back to top
33 C
Athens
Σάββατο 26 Ιουλίου 2025

Τροχοπέδη για τις επιχειρήσεις τα δομικά προβλήματα του κρατικού μηχανισμού – Ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν

Τους προβληματισμούς τους και τις προτάσεις τους για την αλλαγή του μοντέλου της ελληνικής οικονομίας κατέθεσαν εκπρόσωποι των παραγωγικών της κλάδων στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης την οποία συντόνισε ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Χάρης Μπρουμίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone υποστήριξε ότι οι σύγχρονες τεχνολογίες δίνουν την ευκαιρία να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο, τη στιγμή που η Ευρώπη βρίσκεται δέκα χρόνια πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

- Advertisement -

Ο κ. Μπρουμίδης τόνισε πως η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στο κομμάτι της σταθερής συνδεσιμότητας, όσον αφορά στις οπτικές ίνες, διαφορά όμως που θα καλυφθεί στα αμέσως επόμενα χρόνια. «Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μοναδική ευκαιρία και είναι σωστές οι προτεραιότητας που έχουν τεθεί. Πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο τις ψηφιακές δεξιότητες και την καινοτομία, αλλά έχω σοβαρή αμφιβολία αν μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να υποστηρίξει τη μετάβαση» ανέφερε ο κ. Μπρουμίδης.

Την σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους για τις ελληνικές βιομηχανίες ανέδειξε η Μαρία Λαζαρίμου, υπεύθυνη επικοινωνίας της ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, μιας εταιρείας που  εξάγει σε περισσότερες από 100 χώρες στον κόσμο. Σημείωσε πως η ελληνική αγορά ενέργειας δεν είναι ακόμα όσο ανταγωνιστική μπορεί να γίνει, υπάρχουν πάγιες στρεβλώσεις, ενώ ζήτησε από την Πολιτεία αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και πραγματική στήριξη της βιομηχανίας.

- Advertisement -

Η Άσπα Παλημέρη, Country Manager της Mastercard για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, επισήμανε πως αρχικά μετά την επιβολή των capital controls και εν συνεχεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας καταγράφηκε τεράστια αύξηση στη χρήση των πιστωτικών καρτών. Η Ελλάδα όμως έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει, καθώς βρισκόμαστε ακόμα στην 9η θέση από το τέλος στην Ε.Ε. Υπογράμμισε ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πάταξη της φοροδιαφυγής κι αν συγκλίνουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα προκύψουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα 2 δισ. ευρώ. «Θα πρέπει να δούμε πώς θα εντάξουμε τις ηλεκτρονικές πληρωμές σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομίας» συμπλήρωσε.

Την ανάγκη να μην χάσουμε ως χώρα τον μπούσουλα που κερδίσαμε με πολύ μεγάλο κόστος κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης προέκρινε ο Ηλίας Παπαϊωάννου, καθηγητής στο London Business School. «Με φοβίζει η αναντιστοιχία μεταξύ των πρωτοπόρων εταιρειών και ενός πολιτικού συστήματος που επανέρχεται στο προπατορικό αμάρτημα και διαγωνίζεται στις παροχές» είπε με νόημα. Δήλωσε αισιόδοξος για τις επενδύσεις, οι οποίες όμως θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο αν δεν διορθωθούν τα δομικά προβλήματα.

Τέλος, από την πλευρά του, ο Ιωάννης Εμμανουηλίδης Partner της Allen & Overy LLP, διαπίστωσε τρομερή πρόοδο στην ελληνική οικονομία από τον κίνδυνο του Grexit μέχρι σήμερα, λέγοντας ότι η χώρα έχει αλλάξει ως επενδυτικός προορισμός. Χαρακτήρισε, δε, ιδιαίτερη σημαντική τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Ελλάδα κερδίζει έδαφος στον επενδυτικο χάρτη: Η επόμενη ημέρα της οικονομίας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Οι επενδυτές τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, με τη συμμετοχή του σε μία σειρά εταιρικών ομολογιακών εκδόσεων αλλά και του ελληνικού Δημοσίου, ενώ παράλληλα έχουν λάβει χώρα και εξαγορές ελληνικών εταιρειών από παγκόσμιους κολοσσούς.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Έρευνα Revolut για τους Έλληνες ταξιδιώτες: Απάτες φοβάται η Gen Z, κλοπές οι μεγαλύτεροι

Η οικονομική διαχείριση των διακοπών αποτελεί σημαντικό μέλημα για τους Έλληνες, χωρίς να περνά απαρατήρητο το ζήτημα της ασφάλειας

Γιατί οι τράπεζες «ξαναθυμούνται» τον ασφαλιστικό κλάδο

Έμπειρος τραπεζίτης, σχολιάζοντας την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς, τονίζει με νόημα ότι «μετά από μια περίοδο δεκαπέντε

Στα 3,25 δισ. ευρώ η ασφαλιστική παραγωγή του κλάδου ζωής και υγείας

Στα 3,248 δισ. ευρώ αυξήθηκε η συνολική παραγωγή των ασφαλιστικών εταιρειών από τα προγράμματα ζωής και υγείας το 2024

Βαρόμετρο Πρακτικών Πληρωμών, Atradius Hellas: Το 55% των τιμολογίων εξοφλούνται εκπρόθεσμα

Μόλις τέσσερα στα δέκα τιμολόγια πληρώνονται εμπρόθεσμα στην Ελλάδα, με την εμπορική πίστωση να αποτελεί την κυρίαρχη μορφή χρηματοδότησης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΣΕΜΑ: Συλλυπητήρια ανακοίνωση για την απώλεια του Ιωάννη Μακρυμίχαλου

«Η πορεία του και η συμβολή του θα μείνουν ανεξίτηλες» - «Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε το έργο του με την υπευθυνότητα και τις αρχές που ο ίδιος υπηρέτησε»

Έρευνα Revolut για τους Έλληνες ταξιδιώτες: Απάτες φοβάται η Gen Z, κλοπές οι μεγαλύτεροι

Η οικονομική διαχείριση των διακοπών αποτελεί σημαντικό μέλημα για τους Έλληνες, χωρίς να περνά απαρατήρητο το ζήτημα της ασφάλειας

Ο Γεώργιος Καραβίας αποχαιρετά τον Γιάννη Μακρυμίχαλο

Με λόγια βαθιάς εκτίμησης και συγκίνησης, ο Γεώργιος Καραβίας – μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

EIOPA: Πρόοδος των αρχών ανταγωνισμού στην αξιολόγηση εξωτερικών αναθέσεων

Αν και η έκθεση επισημαίνει αρκετές βελτιώσεις, εντοπίζει επίσης τομείς που απαιτούν περαιτέρω προσοχή

Ανάληψη δράσης για τον οικονομικό-ασφαλιστικό εγγραμματισμό ζητούν οι ασφαλιστικές της ΕΕ

Ποια μέτρα συνιστά η Insurance Europe - Δείτε το έγγραφο «Προώθηση της χρηματοοικονομικής και ασφαλιστικής παιδείας στην ΕΕ»