back to top
17.7 C
Athens
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Ο έρπης αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτζχάιμερ

Η μόλυνση από τον ιό του έρπητα είναι πολύ πιθανό να σχετίζεται με την εμφάνιση της νόσου του Αλτζχάιμερ! Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα τριών πρόσφατων μελετών.

Πρόκειται για τους Ruth Itzhaki και Richard Lathe, καθηγητές στα πανεπιστήμια του Μάντσεστερ και του Εδιμβούργου αντίστοιχα.  Αρθρογραφώντας στο περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease, αναφέρουν ότι υπάρχουν πλέον ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για την αιτιολογική σχέση ανάμεσα στη μόλυνση από τον ιό του έρπητα και την νόσο του Αλτζχάιμερ.

- Advertisement -

Οι περισσότεροι ερευνητές της νόσου του Αλτσχάιμερ διερευνούν τα κύρια χαρακτηριστικά της, τις πλάκες αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Ωστόσο, παρά το τεράστιο όγκο της έρευνας, οι αιτίες του σχηματισμού των πλακών αυτών παραμένουν άγνωστες.

Από την άλλη, ο ιός του έρπητα (HSV1) μολύνει τους περισσότερους ανθρώπους σε νεαρή ηλικία ή αργότερα και παραμένει διά βίου στο σώμα σε αδρανή μορφή μέσα στο περιφερικό νευρικό σύστημα. Κατά καιρούς ο ιός ενεργοποιείται και τότε σε μερικούς ανθρώπους προκαλεί ορατή βλάβη με τη μορφή πληγών.

- Advertisement -

Μια νέα μελέτη, που έγινε πρόσφατα στην Ταϊβάν, συμπεριέλαβε 8.362 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, τα οποία το 2000 είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με σοβαρή λοίμωξη από τον HSV. Η ομάδα αυτή συγκρίθηκε με ομάδα ελέγχου 25.086 ατόμων χωρίς ένδειξη HSV λοίμωξης.

Ακολούθως, οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη της άνοιας σε αυτά τα άτομα σε μια περίοδο παρακολούθησης 10 ετών μεταξύ 2001 και 2010. Ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας στην ομάδα του HSV αυξήθηκε κατά 2,5 φορές.

Το εντυπωσιακό όμως καταγράφηκε όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά σε άτομα με μόλυνση HSV, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με αντιιικά φάρμακα, έναντι εκείνων που δεν έλαβαν θεραπεία. Στα άτομα αυτά υπήρξε μια δραματική μείωση κατά 10 φορές της μεταγενέστερης επίπτωσης της άνοιας σε διάστημα 10 ετών!

Prof. Ruth Itzhaki of Manchester University. Photograph credit: Jon Parker Lee

Η καθηγήτρια Itzhaki δήλωσε: «Ήδη από το 1991 γνωρίζουμε ότι σε πολλούς ηλικιωμένους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί με HSV1, ο ιός είναι επίσης στον εγκέφαλο και στη συνέχεια το 1997 βρέθηκε ότι η μόλυνση με τον ιό αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη νόσο του Αλτζχάιμερ στον εγκέφαλο των ανθρώπων που έχουν συγκεκριμένο γενετική μετάλλαξη. Το 2009, ανακαλύψαμε ότι το DNA του ιού HSV DNA βρίσκεται μέσα σις πλάκες αμυλοειδούς στους εγκέφαλους των ασθενών του Αλτζχάιμερ. Έχουν ήδη βρει ότι ότι ο ιός στον εγκέφαλο επανενεργοποιείται από ορισμένα γεγονότα όπως το στρες, η ανοσοκαταστολή και η μόλυνση / φλεγμονή. Πιστεύουμε λοιπόν ότι ο κύκλος επανενεργοποίησης του HSV1 στον εγκέφαλο προκαλεί τελικά Αλτσχάιμερ τουλάχιστον σε μερικούς ασθενείς».

Σχεδόν 30 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από νόσο Αλζτχάιμερ και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί λόγω της δημογραφικής γήρανσης και της συνεχιζόμενης αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης. Και δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες.

Το σημαντικό από τις νέες έρευνες είναι λοιπόν ότι «αυτά τα ασφαλή και εύκολα διαθέσιμα αντιιικά φάρμακα μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της νόσου σε αυτούς τους ασθενείς», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ξένες φαρμακευτικές: Ξεχείλισε το ποτήρι στο χώρο του Φαρμάκου

Για ολιγωρία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία το Pharma Innovation Forum ως προς τις δεσμεύσεις της για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή το PIF, τονίζοντας ότι η κατάτμηση του προϋπολογισμού δεν είναι λύση.

Ν. «Άγιος Ανδρέας»: Ποιον «καίει» το πόρισμα της ΕΔΕ για τον θάνατο του 49χρονου

Φως αναμένεται να ριχθεί με την ΕΔΕ στην υπόθεση του θανάτου του 49χρονου Θοδωρή Νεμουτιάνου έξω από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα. Η διαδικασία κυλά αργά, χωρίς επίσημες ανακοινώσεις, ενώ αρχικά είχε εκδιωχθεί εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια.

Ποια νέα έργα για την Υγεία εντάχθηκαν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Μητρώα της ΗΔΙΚΑ, προληπτικά τεστ υγείας, προγράμματα έρευνας και άλλα περιλαμβάνονται στα 372 έργα που εντάχθηκαν στο σκέλος των επιδοτήσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 13,5 δισ. ευρώ.

Σε ιδιωτικές κλινικές πιθανόν να πραγματοποιηθούν χειρουργεία του Ν. Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Για συνολικό πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων στην χώρα έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη που ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο  να χειρουργηθούν περιστατικά από την λίστα του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε ιδιωτικές κλινικές.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τι μπορεί να «πυροδοτήσει» τον καρκίνο του προστάτη

Κάθε άνδρας μπορεί να κινδυνεύει από την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Η ασθένεια προσβάλλει αθλητές και λογιστές, πολιτικούς και γιατρούς

Έρευνα ΠΟΥ για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου

Νέα στοιχεία  από πρόσφατη ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε από τους Karipidis et al στο Environmental International, αναφέρουν

Interamerican: Θα προσεγγίσει το ορόσημο των 500 εκατ. ευρώ η παραγωγή το 2024

Την εκτίμηση ότι, η συνολική παραγωγή της Interamerican θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. Ευρώ το 2024 έχουν πολλά στελέχη του ομίλου μετά το τέλος του γ' τριμήνου.

ΙNTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α.: Αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων 9μήνου 

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα

Δημοφιλή Άρθρα


 

 

Ροή Ειδήσεων

Η Euroins Ελλάδος, Μέγας Χορηγός του Kallithea Night Run

Η Euroins Ελλάδος για ακόμη μια χρονιά είναι Μέγας Χορηγός του Kallithea Night Run.

Σέντρα στο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών

Το 12ο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ασφαλιστικών Εταιρειών Π.ΑΣΦ.Ε 2025 είναι γεγονός!

Τι μπορεί να «πυροδοτήσει» τον καρκίνο του προστάτη

Κάθε άνδρας μπορεί να κινδυνεύει από την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Η ασθένεια προσβάλλει αθλητές και λογιστές, πολιτικούς και γιατρούς

Άνοδος κυβερνοεγκλημάτων με στόχο ηλικιωμένους

Οι βασικές κυβερνοεπιθέσεις έρχονται με τη μορφή ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και τεχνολογικών απατών και επιθέσεων

Έρευνα ΠΟΥ για την επίδραση των κινητών τηλεφώνων στην εμφάνιση καρκίνου του εγκεφάλου

Νέα στοιχεία  από πρόσφατη ανασκόπηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύθηκε από τους Karipidis et al στο Environmental International, αναφέρουν