Ποιοι είναι πίσω από τα χτυπήματα σε Microsoft, Hewlett Packard;

της Ελενας Ερμείδου

Ηλεκτρονικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας ξεκίνησε, με τους μεν και τους δε να ισχυρίζονται ότι πίσω από τα χτυπήματα βρίσκονται μυστικές υπηρεσίες και πληροφοριοδότες κρατών. Τόσο οι αντασφαλιστές σε μελέτες τους, όσο και η GFIA έχουν προειδοποιήσει για μεγάλες απώλειες εν όψει κορύφωσης των γεωπολιτικών αναταράξεων, αλλά και των εκλογών που αναμένονται μέσα στο 2024.

Το κενό προστασίας είναι τεράστιο, ως εκ τούτου και οι απώλειες που προβλέπεται να υπάρξουν σε περίπτωση μάχης μεταξύ των γιγάντων. Με τις κατασκοπικές δράσεις να εντείνονται και τα προβοκάτσια να αυξάνονται οι δράστες σίγουρα δεν μπορούν να εντοπιστούν, ούτε και να ειπωθεί με ακρίβεια, ποιοι είναι πίσω από τα χτυπήματα.

Απολογία των δύο μεγάλων

Mirosoft και Hewlett Packard προέβησαν σε δηλώσεις, δείχνοντας τους Ρώσους χάκερς πίσω από τα χτυπήματα, και υποδεικνύοντας μάλιστα ότι οι μυστικές υπηρεσίες της αντιπάλου χώρας υπέκλεψε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις της δεύτερης εταιρείας. Στόχος τους είπαν ήταν να αποκτήσουν πρόσβαση στις πληροφορίες του Πενταγώνου των ΗΠΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Microsoft, η οποία ισχυρίστηκε ότι πίσω από το χτύπημα της περασμένης Παρασκευής βρίσκεται κρατική ομάδα ρωσικών συμφερόντων επ’ ονόματι Midnight Blizzard Τονίζει ότι ο στόχος των χάκερς ήταν η υποκλοπή κωδικών,  ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε άλλα συστήματα. Η πλήρης έκταση του χτυπήματος δεν έχει ακόμα αποκωδικοποιηθεί ωστόσο ειδικοί των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το χτύπημα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Κρεμλίνου. Φυσικά οι Ρώσοι αρνούνται κάθε ανάμειξη στην επίθεση  κατά των ΗΠΑ.

Παλαιότερα, επίσης χάκερς εισέβαλαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του υπ. Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλων οργανισμών και επί μήνες δούλευαν για να εξυπηρετήσουν τους σκοπόυς τους.  Οι ΗΠΑ συνέδεσε την εισβολή με την Ρωσία, ωστόσο οι Ρώσοι αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή και παραβίαση των ηλελκτρονικών λογαριασμών του υπουργείου.

Στο μεταξύ η EIOPA διεξάγει έρευνα σχετικά με την πρόσβαση των ΜμΕ στις cyber ασφαλίσεις.  Η έρευνα είναι διαθέσιμη ΕΔΩ και στα ελληνικά με επιλογή γλώσσας/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*