Αποφασισμένοι να μην το βάλουν κάτω οι φαρμακοποιοί, παρά το γεγονός πως οι ρυθμίσεις για το ωράριο των καταστημάτων τους αποτελούν νόμου του Κράτους μετά από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Tα φαρμακεία της γειτονιάς θα οδηγηθούν σε έναν άνισο αγώνα με τα μεγάλα κεντρικά φαρμακεία που θα λειτουργούν όπως και όποτε θέλουν, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) και χαρακτηρίζει προσχηματικές τις δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού που άφησε ανοιχτό το θέμα του ανώτατου ορίου λειτουργίας για να συζητηθεί αργότερα.
Το νέο καθεστώς προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική συμμετοχή των λεγόμενων διευρυμένων σε εφημερεύσεις και διημερεύσεις, με 40 ώρες ελάχιστη υποχρεωτική λειτουργία, καθώς και την υποχρέωση συνεχούς λειτουργίας (ακόμη και σε τουριστικές περιοχές). Διαφορετικά οι παραβάτες κινδυνεύουν με ποινές (χρηματικά πρόστιμα, αφαίρεση αδείας, φυλάκιση).
Σύμφωνα με τον Α. Ξανθό, η κυβέρνηση δεν πέτυχε αυτό που ήθελε σχετικά με το ωράριο. Παρ’ όλα αυτά, το νέο θεσμικό πλαίσιο εισάγει βελτιωτικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Οι φαρμακοποιοί που από την αρχή διατύπωσαν την άποψη ότι με τις προαναφερόμενες διατάξεις ουσιαστικά απελευθερώνεται πλήρως το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, προειδοποιούν από την πλευρά τους την Αριστοτέλους για το χάος που θα επέλθει καλώντας την να αναθεωρήσει τη στάση της ακόμα και τώρα.
«Οι συνέπειες αυτού του νομοθετήματος θα είναι οι ασθενείς να μη γνωρίζουν ποιο φαρμακείο θα είναι ανοικτό και ποιο κλειστό» τονίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Όπως ισχυρίζεται, οι διανυκτερεύσεις και οι εφημερίες θα απαξιωθούν πλήρως και θα ερημοποιηθούν οι απομεμακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές γιατί τα φαρμακεία που υπάρχουν σήμερα εκεί δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Εκτιμά, παράλληλα, ότι θα αυξηθεί η γραφειοκρατία στις περιφέρειες και στους φαρμακευτικούς συλλόγους λόγω των συνεχών δηλώσεων για το διευρυμένο ωράριο.