Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα προϊόντα καπνού και άλλα συναφή προϊόντα, μεταξύ αυτών και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, εισάγει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή και με το οποίο υιοθετείται η Οδηγία της Ε.Ε. (2014/40/ΕΕ).
Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει διατάξεις για την πώληση των προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικού τσιγάρου και φυτικών προϊόντων καπνίσματος, για τη διαφήμιση τους και τη χρήση τους, ενώ περιλαμβάνει και την επιβολή προστίμων για τη μη εφαρμογή τους.
Η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία έχει ήδη συναντήσει έντοντες αντιδράσεις, κυρίως από τις επιχειρήσεις και τους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων. Με την ψήφιση ως έχει του σχεδίου νόμου, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα εντάσσονται πλέον σε ένα πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο και θα ταυτίζονται με τα καπνικά προϊόντα, ακόμη και σε ότι αφορά στη χρήση τους σε κλειστούς δημόσιους χώρους, δηλαδή θα απαγορεύεται.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) έκανε λόγο για αλλαγές που συνιστούν «απειλή για τη δημόσια υγεία, ανάχωμα για την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και πρόκληση για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι νόμοι στην χώρα μας» (εδώ). Από την πλευρά της, η Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών, που απέστειλε και σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό, υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο πάει προς ψήφιση, “χωρίς ο νομοθέτης να έρθει σε διάλογο με τους άμεσα εμπλεκόμενους (επιστήμονες, ερευνητές, ατμιστές, πρώην καπνιστές), ώστε αυτό να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο στην πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί” (εδώ).
Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης συνεπειών του σχεδίου νόμου, οι εν λόγω ρυθμίσεις “είναι απολύτως αναγκαίες για την προστασία της υγείας του Έλληνα πολίτη”.
Μάλιστα, η εν λόγω έκθεση παραδέχεται πως “η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας ειναι γενικά ανεπαρκής και υπάρχει πραγματική και επιτακτική ανάγκη να αναγνωριστεί το παθητικό κάπνισμα ως ζήτημα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”. Καταλήγει δε, πως “σε ό,τι αφορα το παθητικό κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου και των νέων προϊόντων καπνού πρέπει να τονιστεί ότι καμία ουσία δεν είναι αθώα”.
Να θυμίσουμε ότι οι χώρες-μέλη είχαν την υποχρέωση να ενσωματώσουν την Οδηγία στις εθνικές τους νομοθεσίες έως τις 20 Μαΐου.
Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε και νομοσχέδιο για τη λαθρεμπορία καπνού, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ενιαίο μητρώο για όλη την αλυσίδα παραγωγής και διακίνησης καπνού που τηρείται στο ηλεκτρονικό σύστημα των τελωνείων (ICISnet), καθώς και πλήρη καταγραφή της εφοδιαστικής αλυσίδας με την καθιέρωση μοναδικού αναγνωριστικού αριθμού-χαρακτηριστικού ασφαλείας για κάθε προϊόν καπνού (εδώ).