Προς τα πού οδεύει η οικονομία μας;

της Ελενας Ερμείδου

Η αναπτυξιακή δυναμική εξασθενεί, αλλά παρέμεινε ανθεκτική, ο αποπληθωρισμός συνεχίζεται και τα επιτόκια πέφτουν. Κυριαρχεί έντονη αβεβαιότητα, ενώ μειώνεται η αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων λόγω του ότι οι δανειολήπτες δεν έχουν δεχτεί ακόμα τον πλήρη αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων.

Allianz – το 2024 η χρονιά των πολιτικών παρατάξεων

Το 2024 θα είναι η χρονιά της πολιτικών παρατάξεων. Οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι θα εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στην ΕΕ. Οι ψηφοφόροι της Πορτογαλίας, του Βελγίου, της Αυστρίας, της Ινδίας, του Μεξικού και του Ηνωμένου Βασιλείου θα εκλέξουν βουλευτές. Οι ΗΠΑ, το Μεξικό, η Ταϊβάν και η Ρουμανία θα επιλέξουν νέους προέδρους. Εν μέσω αυξανόμενου λαϊκισμού και με πολλές αβεβαιότητες για το αποτέλεσμα της κάλπης, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είναι πιθανό να υιοθετήσουν στάση αναμονής, αναβάλλοντας αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τα οικονομικά και τις επενδύσεις.

Με αυτά τα δεδομένα η Allianz διαβλέπει ‘προσγειώσεις’ στην οικονομία των ΗΠΑ και της Ευρωζώνη το πρώτο εξάμηνο του 2024, καθώς μέχρι τώρα αρκετοί δανειολήπτες δεν έχουν έλθει ακόμα πλήρως αντιμέτωποι με τις αυξήσεις των επιτοκίων στην Ευρώπη. Οι κεντρικές τράπεζες θα πάρουν αποφάσεις για την διακύμανση των επιτοκίων νωρίτερα από ότι αναμένονταν το 2024, αλλά αργότερα των προσδοκιών της αγοράς. Μέχρι το τέλος του 2024 τα επιτόκια στις ΗΠΑ αναμένεται να διαμορφωθούν στο 4,5%, στην Ευρωζώνη στο 3,5% και, στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 4,5%. Το ΑΕΠ για το 2024 στις ΗΠΑ προβλέπεται να αυξηθεί 1,4% , στην Ευρωζώνη 0,8%, στην Κίνα 4,6% και στο Ηνωμένο Βασίλειο 0,6% .

Coface – συσσωρεύονται οι οικονομικοί κίνδυνοι το 2024

Μετά από ένα σχετικά ταραχώδες 2023, το οποίο εν τέλει εξελίχθηκε πολύ ομαλότερα από το αναμενόμενο, το 2024 δείχνει να προβάλει τόσο κομβικό όσο και αμφίβολο, όχι μόνο σε γεωπολιτικούς όρους με πάνω από 60 εθνικές εκλογές να επίκεινται, αλλά και σε οικονομικούς με τους κινδύνους να συσσωρεύονται σε μια επιβραδυνόμενη παγκόσμια οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο αναθεώρησε 13 εκτιμήσεις κινδύνου χωρών (12 αναβαθμίσεις και 1 υποβάθμιση) και 22 εκτιμήσεις κλάδων (17 αναβαθμίσεις και 5 υποβαθμίσεις), αποτυπώνοντας μια σημαντική βελτίωση στις προοπτικές χωρίς να παραβλέπει το εύθραυστο στοιχείο εντός ενός περιβάλλοντος που παραμένει εξαιρετικά ασταθές και ως εκ τούτου αβέβαιο.

Η παγκόσμια ανάπτυξη λυγίζει αλλά δεν σπάει (ακόμη)

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κινείται επιβραδυνόμενη στο 2,2% εντός του 2024, μετά το 2,6% της προηγούμενης. Ενώ η ομαλή προσγείωση λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ, η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίσει να μειώνεται κατά το πρώτο μισό του έτους, λόγω της μείωσης καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών. Η Κινεζική οικονομία, η οποία εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης από το δεύτερο μισό του 2023, ολοκλήρωσε τη χρονιά με αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,2%, ελαφρώς υψηλότερα από τον επίσημο στόχο, όμως ξεκίνησε τη χρονιά με στασιμότητα. Η επάνοδος της καταναλωτικής δύναμης παραμένει εύθραυστη και οι ανησυχίες για τη διόρθωση του κλάδου των ακινήτων, η λύση του χρέους της τοπικής κυβέρνησης και οι αποπληθωριστικές πιέσεις επιβαρύνουν την κατάσταση για τις ιδιωτικές επενδύσεις και για την καταναλωτική πίστη.Στην Ευρώπη αναμένεται στασιμότητα κατά το πρώτο μισό του έτους. Ο μεταποιητικός κλάδος συνεχίζει να δυσκολεύεται από τα υψηλά κόστη και τη χαμηλή εξωτερική ζήτηση.

Πληθωρισμός και επιτόκια: Ένα δυσχερές περιβάλλον για τις εταιρείες:

Παρά την πτώση εντός του 2023 και μια θετική βραχυπρόθεσμη τάση, ο πληθωρισμός είναι διπλάσιος από τον στόχο των κεντρικών τραπεζών στις περισσότερες οικονομικά ανεπτυγμένες περιοχές. Η πρόκληση για το 2024 είναι να φανεί αν η νομισματική λιτότητα που εξελίσσεται εδώ και 18 μήνες είναι αρκετή για την τελευταία απόσταση της διαδρομής ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% και να τον διατηρήσει εκεί.

Atradius – η μείωση της ζήτησης θα γίνει αισθητή αυτόν τον χρόνο

Η παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κυρίως λόγω των ισχυρών καταναλωτικών δαπανών των ΗΠΑ και της ανάκαμψης των υπηρεσιών μετά την πανδημία. Ενώ, ο πληθωρισμός και οι ρυθμοί της νομισματικής πολιτικής έχουν κορυφωθεί ως επί το πλείστον, το μεγαλύτερο μέρος της επίδρασης στη ζήτηση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων θα γίνει αισθητό φέτος το 2024. Υπό το πλαίσιο αυτό η αύξηση του ΑΕΠ το 2024 θα εξασθενήσει και η ήπια νομισματική πολιτική θα βοηθήσει στην στήριξη μία ήπιας ανάπτυξης το 2025.

Η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου θα επιβραδυνθεί στο 0,8% το 2023, από 3,0% το 2022. Η ανάπτυξη του εμπορίου το 2023 είναι χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, καθώς το τέλος της μηδενικής πολιτικής Covid-19 στην Κίνα δεν έδωσε την αναμενόμενη ώθηση στις εξαγωγές , και ο μεταποιητικός τομέας βρίσκεται σε ύφεση, ειδικά στην Ευρώπη. Για το 2024 προβλέπεται η εμπορική ανάπτυξη να κυμανθεί στο 2,5%, υπό τον όρο ότι η σχέση μεταξύ της ανάπτυξης του εμπορίου και της αύξησης του ΑΕΠ έχει σταθεροποιηθεί στο 1:1. Οι λόγοι που περιορίζουν την ανάπτυξη στο εμπόριο είναι ο προστατευτισμός και η γεωπολιτική αβεβαιότητα.

Η αύξηση του ΑΕΠ στις προηγμένες αγορές θα είναι 1,6% το 2023. Η ανάπτυξη το 2024 προβλέπεται να παραμείνει πολύ συγκρατημένη στο 0,9%. Για το 2025, η εικόνα ανάπτυξης φαίνεται ελαφρώς καλύτερη. Η πτώση του πληθωρισμού θα βελτιώσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Η αύξηση του ΑΕΠ στις αναδυόμενες οικονομίες αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλότερο ρυθμό στο 4,2% το 2023 και στο 3,6% το 2024. Αυτό οφείλεται στην ασθενή εξωτερική ζήτηση και στις αυστηρότερες παγκόσμιες συνθήκες χρηματοδότησης. Η αναδυόμενη Ασία πρόκειται να ηγηθεί και πάλι σε άλλες περιοχές, με την Ινδία και την Κίνα να είναι οι κινητήρες ανάπτυξης. Η Λατινική Αμερική, που παλεύει με διαρθρωτικές αδυναμίες και πολιτική αβεβαιότητα, θα υστερήσει των άλλων οικονομιών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*