SVB και ανασφάλιστες καταθέσεις στις ΗΠΑ

Η πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank, με το 30% – 50% των καταθέσεων να είναι ανασφάλιστες, έχει εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με το πόσο ασφαλείς ή επισφαλείς είναι οι καταθέσεις στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το S&P Global, το ποσό των ανασφάλιστων καταθέσεων που υπάρχουν στα αμερικανικά πιστωτικά ιδρύματα αντιστοιχεί σε 7 τρισεκατομμύρια δολάρια, αξία τριπλάσια από την κεφαλαιοποίηση της Apple ή περίπου ίση με το 30% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank (SVB), το Visual Capitalist εξέτασε τις 30 τράπεζες των ΗΠΑ με το υψηλότερο ποσοστό ανασφάλιστων καταθέσεων, χρησιμοποιώντας δεδομένα από την S&P Global.

Το σύνολο δεδομένων περιλαμβάνει τράπεζες των ΗΠΑ με περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του 2022.

Η Bank of New York (BNY) Mellon και η State Street Bank είναι οι ενεργές τράπεζες με τα υψηλότερα επίπεδα ανασφάλιστων καταθέσεων. Πρόκειται για τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ, ακολουθούμενες από την JP Morgan. Τα εν λόγω τραπεζικά ιδρύματα παρέχουν κρίσιμη υποδομή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, διατηρώντας assets προς φύλαξη για τους διαχειριστές επενδύσεων αλλά και μεταφέροντάς τα.

Τόσο η BNY Mellon όσο και η State Street θεωρούνται «συστημικά σημαντικές» τράπεζες.

Τα συγκεκριμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διαφέρουν από την SVB καθώς τα δάνεια και οι οι τίτλοι που διακρατούνται μέχρι τη λήξη ως ποσοστό των συνολικών καταθέσεων είναι πολύ χαμηλότεροι. Ενώ αυτά τα δάνεια αποτελούσαν πάνω από το 94% των καταθέσεων της SVB, στη BNY Mellon συνιστούν το 31% των καταθέσεων και το 40% για την State Street Bank, αντίστοιχα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*