλλαγεί από τον χαρακτηρισμό “συστημικά σημαντικός χρηματοοικονομικός όμιλος” (Systemically Important Financial Institution ή SIFI), που συνεπάγεται στενότερη εποπτεία και αυστηρότερες ρυθμίσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια.

Σε μια απόφαση που αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση Ομπάμα, δικαστήριο της Ουάσιγκτον δέχθηκε ότι η MetLife κακώς χαρακτηρίστηκε ως SIFΙ. H κυβέρνηση μπορεί βέβαια να εφεσιβάλει την απόφαση, ωστόσο δημιουργείται νομκό προηγούμενο, το οποίο μπορεί να επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν και οι άλλες δυο αμερικανικές ασφαλιστικές που έχουν χαρακτηριστεί συστηματικά σημαντικές, δηλαδή η AIG  και η Prudential Financial.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον νόμο Dodd-Frank, οι συστημικά σημαντικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες εποπτεύονται απευθείας από την αμερικανική κεντρική τράπεζα Fed (ενώ οι μη συστημικές εποπτεύονται σε επίπεδο πολιτείας) και όπως προαναφέρθηκε υπόκεινται σε αυστηρότερες ρυθμίσεις.

Η σχετική απόφαση για το εάν μια τράπεζα ή ασφαλιστική είναι SIFI λαμβάνεται από το Συμβούλιο Εποπτείας Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (FSOC), μέλη του οποίου είναι -μεταξύ άλλων- η επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Fed Τζάνετ Γέλεν και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου. Στην περίπτωση της MetLife, το Συμβούλιο είχε ψηφίσει (με ψήφους 9 υπέρ και 1 κατά) υπέρ του χαρακτηρισμού της ως SIFI.  Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι “Διαφωνούμε πλήρως με το σκεπτικό του δικαστηρίου. Θεωρούμε ότι η απόφαση του Συμβουλίου ήταν νόμιμη”. Η πρωτόδικη απόφαση, ωστόσο, δικαιώνει τον επικεφαλής της MetLife Στίβεν Κανταριάν και την επιλογή του να αμφισβητήσει δικαστικά τον χαρακτηρισμό της εταιρείας ως SIFI. “Από την αρχή υποστηρίζαμε ότι το επιχειρηματικό μας μοντέλο δεν απειλεί τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος των ΗΠΑ”, ανέφερε ο κ. Κανταριάν. Με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν την απόφαση και οι επενδυτές, με τη μετοχή της MetLife να καταγράφει κέρδη 5,6% στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Παρά την υπέρ της ετυμηγορία, πάντως, η MetLife αναμένεται να υλοποιήσει την απόφασή της για πώληση περιουσιακών στοιχείων (όπως τον κλάδο λιανικής στις ΗΠΑ), παρότι αυτή υπαγορεύθηκε από τον χαρακτηρισμό της ως SIFI και την ανάγκη να “μικρύνει” για να μην θεωρείται πλέον συστημικά σημαντική. Και η AIG δέχεται ισχυρές πιέσεις από ακτιβιστές επενδυτές για να “σπάσει” σε μικρότερες εταιρείες, εν πολλοίς εξαιτίας του χαρακτηρισμού της ως SIFI.  Τέλος, τόσο η  MetLife όσο και η AIG  έχουν χαρακτηριστεί συστημικά σημαντικές και από το Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (FSB), το αρμόδιο όργανο σε επίπεδο G20  για τον καθορισμό των εποπτικών standard των μεγάλων χρηματοοικονομικών ομίλων,κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει από τα τεκταινόμενα στις ΗΠΑ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*