της Ελενας Ερμείδου
Την ερχόμενη Παρασκευή θα δοθεί το έκτακτο οικονομικό βοήθημα των 580 ευρώ στους πρώτους 104 δικαιούχους σεισμόπληκτους της ευρύτερης περιοχής Πολιχνίτου και Πλωμαρίου Λέσβου, των οποίων τα σπίτια υπέστησαν ζημιές από το μεγάλο σεισμό της 12ης Ιουνίου, μεταδίδει το ΑΠΕ.
Οσοι δεν γνωρίζουν το τι συμβαίνει πραγματικά με την διαχείριση το φυσικών καταστροφών από το κράτος θα νιώθουν ικανοποιημένοι με τις αποζημιώσεις ή το έκτακτο βοήθημα που ανακοινώθηκε. Οσοι γνωρίζουν έχουν μόνιμα ερωτήματα για την άσκοπη σπατάλη των κρατικών πόρων, για την έλλειψη κρατικής μέριμνας, την απουσία ενός αληθινά κοινωνικού κράτους, την έλλειψη προδιαγραφών σε όλους τους τομείς.
Μιλώντας στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Λέσβου Παναγιώτης Τσουπής υποστήριξε πως θα πιστωθούν οι λογαριασμοί 104 δικαιούχων από τις 500 αιτήσεις που συνολικά έχουν κατατεθεί, καθώς μόνο αυτοί έχουν ολοκληρώσει την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και έχουν ελεγχθεί από τις υπηρεσίες.
Οι δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι και το κράτος ψάχνουν για υποσχέσεις, ειδικά στις ημέρες μας.
Ο δημόσιος διάλογος έχει εκχυδαϊστεί με την ριζοσπαστικοποίηση. Οι υποσχέσεις, οι τακτικές του διχασμού και τα επικοινωνιακά τρυκ βρίσκονται στο απόγειο.
Ένα ερώτημα που προκύπτει μέσα σε πολλά άλλα, είναι γιατί ο έλληνας αρέσκεται σε υποσχέσεις που δεν εκπληρώνονται και σε ψέματα; Τι φταίει και ποιος; Γιατί αφήνει τους πολιτικούς να τον κρατούν σε καθεστώς χάους;
Ποιοι είναι αυτοί που θα έχουν να λαμβάνουν αποζημιώσεις; πώς έγινε η πραγματογνωμοσύνη των ζημιών, πώς καθορίστηκε το ενιαίο κονδύλι, πότε θα τα λάβουν τα χρήματα; και περνώντας μέσα από πόσα κανάλια γραφειοκρατίας;
Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι όσοι έχουν υποστεί ζημιές από φυσικές καταστροφές και είναι παθόντες δεν θα έχουν την υποχρέωση σχεδόν να συμμορφωθούν στο νόμο για τα ανασφάλιστα οχήματα (βλ. δημοσίευμα IW). Ουδένα άλλο σχόλιο για τα κίνητρα του πολυνομοσχεδίου για τα ανασφάλιστα
Οι χώρες θα πρέπει να έχουν σχέδια και για τα πιο απίθανα συμβάντα που δύνανται να προκληθούν.Ομως ακόμα και αυτά τα σχέδια θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος ώστε να είναι σύμφωνα απέναντι στους δημοκρατικούς θεσμούς.
Τα χρήματα αυτά ή τα έκτακτα βοηθήματα έναντι των φυσικών καταστροών θα έπρεπε να καταβάλλονται μετά από αξιολογήσεις των ζημιών από ειδικούς, το βάρος των κινδύνων να είχε μεταφερθεί στην ιδιωτική οικονομία Το κράτος να μην σπαταλά πόρους που δεν έχει.
Αν όλοι και αυτοί (;) που θα εισπράξουν πιστεύουν ότι δεν έχουν κόστος από τις αποφάσεις αυτές και την συνεχιζόμενη εμμονή των πολιτικών να ακολουθούν πιστά ένα μοντέλο που προκαλεί κοινωνική ζημιά, αυταπατώνται. Τα καταβάλλουν εμπρόθεσμα μέσα από άγρια την άγρια φορολογία που έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις και η παρούσα την διπλασίασε.
Δεν είναι όμως μόνοι αυτοί που πληρώνουν η άγρια φορολογία έχει επιβληθεί σε όλους τους πολίτες. Ο λόγος γιατί το κράτος δεν μεταρρυθμίζεται (βλ. ΣΔΙΤ) και ουσιαστικά δεν θέλει να μειώσει τις υπέρογκες δαπάνες του.
Και.. έπεται η Κως…