Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Οι πρόοδοι στην τεχνολογία, ιδίως όσον αφορά τα αυτοκινούμενα οχήματα (driverless cars) δημιουργούν όχι μόνο μεγάλες προκλήσεις, αλλά και μοναδικές ευκαιρίες για τον κλάδο ατυχημάτων, σημείωσε κατά τη Συνάντηση του Μόντε Κάρλo o Andrew Newman, υψηλόβαθμο στέλεχος της Willis Re.
Εάν υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή που θα επανακαθορίσει την ασφάλιση ατυχημάτων, αυτή είναι η τεχνολογία, υπογράμμισε ο κ. Newman. «Θα επηρεάσει τα κανάλια διανομής… Θα βρούμε νέους τρόπους για τον εντοπισμό και τον υπολογισμό των κινδύνων». Αν και ο ίδιος εκτιμά ότι τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό δεν θα φέρουν τα πάνω κάτω” στον κλάδο στο εγγύς μέλλον, ωστόσο θα προσφέρουν πλήθος πολύτιμων πληροφοριών στις ασφαλιστικές σε βάθος χρόνου.
«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων περιλαμβάνουν πλέον στον βασικό εξοπλισμό των οχημάτων τους το κουτί τηλεματικής που αποθηκεύει πληροφορίες… Πρόκειται λίγο πολύ για τις πληροφορίες που οι ασφαλιστικές προσπαθούν να συγκεντρώσουν σε ορίζοντα 20-30 χρόνων για να βελτιώσουν την τιμολόγησή τους και οι αυτοκινητοβιομηχανίες τις διαθέτουν σε πραγματικό χρόνο! Αυτή η αυξημένη ακρίβεια όσον αφορά τον υπολογισμό του κινδύνου να λειτουργήσει ως… λιπαντικό που θα προσελκύσει κεφάλαια στον κλάδο ατυχημάτων».
Στην ασφάλιση ΙΧ, ο Newman βλέπει έναν κόσμο όπου οι εξασφαλίσεις έναντι των αναλαμβανόμενων κινδύνων αυξάνονται όλο και περισσότερο, τονίζοντας παράλληλα ότι και τα «ψηφιακά assets» αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις. «Πρόκειται για καταστάσεις εξαιρετικά περίπλοκες: Διαταραχή της επιχειρηματικής λειτουργίας, απώλεια ελέγχου, κακόπιστη εξαγορά, κυβερνοεπιθέσεις που οδηγούν σε άρνηση παροχής υπηρεσιών… Ο κλάδος έχει μια εκπληκτική ευκαιρία να βοηθήσει τις εταιρείες να χρηματοδοτήσουν την κάλυψη έναντι των κινδύνων αυτών».
Σύμφωνα πάντα με το στέλεχος της Willis Re, ο τρόπος αντιμετώπισης των κυβερνοεπιθέσεων θα αλλάξει εκ βάθρων σε τρία με πέντε χρόνια από σήμερα, καθώς το κέντρο βάρους θα μετατοπιστεί από την υποκλοπή των δεδομένων στην απώλεια ελέγχου. «Το μεγάλο πρόβλημα στο μέλλον, και εκεί όπου θα πρέπει να εστιαστεί η κυβερνοασφάλιση, δεν θα είναι η υποκλοπή των δεδομένων, αλλά κυρίως το φαινόμενο να χάνουν οι εταιρείες τον έλεγχο των συστημάτων τους… Η απώλεια της ικανότητας επεξεργασίας στοιχείων μπορεί να προκαλέσει υπαρξιακή κρίση για ορισμένες εταιρείες. Η αντίληψη για παράδειγμα ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να επεξεργαστούν συναλλαγές, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους».
Τα πάσης φύσεως προβλήματα στα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών αποτελούν εστία ανησυχίας, καθώς εάν δημιουργούν δυσλειτουργίες στις αλυσίδες παραγωγής μπορούν να οδηγήσουν σε διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας. Η Willis Re εστιάζει στο συστημικό ρίσκο στον κλάδο ασφάλισης ατυχημάτων και ο βασικός προβληματισμός για τον κ. Newman όσον αφορά τους μεγάλους πελάτες δεν έχει να κάνει τόσο με την τιμολόγηση όσο με το τι σημαίνει η αυξημένη διασύνδεση των κινδύνων, σε συνδυασμό με τις δυνητικές παρενέργειες της εντεινόμενης εξάρτησης από την υψηλή τεχνολογία.
«Για παράδειγμα, στα αυτοκινούμενα οχήματα, εάν διάφορες λειτουργίες που μέχρι πρότινος απαιτούσαν ανθρώπινη παρέμβαση αντικατασταθούν από μηχανές που κάνουν συνεχώς το ίδιο πράγμα, εάν προκύψει σφάλμα, τότε αυτό θα επαναλαμβάνεται, με αλυσιδωτές συνέπειες που μπορεί να είναι πολύ μεγάλες».
Η αυξημένη ανησυχία για το συστημικό κίνδυνο συνεπάγεται μειωμένη ανησυχία για τις «ατομικές» ζημίες των πελατών της Willis Re. «Είναι απαίσιο όταν εκδηλώνεται έκρηξη π.χ. σε μια μονάδα παραγωγής φυσικού αερίου, αλλά οι περισσότερες εταιρίες μπορούν να καλύψουν τις ζημίες αυτές. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι όταν αντιμετωπίζουμε 20 αιτήσεις για αποζημιώσεις ταυτόχρονα, επειδή όλες οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το ίδιο λογισμικό, το οποίο “χακαρίστηκε” με τον ίδιο τρόπο… Εκεί είναι που η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο κατανομής των κινδύνων. Η βασική πηγή εσόδων του κλάδου ατυχημάτων, δηλαδή οι πολλές και μικρές ζημίες, συρρικνώνεται και αντικαθίσταται από ολοένα μεγαλύτερους θύλακες διασυνδεδεμένων κινδύνων, κάτι που συναντάται περισσότερο στις καταστροφές περιουσίας», καταλήγει ο κ. Newman.