της Ελενας Ερμείδου
Τα φορολογικά κίνητρα είναι, μεταξύ άλλων αυτά με τα οποία η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να προσελκύσει νέους πελάτες ή να αυξήσει τους ήδη υφιστάμενους τόνισε ο Υποδιοικητής της ΤτΕ Θ. Μητράκος στην θεματική ενότητα «Καταναλωτής: Βασική Αρχή η προστασία του» στην Ημέρα της Ασφάλισης 2017, η Νέα Εποχή για την Αγορά, ωστόσο προσέθεσε πως «αυτά δεν τα κανονίζει ο Επόπτης».
Ρόλος του κλάδου είναι να :
- «εργαστεί για να την καλλιέργεια της ασφαλιστικής συνείδησης», την παροχή αξιόπιστης σωστής πληροφόρησης.
- να αναδείξει τον κοινωνικό ρόλο του κλάδου καθώς υπάρχει πολύς χώρος για ανάπτυξη στην αγορά και η ιδιωτική ασφάλιση σε καμία περίπτωση δεν ανταγωνίζεται την δημόσια κρατική ασφάλιση.
- να καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την ενημέρωση και την εκπαίδευση των στελεχών και την ανάδειξη της αξιοπιστίας του
Στόχος της ΔΕΙΑ είναι να αξιολογεί: την αποτίμηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων και των κεφαλαιακών απαιτήσεων, την επενδυτική πολιτική, την ικανότητα ιδίας αξιολόγησης των κινδύνων και της φερεγγυότητας των επιχειρήσεων, την αξιοπιστία των μελών του διοικητικού τους συμβουλίου και των υπευθύνων των βασικών λειτουργιών τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι Από την 1η Ιανουαρίου 2018, η εποπτεία θα δικαίωμα να απαγορεύει τη διάθεση συγκεκριμένων προϊόντων ή τη χρήση εμπορικών πρακτικών που αξιολογεί ως ζημιογόνες, όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις σύνθετων προϊόντων που είναι εξαιρετικά δυσνόητα στους καταναλωτές.
Οπως επισήμανε ο κος Θ. Μητράκος ο κλάδος τα τελευταία χρόνια έχει ενισχύσει:
- την φερεγγυότητα του
- τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης
- την διαφάνεια έναντι των εμπλεκομένων μελών
Και παρά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, ο ίδιος συμπλήρωσε η ελληνική ασφαλιστική αγορά εν μέσω των αλλαγών που επιβάλλονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και αυστηρών απαιτήσεων έχει ανταποκριθεί με αξιοπρέπεια.