Φωτιές άναψε η παράταση της Προκήρυξης (εδώ) για τη στελέχωση των πρώτων Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤοΜΥ) με γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπούς επαγγελματίες υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι το προσωπικό αυτό θα προσληφθεί με 24μηνες συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, οι οποίες δύνανται να ανανεωθούν για επιπλέον 2 χρόνια, ενώ θα λαμβάνει τις αποδοχές και τα επιδόματα του Επιμελητή Α’ του Ε.Σ.Υ., καθώς και τις αποδοχές ΠΕ Νοσηλευτικών, ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών, ΠΕ Διοικητικών/ Οικονομικών, ΤΕ Νοσηλευτών, ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών, ΤΕ Επισκεπτών/τριών Υγείας, ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας, ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών και ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων.
Για τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ) το γεγονός ότι αποφασίστηκε να δοθεί παράταση και μάλιστα μία ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων αποτελεί σαφή ένδειξη κατάρρευσης του νέου συστήματος ΠΦΥ πριν ακόμα ξεκινήσει. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι στην Περιφέρεια Αθηνών έγιναν μόλις 53 αιτήσεις για την κάλυψη 195 θέσεων, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπου οι αιτήσεις των υποψηφίων μετά βίας καλύπτουν το 1/3 των θέσεων.
“Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ευελπιστούσε ότι θα προσελκύσει επιστήμονες από την Ευρώπη, όταν ο μέσος μισθός στη Πορτογαλία για αντίστοιχη θέση ξεπερνά τα 4.000 ευρώ!” τονίζει περιπαικτικά και συμπληρώνει: “Είχαμε τονίσει ότι δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον για τη στελέχωσή του, καθώς προβλέπεται για τους ιατρούς μια δημοσιοϋπαλληλική σχέση χωρίς κίνητρα και με αποδοχές πολύ χαμηλότερες από την προσφορά τους”.
Εξάλλου, για τον ΙΣΑ αντικίνητρο εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην Προκήρυξη αποτελεί και η χρηματοδότηση του νέου συστήματος από το ΕΣΠΑ έως το 2021, κρίνοντας αβέβαιο το μέλλον του εγχειρήματος.
“Έτσι, το νέο σύστημα θα προσελκύσει αναγκαστικά μόνο όσους επαγγελματίες αναζητούν μια πρόχειρη και προσωρινή λύση, πριν κάνουν το επόμενο βήμα στην καριέρα τους” εκτιμά, εμμένοντας στη θέση του ότι το νέο σύστημα είναι ανεφάρμοστο και ιδεοληπτικό.
Διαψεύδει τον ΙΣΑ το Υπουργείο Υγείας
Οι προαναφερόμενες εκτιμήσεις δεν αποτελούν παρά ευσεβείς πόθους του ΙΣΑ και του προέδρου του, για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η οποία ισχυρίζεται – αντίθετα – ότι παρέτεινε τις αιτήσεις λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος.
“Η παράταση των αιτήσεων μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου απαντά στην ανάγκη να δώσουμε την ευκαιρία σε περισσότερους γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας να διεκδικήσουν με διαφάνεια και αξιοκρατία μια αξιοπρεπή θέση εργασίας στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας” διαβεβαιώνει χαρακτηριστικά.
Όπως ισχυρίζεται εξάλλου η Αριστοτέλους, ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότερα από 19.300 άτομα όλων των κατηγοριών προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων και γιατρών.
“Η τελική εικόνα, που θα έχουμε στην καταληκτική ημερομηνία, θα διαψεύσει όσους επενδύουν στην αποτυχία αυτής της μεταρρύθμισης. Αυτή θα προχωρήσει γιατί είναι η διεθνώς αποδεκτή και κοινωνικά αναγκαία απάντηση στην κρίση των συστημάτων υγείας και στις υγειονομικές ανισότητες” τονίζει καταλήγοντας.