της Ελενας Ερμείδου
Νέα δεδομένα στην προσέγγιση των κινδύνων γεννούν οι εξελίξεις στην τεχνολογία. Οι αντασφαλιστές σπεύδουν, μεταξύ άλλων, να αναπροσαρμόσουν τα μοντέλα τους, υιοθετώντας πολιτικές που παιρνούν τους κινδύνους στις αγορές κεφαλαίων. Αν και η πολιτική αυτή ήδη εφαρμόζεται, φαίνεται να ενισχύεται στο μέλλον, και να ακολουθεί πιστά τις αλλαγές που έχει φέρει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση.
Από την χρήση της νέας τεχνολογίας των insurtech και fintech προκύπτει και η αύξηση της προσφοράς των εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων. Τα κεφάλαια αυτά με την παροχή νέων προϊόντων θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, ώστε οι αντασφαλιστές να μεταφέρουν τους κινδύνους στις αγορές κεφαλαίων.
Τα εναλλακτικά κεφάλαια, ως όλα δείχνουν πρόκειται να εκμεταλλευτούν τις προτάσεις των insurtech και fintech και η τάση αυτή δεν θα είναι βραχυπρόθεσμη αλλά μακροπρόθεσμη.
Ο ανταγωνισμός στην αγορά, έτσι, κάθε άλλο παρά μειώνεται. Αυξάνεται και θα είναι πολύ έντονος. Οι αντασφαλιστές θα πρέπει να πάρουν θέσεις για να φέρουν αποτέλεσμα.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι πόση τεχνολογία μπορούν να απορροφήσουν οι αντασφαλιστές; θα γίνει σταδιακά, σύντομα ; θα υπάρξει χρόνος οι παραδοσιακοί μικροί αντασφαλιστές να προσαρμόσουν τα μοντέλα τους χωρίς να υπάρξουν αρνητικές επιδράσεις; Πώς θα προστατέψει ο κλάδος τα μερίδια του; θα υπάρξει περαιτέρω διαφοροποίηση;
Λίγα μόλις χρόνια πριν υπήρχαν οι ανησυχίες ότι τα εναλλακτικά επενδυτικά κεφάλαια έπαιρναν μερίδιο από την αγορά αντασφαλειών. Σήμερα τα δύο μερίδια τείνουν να γίνουν ένα;.
Πόσο θα μετράει η σχέση με τον πελάτη; η οικονομική ισχύ; η φήμη και το όνομα;
Τρία πράγματα φέρονται να μη επιδέχονται αντίρρηση: η ικανότητα των αντασφαλιστών να αποζημιώνουν, η σωστή τιμή, και ο σκοπός των καλύψεων.
Το Ραντεβού του Μόντε Κάρλο θα δώσει απαντήσεις όπως και η Υδρα και το Baden – Baden.