back to top
9.2 C
Athens
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025

Σχέδιο περιορισμού των ιδιωτικών κλινικών βλέπει η ΠΕΙΚ

από το virus.com.gr

«Σφίγγει η θηλιά» γύρω από τις ιδιωτικές κλινικές, μετά την ανάρτηση και των σημειωμάτων rebate και clawback για το 2014. Είχαν προηγηθεί τα σημειώματα για τις αυτόματες επιστροφές του 2013 και του πρώτου μισού του 2016, καθώς ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες. Το εν λόγω ζήτημα, όπως και οι διαδικασίες ελέγχου και περικοπών θα τεθούν σε συναντήσεις των δύο πλευρών αυτή και την ερχόμενη εβδομάδα.

- Advertisement -

Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), τα σημειώματα που ήρθαν με 3 χρόνια καθυστέρηση και βάση μιας Υπουργικής Απόφασης του 2015, του υπηρεσιακού Υπουργού Υγείας, Αθ. Δημόπουλου, αφορούν περικοπές που κατά μέσο όρο ξεπερνούν το 50% και σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζουν και το 90% των υποβολών!  Μάλιστα, τα ποσοστά περικοπών χαρακτηρίζονται από ένα τεράστιο εύρος από 0% για κλινικές- πανδοχεία ηλικιωμένων, έως και το 90%, που αντιστοιχεί κυρίως σε επαρχιακές κλινικές, που κυρίως πραγματοποιούν επεμβάσεις χαμηλού συντελεστή βαρύτητας.

Το clawback του 2014 υπολογίστηκε βάσει ενός αλγορίθμου, 5 κριτηρίων, ενώ αποτελούσε συνάρτηση όλου του κλάδου, ανεξαρτήτως είδους κλινικής. Ένα από τα κριτήρια, δε, ήταν και η βαρύτητα των επεμβάσεων, που αποτέλεσε και το «αγκάθι» για τις κλινικές της περιφέρειας, που δεν αναλαμβάνουν βαριά περιστατικά, όπως είναι τα εγκεφαλικά και τα εμφράγματα.

- Advertisement -

Αλλά, τα πλήγματα για τις ιδιωτικές κλινικές φαίνεται πως διαδέχονται το ένα το άλλο. Μέσα στο 2017 έχουν λάβει τα σημειώματα για το clawback του 2013, του 2014 και του πρώτου μισού του 2016, ενώ εντός 20ημέρου αναμένεται να λάβουν και το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Άλλωστε, ο ΕΟΠΥΥ είναι σε διαδικασία εκκαθάρισης του clawback και μάλιστα σε δύο δόσεις, τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο.

Ακόμη ένα «χαστούκι» εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το νέο σύστημα παραπομπών που θα εισαχθεί με το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ και το οποίο αναμένεται να προβλέπει την απαραίτητη ύπαρξη έγγραφης παραπομπής από οικογενειακό γιατρό ή δημόσιο νοσοκομείο για τη νοσηλεία ασθενή σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Τα απανωτά αυτά πλήγματα απειλούν τη βιωσιμότητα της πλειοψηφίας των κλινικών, που θα μεταφραστεί σε …αρνητικό τζίρο, με την ΠΕΙΚ να εκτιμά ότι στόχος των αποφάσεων της πολιτείας είναι ο περιορισμός του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Ένωση επιδιώκεται η μείωση του αριθμού τους, από τις 170 σήμερα σε 40 με 50, εκ των οποίων 20 με 25 θα είναι ψυχιατρικές, ενώ ο κλάδος θα κινείται σε ρυθμούς εξαγορών και πωλήσεων σε fund του εξωτερικού, όπως έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα.

sarafianos«Με τα καινούργια σημειώματα clawback, που βασίζονται σε ΥΑ του 2015 και για υπηρεσίες που προσφέραμε το 2014, για τα οποία πληροφορούμαστε 3 χρόνια μετά, το 2017, και κυμαίνονται σε εξωπραγματικά ποσοστά έως και 90%, βασιζόμενα σε ένα αλγόριθμο αδιαφανή και άδικο, σε συνδυασμό με το ν/σ για την ΠΦΥ που απαιτεί παραπομπή από γιατρό και νοσοκομείο του δημοσίου για την εισαγωγή σε ιδιωτική κλινική, στερώντας το δικαίωμα του ασθενούς για ελεύθερη επιλογή θεραπευτηρίου, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεκάδες ιδιωτικές κλινικές θα αναστείλουν τη λειτουργία τους, οδηγώντας ταυτόχρονα στην ανεργία δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους», δήλωσε στο Virus, ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ, Γρ. Σαραφιανός.

Άλλωστε, για να εφαρμοστούν οι περικοπές θα πρέπει να διευθετηθούν και τα θέματα των καταβληθέντων φόρων, αφού είναι αναδρομικές επιστροφές.

«Η Υγεία απαιτεί χρηματοδότηση και όχι περικοπές, ειδικά όταν το δημόσιο σύστημα υγείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ασθενών, λόγω των γνωστών προβλημάτων, ενώ ο ιδιωτικός τομέα είναι συρρικνωμένος σε μεγάλο ποσοστό», συμπλήρωσε ο κ. Σαραφιανός.

Ο πονοκέφαλος των οικονομικών ζητημάτων, με κυρίαρχο φυσικά το θέμα του clawback, θα τεθεί στο επίκεντρο συνάντησης του Σ. Μπερσίμη με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών την επόμενη εβδομάδα. Οι δύο πλευρές, όμως, θα συναντηθούν και την τρέχουσα εβδομάδα με αντικείμενο τους ελέγχους των υποβολών, τη διαδικασία που οδηγεί στις περικοπές, προκειμένου να αποσαφηνιστεί και να βελτιωθεί ο τρόπος υποβολής.

«Κερασάκι στην τούρτα», βέβαια, θα αποτελέσει η εκ νέου έναρξη των συζητήσεων μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των φορέων που εκπροσωπούν τον κλάδο για το θέμα των συμβάσεων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μέτρα για τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών

Σε μέτρα προχωρά η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την ανακούφιση από την αναμονή των ασθενών που εξυπηρετούνται από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

6η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών εκλεγμένων στα Επιμελητήρια

Ξεκίνησε η συζήτηση Υπουργείου Υγείας με ΕΑΕΕ για την πρόσβαση των ασφαλιστικών εταιρειών στα Δημόσια Νοσοκομεία

Γεωργιάδης: Ο ΕΟΠΥΥ με την Ψηφιακή Μεταρρύθμιση θα γίνει αποτελεσματικότερος

Tην πρόοδο των έργων του ΕΟΠΥΥ παρουσίασε η διοικήτρια του Οργανισμού στον υπουργό Υγείας.  Στόχος των πρωτοβουλιών είναι η μεταμόρφωση του οργανισμού και o...

Γιατροί Αθήνας: Ζητούν δόσεις για την είσπραξη των ανείσπρακτων οφειλών rebate και clawback

Με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά την είσπραξη των ανείσπρακτων οφειλών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Έγκριση θεραπευτικής αγωγής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

To «πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα θεραπευτική επιλογή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου

Οι θέσεις Insurance Europe σχετικά με την προώθηση πρότασης Omnibus

Μεταξύ των προωθούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών της συγκαταλέγεται η υιοθέτηση πρότασης Omnibus

Η NN Group ολοκλήρωσε την πώληση των δραστηριοτήτων της στην Τουρκία


Ο όμιλος NN ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης των τουρκικών δραστηριοτήτων του στη Zurich Turkiye.

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

«Όαση» για τις συναλλαγές η ασφάλιση πιστώσεων

Η εγχώρια αγορά, χρόνια τώρα, ήδη από το 2008, που ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση και η Ελλάδα, 24 μήνες μετά, βίωσε τη δική της πολυετή

Το δημογραφικό στο μικροσκόπιο της Eurostat: O ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνάει…

Η μέση ηλικία του πληθυσμού της ΕΕ έφθασε την 1η Ιανουαρίου 2024 τα 44,7 χρόνια, ανακοινώθηκε από τη Eurostat. Αυτό σημαίνει πως

Πώς θα κρατήσετε τους πελάτες σας στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Από εκεί που ψάχναμε για πελάτες για να ασφαλίσουν την περιουσία τους, ψάχνουμε να δούμε πότε τα επιστημονικά συμπεράσματα ....

Έγκριση θεραπευτικής αγωγής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

To «πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα θεραπευτική επιλογή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου