back to top
28.2 C
Athens
Τρίτη 5 Αυγούστου 2025

Την Τετάρτη η προανακριτική για τη Novartis

Σε μία συνεδρίαση, την προσεχή Τετάρτη, θα γίνει η συζήτηση και ψηφοφορία για την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης (ΕΠΕ) για την υπόθεση NOVARTIS, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Η τελευταία αποφάσισε κατά πλειοψηφία να στηθούν 10 κάλπες, μία για κάθε εμπλεκόμενο, αποδεχόμενη σχετική εισήγηση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.

- Advertisement -

“Η απόφαση της Διάσκεψης για δέκα κάλπες είναι δεδομένη. Αν μέχρι την Τετάρτη ή μέσα στην Ολομέλεια προκύψουν κάποια ενδεχόμενα, όπως αυτοβούλως οι ενδιαφερόμενοι πουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, τότε ίσως μπορεί να υπάρξει ενιαίο ψηφοδέλτιο, και να μην υπάρχει καμία ένσταση έτσι για το αν θα ψηφίζουν ή όχι τον εαυτό τους, ή άλλα τεχνικά ζητήματα, θα μπορούσαμε ίσως να πάμε σε μια κατ’ οικονομίαν διαδικασία. Είναι κάτι που θα το δούμε τότε” διευκρίνισε ο κ. Βούτσης.

Τα ψηφοδέλτια (ένα για κάθε εμπλεκόμενο) θα αναφέρουν “ναι”, “όχι” ή “παρών” στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τα αδικήματα που αναφέρονται στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ουσιαστικά θα είναι έτσι διατυπωμένα, που η Βουλή θα αποφασίζει αν συντρέχουν λόγοι συγκρότησης ΕΠΕ για τα αδικήματα που αναφέρονται στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, για κάθε ένα πολιτικό πρόσωπο χωριστά.

- Advertisement -

“Θα προσπαθήσουμε για μια διαδικασία που δεν θα μπορεί να είναι επικοινωνιακά χειραγωγήσιμη” ανέφερε σχετικά ο κ. Βούτσης.

Το περίγραμμα της “μαραθώνιας” διαδικασίας

Στη συζήτηση θα μιλήσουν 8 εισηγητές των κομμάτων, 16 ομιλητές-βουλευτές από όλα τα κόμματα μεταξύ των οποίων και από τους ανεξάρτητους, 8 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και 9 από τα 10 “αναφερόμενα” στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα, καθώς ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και θα στείλει υπόμνημα (τα εμπλεκόμενα πρόσωπα θα έχουν 20 λεπτά στη διάθεσή τους για να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους)Επίσης, 4 αρμόδιοι υπουργοί (Δικαιοσύνης και Υγείας) καθώς και οι 8 πολιτικοί αρχηγοί. Συνολικά, δηλαδή, το λόγο θα πάρουν 53 ομιλητές.

Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 9:00 με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι τις 22:00, ώστε να ακολουθήσει η μυστική ψηφοφορία. Σε αυτήν θα λάβουν μέρος οι 5 εκ των 10 πολιτικών προσώπων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, διότι είναι εν ενεργεία βουλευτές. Δεν θα έχουν δικαίωμα, όμως, να ψηφίσουν σε σχέση με τον εαυτό τους, αλλά για τα άλλα αναφερόμενα πρόσωπα.

Επισημαίνεται πως για την παραπομπή στην Επιτροπή απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία επί των ψηφισάντων βουλευτών.

Ενόψει της διαδικασίας έχουν δοθεί αντίτυπα της δικογραφίας σε όλους τους βουλευτές (μέχρι σήμερα ήταν στη διάθεση μόνο των Κοινοβουλευτικών Ομάδων).

Πηγή: virus.com.gr / kathimerini.gr, ert.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αντιπαράθεση για το «βραχιόλακι» στα ΤΕΠ: Σφοδρή κριτική από την ΕΙΝΑΠ στον Γεωργιάδη

Σε συγκυριακούς λόγους αποδίδει η ΕΙΝΑΠ τη μείωση του χρόνου αναμονής στα τμήματα επειγόντων περιστατικών

Απορρίφθηκε η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της Novartis

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών φέρνει νέα δεδομένα στη νομική διαχείριση της υπόθεσης Novartis.

Greek Exports Forum & Awards 2025: Ξεκίνησε η ψηφοφορία κοινού και κριτικής επιτροπής!

Τα Greek Exports Awards 2025, που διοργανώνονται από την ethosEVENTS, σε συνεργασία με την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών

Ξένες φαρμακευτικές: Ξεχείλισε το ποτήρι στο χώρο του Φαρμάκου

Για ολιγωρία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία το Pharma Innovation Forum ως προς τις δεσμεύσεις της για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή το PIF, τονίζοντας ότι η κατάτμηση του προϋπολογισμού δεν είναι λύση.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Mediterraneo Hospital: Το πρώτο online δίκτυο αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων

Mια καινοτομία με ιδιαίτερη σημασία για τα νησιά, ιδίως κατά την τουριστική περίοδο

Η σημασία της συμμετοχής των νέων στο συνταξιοδοτικό σύστημα: Μαθήματα από την Ευρώπη και η ελληνική πραγματικότητα

Για τους νέους Έλληνες, η σύνταξη φαντάζει μακρινό και δυσνόητο ζήτημα, ενώ οι συχνές αλλαγές στο πλαίσιο προκαλούν αβεβαιότητα

I. Γιουμπάκης (SENATUS): «Το ακίνητο συνδέει real estate και ασφάλιση – Μοχλός ανάπτυξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη»

Οι πελάτες ενδιαφέρονται για ουσιαστική προστασία. Αξιολογούν την πλήρη αξία του ακινήτου, τη ζημιά σε τρίτους και την απώλεια εισοδήματος

Ασημένια διάκριση ο όμιλος Hellenic Healthcare για την κοινωνική του υπευθυνότητα

Βελτιωμένες επιδόσεις σε νέα αξιολόγηση από τον EcoVadis - Στο 1% των κορυφαίων εταιρειών υπηρεσιών υγείας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

H ΤτΕ προειδοποιεί για την JSC Dallbogg

Η Τράπεζα της Ελλάδος ξεκαθαρίζει ότι η εταιρεία δεν έχει δικαίωμα έκδοσης συμβολαίων στην Ελλάδα

Η Cover Insurance συνεχίζει την ανοδική της πορεία

Το 2024 έκλεισε με εντυπωσιακή αύξηση 16,37% στον κύκλο εργασιών - Ποιος είναι ο στόχος για το 2025

Περιφέρεια Κρήτης: Δημιουργία μηχανισμού για την κλιματική αλλαγή

Στ. Αρναουτάκης: «Να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη» - Ποιοι επιστημονικοί φορείς συμμετέχουν

Mediterraneo Hospital: Το πρώτο online δίκτυο αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων

Mια καινοτομία με ιδιαίτερη σημασία για τα νησιά, ιδίως κατά την τουριστική περίοδο

ΕΑΕΕ: Η ΕΕ παρατείνει την επάρκεια προστασίας δεδομένων του ΗΒ έως τον Δεκέμβριο του 2025

Οι σχετικές αποφάσεις παρατείνουν τη ροή προσωπικών δεδομένων από την ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο - Ποια τα επόμενα βήματα