back to top
29.5 C
Athens
Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025

Swiss Re: Οι πέντε μεγάλες τάσεις που επιτάχυνε η πανδημία του κορωνοϊού

Το νέο τοπίο στην παγκόσμια οικονομία – Ευκαιρίες και κίνδυνοι για την (αντ)ασφαλιστική βιομηχανία

Η εμπειρία του Covid-19 αναμένεται να λειτουργήσει ως επιταχυντής για δομικές αλλαγές που ήταν ήδη σε εξέλιξη πριν την έναρξη της κρίσης: ψηφιακός μετασχηματισμός, αύξηση του ρόλου των κυβερνήσεων, αναδιάρθρωση των διεθνών εφοδιαστικών αλυσίδων (προς την κατεύθυνση της μείωσης του κινδύνου) και, τέλος, προοπτική αύξησης του πληθωρισμού, σε συνδυασμό όμως με συμπίεση των αποδόσεων. Όλα αυτά εγκυμονούν σημαντικούς κινδύνους, αλλά και ευκαιρίες, για τον παγκόσμιο (αντ)ασφαλιστικό κλάδο, όπως εκτιμά η Swiss Re.

- Advertisement -

Ανάλυση των Patrick Saner, Head Macro Strategy, Swiss Re, και Astrid Frey, Chief Economist Europe, Swiss Re 

Επιμέλεια: Λαλέλα Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

 Κάθε μεγάλη κρίση σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής και η κρίση του κορωνοϊού μάλλον δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Εκτιμούμε ότι το «σοκ» στην παγκόσμια οικονομία από την πανδημία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως έναυσμα για σειρά δομικών αλλαγών, εκ των οποίων οι ακόλουθες είναι πολύ σημαντικές για την (αντ)ασφαλιστική βιομηχανία:

  1. Συντονισμός δημοσιονομικής/νομισματικής πολιτικής και εκτύπωση χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες

Το «εγχειρίδιο» που χρησιμοποίησαν οι κεντρικές τράπεζες κατά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 βγαίνει ξανά από το συρτάρι και σε ορισμένες περιπτώσεις οι αξιωματούχοι προχωρούν σε ακόμη πιο τολμηρά μέτρα: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για παράδειγμα, ήρε το «πλαφόν» που είχε θέσει να μην αγοράσει πάνω από το ένα τρίτο των επιλέξιμων ομολόγων των κρατών μελών της ευρωζώνης στο πλαίσιο του ύψους 750 δισ. ευρώ προγράμματος Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP). Κοιτώντας μπροστά, μέτρα που μέχρι σήμερα θεωρούνταν «ανορθόδοξα», όπως π.χ. πιο «ακραίες» μορφές συντονισμού της δημοσιονομικής/νομισματικής πολιτικής ή χρηματοδότηση χρεών μέσω εκτύπωσης χρήματος, ίσως γίνουν κανόνας.

Κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και η ενεργοποίηση νέων προγραμμάτων μαζικής αγοράς ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες, ακόμη και χωρίς «ταβάνι». Οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν ακόμη να βάλουν «πλαφόν» στις αποδόσεις των ομολόγων, κάτι που θα οδηγούσε σε συμπίεση των αποδόσεων, δημιουργώντας ένα δύσκολο περιβάλλον για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως τους (αντ)ασφαλιστικούς ομίλους.

  1. Αύξηση του ρόλου των κυβερνήσεων

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του Covid-19, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο αναδείχθηκαν σε πιστωτές και χρηματοδότες εσχάτου καταφυγίου, αναλαμβάνοντας πολύ πιο ενεργό ρόλο στην οικονομία και είναι απίθανο να «οπισθοχωρήσουν» απότομα, ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας.

Έχουμε ήδη δει κεφαλαιακές ενέσεις από το Δημόσιο ή ακόμη και κρατικοποιήσεις ιδιωτικών εταιρειών και… έπεται συνέχεια, καθώς τα δάνεια θα μετατραπούν σε μετοχικά μερίδια και οι εγγυήσεις σε διασώσεις.

Επιπροσθέτως, η κρίση ενίσχυσε τις οικονομικές ανισότητες και είναι πολύ πιθανό να δούμε κι άλλα «ταμπού» να σπάνε: Για παράδειγμα, η ιδέα του εγγυημένου βασικού εισοδήματος κερδίζει έδαφος (μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση έλαβε πρόσφατα η Ισπανία) και η αύξηση της φορολογίας φαντάζει ορατό ενδεχόμενο. 

  1. Το «ζενίθ» της παγκοσμιοποίησης και η αναδιάρθρωση των εφοδιαστικών αλυσίδων

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση σε 600 πολυεθνικές εταιρείες στην Ασία, το 82% των ερωτωμένων και το 93% των κινεζικών εταιρειών δήλωσαν ότι προχωρούν σε αλλαγές στις εφοδιαστικές τους αλυσίδες λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.

Στην παράμετρο αυτή έρχονται τώρα να προστεθούν οι διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν τις επιχειρήσεις σε κινήσεις για να καταστήσουν πιο ανθεκτικές τις δικές τους εφοδιαστικές αλυσίδες.

Έτσι, αναμένονται αλλαγές, όπως μεταφορά παραγωγικών δραστηριοτήτων, για να περιοριστεί ο κίνδυνος συγκέντρωσης, και σμίκρυνση των εφοδιαστικών αλυσίδων με δημιουργία παράλληλων δομών. Οι βασικοί παράγοντες που θα ληφθούν υπόψη είναι τα κόστη, οι απαιτήσεις διαχείρισης κινδύνων, μακροπρόθεσμοι στρατηγικοί παράγοντες (όπως π.χ. η μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές κρίσιμου εξοπλισμού) και η ανάγκη θωράκισης έναντι του κινδύνου νέων εμπορικών διαμαχών.

Τέτοιες κινήσεις συνεπάγονται την κατασκευή νέων παραγωγικών μονάδων και των συνοδευτικών υποδομών, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες στους τομείς ασφάλισης περιουσίας και ασφάλισης έναντι του κινδύνου παύσης/διαταραχής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η Swiss Re κάνει λόγο για αύξηση 5-10% στη ζήτηση για ασφαλιστικές καλύψεις περιουσίας και επιχειρηματικού εξοπλισμού σε αγορές στις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας, όπου αναμένεται να μεταφερθούν παραγωγικές δραστηριότητες που θα φύγουν από την Κίνα, λόγω του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

Η δε ζήτηση για καλύψεις παύσης/διαταραχής επιχειρηματικής δραστηριότητας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 10-20% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς περισσότερες επιχειρήσεις θα επιδιώξουν να αμβλύνουν τους κινδύνους που συνδέονται με την ομαλή τους τροφοδοσία.

  1. Επιταχυνόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός

Η Swiss Re θεωρεί ότι η τάση της ψηφιοποίησης θα ενισχυθεί στη μετά τον κορωνοϊό εποχή. Όπως όλοι γνωρίζουμε, πολλοί υπάλληλοι γραφείου πέρασαν σε καθεστώς τηλεργασίας το προηγούμενο διάστημα, ενώ αυξήθηκε η παρουσία των εταιρειών/πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η εμπειρία του Covid-19 θα έχει ως αποτέλεσμα τη μονιμοποίηση των τάσεων αυτών, δημιουργώντας ευκαιρίες για την (αντ)ασφαλιστική βιομηχανία στους τομείς της ασφάλισης έναντι cyber κινδύνων, στα ατομικά ασφαλιστικά προϊόντα και στις εμπορικές ασφαλίσεις.

  1. «Τέλος εποχής» για τον χαμηλό πληθωρισμό;

Μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες χαμηλού πληθωρισμού, το «σοκ» του κορωνοϊού θα μπορούσε να πυροδοτήσει αλλαγή πορείας. Ειδικότερα, η τρέχουσα κρίση θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τον απότομο περιορισμό της παραγωγικής δυναμικότητας και την εμφάνιση επίμονων διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την έντονα επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, ίσως οδηγήσουν σε στασιμοπληθωρισμό, τον συνδυασμό δηλαδή υψηλού πληθωρισμού και χαμηλής οικονομικής δραστηριότητας.

Οι τάσεις αναστροφής της παγκοσμιοποίησης (de-globalization) και της χρηματοδότησης του χρέους από τις κεντρικές τράπεζες εντείνουν τον κίνδυνο του πληθωρισμού. Δεν ανησυχούμε για επανεμφάνιση του πληθωρισμού στο ορατό μέλλον. Ωστόσο, δίνουμε πιθανότητες 10-15% στο σενάριο του στασιμοπληθωρισμού τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Η Swiss Re καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η αξιοποίηση των εμπειριών των τελευταίων δεκαετιών μπορεί να μην αποδειχθεί επιτυχημένη στρατηγική για το μέλλον. Για τους (αντ)ασφαλιστές, οι επικείμενες αλλαγές υποδειγμάτων θα φέρουν νέες προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες. «Παρότι ένα περιβάλλον στασιμοπληθωρισμού δεν αποτελεί το βασικό μας σενάριο, θα ήταν ένα τοξικό σενάριο, αφού θα συνδύαζε χαμηλές πραγματικές αποδόσεις επενδύσεων με υψηλό πληθωρισμό. Την ίδια στιγμή, η δημιουργία “παράλληλων” εφοδιαστικών αλυσίδων και η επιταχυνόμενη ψηφιοποίηση θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για την (αντ)ασφαλιστική βιομηχανία».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Swiss Re: Στα 318 δισεκ. οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες το 2024, ανασφάλιστο το 57% των ζημιών

Οι αντασφαλιστές μπορούν να καλύψουν απώλειες μέχρι και 300 δισεκ το χρόνο λόγω της πληθώρας κεφαλαίων, αυξάνεται η ζήτηση για αντασφαλιστικές εγγυήσεις

Ο εμβολιασμός για την COVID-19 μείωσε τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια

Οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια μειώθηκαν μετά τον εμβολιασμό με COVID-19, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη.

Κέρδη 11 δισεκ. για την Munich Re, Swiss Re, Hannover Re, SCOR  το 2024

Η Munich Re και η Hannover Re ξεπέρασαν τους στόχους τους με ετήσια αύξηση των καθαρών εσόδων κατά 23% και 28% αντίστοιχα, ...

Swiss Re: Ακόμη μια αποδοτική χρονιά με ισχυρή κεφαλαιακή θέση

Η κεφαλαιακή θέση του Ομίλου Swiss Re παραμένει ισχυρή με δείκτη Group SST στο 257% από την 1η Ιανουαρίου 2025. Ως αποτέλεσμα αυτής της θέσης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Έξυπνο παρκάρισμα: Η BYD υποκαθιστά τις ασφαλιστικές κι αναλαμβάνει τις ζημιές

Η υπόσχεση της BYD αφορά ζημιές που θα προκύψουν επί κινεζικού εδάφους σε αυτοκίνητα με σύστημα υποβοηθούμενης οδήγησης God's Eye

Στελέχη της Carglass® μεταξύ των εισηγητών στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του ΕΙΑΣ για Πραγματογνώμονες, Εκτιμητές και Διακανονιστές Ζημιών Αυτοκινήτου

Η Carglass® συμμετείχε με εισηγήσεις στελεχών της στο Ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Πραγματογνωμόνων

Η Coface εξαγόρασε την Cedar RoseGroup

Η Coface ανακοινώνει την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Cedar Rose.

Διοργάνωση ESAs Consumer Protection Day

Στις 5 Νοεμβρίου 2025, οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές (ESAs), ΕΙΟΡΑ, ΕΒΑ και ESMA θα διοργανώσουν στη Ρίγα της Λετονίας την 12η Κοινή Ημέρα Προστασίας Καταναλωτών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Σε συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων η Ά. Ευθυμίου

Το άτυπο υπουργικό συμβούλιο στη Δανία είχε θέμα την ελεύθερη και δίκαιη κινητικότητα και ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ

EIOPA: Γνωμοδότηση για την εποπτεία ρευστότητας των επαγγελματικών ταμείων

Η EIOPA ζητά να ενισχυθεί η παρακολούθηση, η αξιολόγηση και η διαχείριση των κινδύνων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν τα ΙΕΣΠ

Έξυπνο παρκάρισμα: Η BYD υποκαθιστά τις ασφαλιστικές κι αναλαμβάνει τις ζημιές

Η υπόσχεση της BYD αφορά ζημιές που θα προκύψουν επί κινεζικού εδάφους σε αυτοκίνητα με σύστημα υποβοηθούμενης οδήγησης God's Eye

Τα 4 σενάρια κλιματικού κινδύνου για την ευρωζώνη – Πού βρισκόμαστε σήμερα

Τα σενάρια του NGFS εξετάζουν την κοινή επίδραση καταστροφών και πολιτικών σε ΑΕΠ, πληθωρισμό και χρηματοπιστωτική σταθερότητα έως το 2030

Μήνυμα ενότητας και θεσμικής υπευθυνότητας εκπέμπει η ΕΑΔΕ

Μήνυμα ενότητας, συνέπειας και θεσμικής υπευθυνότητας εξέπεμψε η ΕΑΔΕ, με αφορμή τη συνάντηση της 8ης Ιουλίου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.