Allianz: Κατακλυσμός πτωχεύσεων, άνοδος στην Ελλάδα

της Ελενας Ερμείδου

Δυσκολότερο του 2023 θα είναι το 2024 για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Οι πτωχεύσεις στην Ελλάδα κατέγραψαν άνοδο το 2023, ενώ για το 2024 προβλέπει η Allianz Trade να σημειώσουν την τέταρτη μεγαλύτερη άνοδο διεθνώς. Σύμφωνα με την Allianz ο αριθμός των εταιρικών πτωχεύσεων αυξήθηκε το 2023 σε τρεις στις τέσσερις χώρες. Συνολικά και παγκοσμίως, ο δείκτης αφερεγγυοτήτων αυξήθηκε κατά 7% το 2023 από 1% στο 2022.

Τα μέτρα των κυβερνήσεων οδήγησαν σε μία φούσκα

To αποτέλεσμα αυτό ήταν αναμενόμενο, καθώς και σε παλαιότερες της αναλύσεις η Allianz Trade καθώς και η Swiss Re διευκρίνισαν ότι οι αφερεγγυότητες και οι πτωχεύσεις από το 2020 έως το 2022 ήταν μειωμένες λόγω των επιδομάτων και γενικά της κρατικής στήριξης των κυβερνήσεων. Η Swiss Re, μάλιστα τόνιζε ότι εταιρείες ζόμπι στο διάστημα της πανδημίας λόγω των οριζόντιων μέτρων ελάμβαναν επιδοτήσεις που δεν θα έπρεπε να λαμβάνουν. Οι εταιρείες αυτές αλλά και αυτές που ήταν φορτωμένες δάνεια θα οδηγούνταν στο λουκέτο, νομοτελειακά. Στην Ελλάδα οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν κατά 30%, ωστόσο τα επίπεδα ήταν χαμηλότερα από αυτά του 2029

Ευρώπη και ΗΠΑ ανέβασαν τα ποσοστά των πτωχεύσεων

Το 2023 οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν κατά 30% από 23% το 2022. Πρωταγωνιστής στις αφερεγγυότητες και πτωχεύσεις η Δυτική Ευρώπη +15% και σε επίπεδο ευρωζώνης +14%. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, οι πτωχεύσεις σημείωσαν άνοδο +40% ενώ από την πλευρά του Ειρηνικού, η Κίνα αντιστάθμισε την κατρακύλα της Δύσης με μείωση των πτωχεύσεων -14%. Σημαντικός αριθμός πτωχεύσεων κατεγράφη σε Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Κορέα, Αυστραλία.

Η μεγαλύτερη αύξηση των πτωχεύσεων στον κόσμο καταγράφηκε στην Ουγγαρία, +146% ενώ ακολούθησε η Πολωνία με +70%. Στην Κεντρική Ευρώπη, η Γαλλία καταγράφει άνοδο με +35% και πάνω από 56.660 πτωχεύσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε αύξηση των πτωχεύσεων +15%.

Σταθεροποίηση το 2025

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Allianz ο ρυθμός των πτωχεύσεων θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά +9% και το 2024 με την σταθεροποίηση των τιμών να αναμένεται το 2025. Τέσσερις στις πέντε χώρες θα αντιμετωπίσουν χρεοκοπίες επιχειρήσεων σε γενικές γραμμές και κατά μέσο όρο +12%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα ποσοστά των πτωχεύσεων, όπως είχε προεξοφλήσει και σε προγενέστερη ανάλυση η Allianz αναμένονται στην Ολλανδία +31% ετησίως, στις ΗΠΑ +28%, στην Ισπανία επίσης +28%, στην Ελλάδα +27%. Η Ελλάδα με άλλα λόγια θα καταγράψει την τέταρτη μεγαλύτερη άνοδο πτωχεύσεων διεθνώς.

Έτος επαναφοράς  και ελέγχου το 2024

Σύμφωνα με την Allianz το 2024 θα είναι ένα έτος ελέγχου επαναφοράς στην πραγματικότητα με τα βασικότερα προβλήματα στην οικονομία να εντοπίζονται σε θέματα προσφοράς και ζήτησης  και υψηλού λειτουργικού κόστους. Τέλος, ένας ακόμα λόγος που καθιστά το 2024 δύσκολο και απρόβλεπτο έτος είναι οι εκλογές.

Οι επιχειρήσεις που είναι περισσότερες εκτεθειμένες στον κίνδυνο είναι της εστίασης, της φιλοξενίας, του τουρισμού, οι κατασκευές, τα ακίνητα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*