Του Αιμίλιου Νεγκή, διευθυντή σύνταξης virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Άλλο ένα κατόρθωμα της κρατιστικής ιδεοληψίας της κυβέρνησης. Χωρίς καμία συνεννόηση ή διαβούλευση, ο Ανδρέας Ξανθός εξέδωσε εγκύκλιο στις 8 Μαρτίου, σύμφωνα με την οποία κάθε φορέας που πραγματοποιεί προληπτικές δράσεις πρέπει να καταθέτει αίτηση και να λαμβάνει έγκριση από την οικεία ΥΠΕ!
Η εγκύκλιος έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία σε δήμους και λοιπούς φορείς, που πραγματοποιούν προληπτικές δράσεις, όπως εμβολιασμούς κλπ. Οι περισσότεροι ενημερώθηκαν στις 9 Μαρτίου με ηλεκτρονική αλληλογραφία, που έλαβαν από τον Προϊστάμενο του Γ’ Τμήματος Ανάπτυξης Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας και Πρόληψης του υπουργείου Υγείας κ. Στρατή Χατζηχαραλάμπους.
Η επίμαχη εγκύκλιος με αριθ. πρωτ.: Γ1γ/Γ.Φ.13,18/Γ.Π.οικ.19814 φέρει τον τίτλο: «Καθορισμός ενιαίας διαδικασίας ανάπτυξης και οργάνωσης προγραμμάτων, παρεμβάσεων και δράσεων προληπτικών ιατρικών εξετάσεων σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο γενικό ή σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού». Μάλιστα, ο κ. Χατζηχαραλάμπους επισημαίνει στην ενημέρωση ότι «παρακαλείσθε για την άμεση και πιστή υλοποίηση αυτής σύμφωνα με τα αναφερόμενα»…
Όπως αναφέραμε αρχικά, η εγκύκλιος υποχρεώνει όλους τους φορείς που πραγματοποιούν προληπτικά προγράμματα να καταθέτουν σχετική αίτηση στην οικεία ΥΠΕ. Εφεξής, κανένα προληπτικό πρόγραμμα δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς σχετική έγκριση από την οικεία ΥΠΕ!
Βέβαια, θα μπορούσε να πει κανείς ότι καλά κάνει ο Ανδρέας Ξανθός. Στόχος του είναι να μπει τάξη στις προληπτικές δράσεις, που ασυντόνιστα και δίχως έλεγχο πραγματοποιούν δήμοι, κοινωνικοί και εθελοντικοί φορείς. Την ώρα που η Ελλάδα είναι γνωστό ότι είναι ουραγός στην πρόληψη.
Όμως, γεννιούνται πολλά ερωτήματα: Οι ΥΠΕ διαθέτουν το αναγκαίο προσωπικό και την εξειδίκευση για να αναλάβουν τη διαχείριση και κυρίως την αξιολόγηση των αιτήσεων; Η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει πώς όχι.
Επίσης, με ποια κριτήρια και διαφανείς διαδικασίες θα γίνει η αξιολόγηση των αιτήσεων; Είναι δυνατόν, η κυβέρνηση να προχωρεί σε ένα τόσο ζωτικής σημασίας ζήτημα χωρίς διαβούλευση και διάλογο με τους φορείς;
Η ουσία είναι ότι εδώ και δύο εβδομάδες πολλοί δήμοι και φορείς έχουν διακόψει κάθε προληπτική δράση, μη γνωρίζοντας πως ακριβώς να αντιδράσουν. Άλλοι πάλι, αποφάσισαν να «γράψουν στα παλιά τους τα παπούτσια» την εγκύκλιο βασιζόμενοι νομικά στο ότι η υποχρέωση να υποβάλουν αιτήσεις στις οικείες ΥΠΕ δεν προβλέπεται από κανέναν νόμο…
Το θέμα αναμένεται να λάβει και μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς επίκειται αντίδραση από τον κ. Γ. Πατούλη, ως προέδρου της ΚΕΔΕ και του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας. Ας μην ξεχνάμε ότι του χρόνου έχουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές και θα προκληθεί μείζον θέμα σε πολλές περιοχές αν οι οικείοι δήμοι διακόψουν τα προγράμματα στον τομέα της υγείας, λόγω γραφειοκρατίας…
Από την άλλη, πρέπει να σημειωθεί ότι πράγματι είναι αναγκαίο να υπάρξει συντονισμός, αξιολόγηση και έλεγχος των προληπτικών δράσεων, που διενεργούνται ανά τη χώρα. Αυτό όμως προϋποθέτει πριν απ΄ όλα τη δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την πρόληψη, εκπαίδευση του προσωπικού και φυσικά χρηματοδότηση από την Πολιτεία.
Το υπουργείο Υγείας λοιπόν εμφανίζεται σήμερα να ζητεί να ελέγξει δράσεις και φορείς χωρίς να έχει φτιάξει ένα εθνικό σχέδιο δράσης, χωρίς να έχει το αναγκαίο προσωπικό και χωρίς να δίνει χρηματοδότηση για την πρόληψη… Η ιδεοληψία της κυβέρνησης σε όλο της το μεγαλείο ακόμη και στην πρόληψη!
Δείτε την εγκύκλιο: 783Ι465ΦΥΟ-ΦΧ6