Τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα στον τομέα της υγείας παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε ανέδειξε στην ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός από το βήμα της 67ης Συνόδου του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στην οποία συμμετέχει ύστερα από προσωπική πρόσκλησή του από τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, η χώρα μας χτυπήθηκε σκληρά στον τομέα της Υγείας τόσο από την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που μας επιβλήθηκαν όσο κι από την προσφυγική κρίση και μεταναστευτική κρίση, με αποτέλεσμα να βρεθεί αντιμέτωπη με το δίλημμα «Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της εποχής μας μέσα από την αλληλεγγύη, τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και το διεθνές δίκαιο; Ή αποφασίζουμε ότι η καλύτερη επιλογή είναι να προστατεύσουμε μόνο το δικό μας έθνος και να αφήσουμε όλες τις άλλες επιλογές στις αγορές;».
«Η χώρα μου επέλεξε το πρώτο μονοπάτι, το οποίο είναι και το μόνο μονοπάτι που επιτρέπει στην Ευρώπη να έχει ένα μέλλον» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Αποφασίσαμε ότι ο μόνος τρόπος να προστατεύσουμε και να στηρίξουμε την κοινωνία ήταν να ενδυναμώσουμε την καθολική υγειονομική περίθαλψη και, την ίδια στιγμή, να καταβάλουμε την μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια ώστε όλες οι ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών, να έχουν πρόσβαση σε αυτή» πρόσθεσε.
«Η Ελλάδα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να γιατρέψει τις πληγές των πολιτών της» επισήμανε ο κ. Τσίπρας, απαριθμώντας πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στην προαναφερόμενη κατεύθυνση με ανακατανομή των δημόσιων δαπανών σε συνδυασμό με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και την κοινωνική ασφάλιση: διασφάλιση της πρόσβασης στο σύστημα υγείας για όλους, στήριξη και σταθεροποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας (αύξηση ΑΕΠ), αντιμετώπιση των θεμάτων διαφθοράς, πρόνοια για τους πρόσφυγες – εμβολιασμός όλων των παιδιών, μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα.
«Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά και δύσκολα» συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως η προώθηση στην υγεία και στην υγειονομική περίθαλψη αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο και κοινωνικό δικαίωμα, το οποίο, όπως διευκρίνισε, βρίσκεται σε συνάρτηση με γενικότερες πολιτικές που αποτρέπουν τις κοινωνικές και οικονομικές αιτίες της κακής υγείας και της ασθένειας.
«Θα πρέπει όλοι οι διεθνείς οργανισμοί να καταλάβουν ότι η προστασία της υγειονομικής περίθαλψης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας -η επίτευξη των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης- δεν είναι προνόμιο ούτε πολυτέλεια» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός με νόημα.
Παρακολουθείστε ολόκληρη την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού:
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η εξαιρετική συνεργασία της Ελλάδας με τον διεθνή Οργανισμό, που αναμένεται εξάλλου να ενισχυθεί από την ίδρυση μόνιμου γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης: Αύξηση ρεκόρ του κόστους των παιδικών εμβολίων