back to top
22.2 C
Athens
Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2025

Νέο θεσμικό ατόπημα Πολάκη

Του Αιμίλιου Νεγκή, διευθυντή σύνταξης virus.com.gr & Pharma Health Business magazine

Τι μέλλον μπορεί να έχει μία χώρα όταν ένας υπουργός και ιατρός δημοσιεύει στο Facebook ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα κάποιου πολίτη; Αυτό έκανε χθες τα μεσάνυχτα ο Παύλος Πολάκης, αναρτώντας στο προσωπικό του λογαριασμό έγγραφο του ΚΕΠΑ, που αφορά τα ποσοστά αναπηρίας του πρόσφατα αποφυλακισθέντα και εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο της Energa Αριστείδη Φλώρου.

- Advertisement -

Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και γιατρός γνωστοποίησε έγγραφο που φέρει τον τίτλο: «Γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας». Το έγγραφο μάλιστα εκδόθηκε στις 25/8/2018 (δηλαδή το Σάββατο!!).

Το γελοίον του πράγματος είναι ότι το έγγραφο αναφέρει ότι «το παρόν χορηγείται για κάθε νόμιμη χρήση»… Στην πράξη κάποιος το εξέδωσε (με ποιο νόμιμο δικαίωμα και ποιος έκανε αίτηση Σαββατιάτικα;) για να χρησιμοποιηθεί σε μία τελείως παράνομη χρήση, τη δημοσιοποίηση στο Facebook.

- Advertisement -

Η κίνηση του κ. Πολάκη είναι καραμπινάτη παρανομία. Μάλιστα, ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την προστασία των προσωπικών δεδομένων προβλέπει αυστηρές ποινές φυλάκισης και πρόστιμo, που μπορεί να φθάσει έως και τα 20 εκατ. ευρώ!

Ειδικότερα, ο νόμος αναφέρει ότι: «Όποιος χωρίς δικαίωμα επεμβαίνει με οποιονδήποτε τρόπο σε αρχείο δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ή λαμβάνει γνώση των δεδομένων αυτών ή τα αφαιρεί, αλλοιώνει, βλάπτει, καταστρέφει, επεξεργάζεται, μεταδίδει, ανακοινώνει, τα καθιστά προσιτά σε μη δικαιούμενα πρόσωπα ή επιτρέπει στα πρόσωπα αυτά να λάβουν γνώση των εν λόγω δεδομένων, ή τα εκμεταλλεύεται με οποιονδήποτε τρόπο, τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή… ».

Αξίζει να μεταφέρουμε αυτούσια και το συνοδευτικό κείμενο, που ανάρτησε ο κ. Πολάκης:

«Πριν λιγο ήρθε στα χέρια μου η γνωμάτευση με την οποια αποφυλακίστηκε το λαμόγιο που ακούει στο όνομα ΦΛΩΡΟΣ !!!!
Δεν μιλησα δυο μέρες αφενός γιατι ειμαι σε τριήμερες ” διακοπές”,αφετέρου γιατι ήθελα να δω τι συμβαίνει .
Μετα απο αυτο θα πω μια κουβέντα μόνο !!!
Αυτά τα λαμόγια που έδωσαν τέτοιες γνωματεύσεις σε εναν ΑΠΑΤΕΩΝΑ ,39 ετών για να του αθροίσουν ποσοστό αναπηρίας 70% θα ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ !!!!!
Πρωτοετής Φοιτητης της Ιατρικης καταλαβαίνει πως αυτά ειναι γνωμάτευση κατα παραγγελία προφανως με αντάλλαγμα ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΩ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΛΕΩ !!!
ΠΙΣΩ ΤΣΟΓΛΑΝΙΑ ,δεν βάλαμε το κεφάλι μας στο ντορβά για να «καθαρίζετε” εσείς τους εγκληματίες και τους απατεώνες που ήπιαν το αίμα του ελληνικού λαού !!!”

Η κίνηση αυτή του κ. Πολάκη έχει προκαλέσει εύλογα σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, αρκετοί πολίτες δίνουν δίκιο στον κ. Πολάκη, θεωρώντας προφανώς ότι καλά έκανε και δημοσιοποίησε το έγγραφο, που αποδεικνύει ότι κρύβεται συναλλαγή πίσω από την ιατρική γνωμάτευση.

Εύλογα, πολλοί συμπολίτες μας είναι αγανακτισμένοι από την εκτεταμένη διαφθορά και την ατιμωρησία εκείνων, που αποδεικνύεται ότι πλούτισαν σε βάρος του δημοσίου. Όμως, είναι δυνατόν ένας υπουργός να παραβιάζει ασύστολα το νόμο, που πρέπει να τηρεί παραδειγματίζοντας τους πολίτες;

Άλλωστε, ο κ. Πολάκης και οι συνάδελφοί του στην κυβέρνηση έχουν καθήκον να λάβουν όλα τα νόμιμα μέτρα, ώστε να μην υπάρχουν τέτοια περιθώρια συναλλαγής στον καθορισμό των ποσοστών αναπηρίας. Την ευθύνη για το αν οι επιτροπές αναπηρίας δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους την έχει η ίδια η κυβέρνηση.

Ναι, ο σκοπός του κ. Πολάκη είναι δίκαιος. Αν η γνωμάτευση είναι εικονική, πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι εμπλέκονται. Όμως, δεν είναι δυνατόν ο σκοπός να αγιάζει τα μέσα.

Υ.Γ. Κανονικά, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα η κίνηση του κ. Πολάκη θα του στοίχιζε πολιτικά στον επικείμενο ανασχηματισμό. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, όμως, δεν θα ήταν καν υπουργός.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Το 16th Pharma & Health Conference στις 7 Οκτωβρίου έρχεται να απαντήσει στο ερώτημα: «Το ΕΣΥ αλλάζει;»

Με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων, επιστημόνων, συλλόγων ασθενών και στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας που διαμορφώνουν το μέλλον του κλάδου

Νέα ψηφιακή εποχή στην υγεία: 3 απλά βήματα για ραντεβού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Για πρωτοφανή ανταπόκριση στη νέα ενιαία γραμμή εξυπηρέτησης «1566» κάνει λόγο το Υπουργείο Υγείας - Aπό τις 3 Οκτωβρίου και μηχανισμός callback

Διπλάσιος κίνδυνος για long COVID σε παιδιά μετά από δεύτερη λοίμωξη: Τι δείχνει η νέα μελέτη του NIH

Τα αποτελέσματα της μελέτης έρχονται σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι η COVID-19 είναι «ήπια» στα παιδιά

Διαφωνίες της ΕΕΠΕ στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία: Ζητήματα αμοιβών, συνταγογράφησης και ευθύνης

Η Ένωση μεταξύ άλλων ζητά η αμοιβή παθολόγου να μην ενσωματώνεται στις συμβάσεις ΕΟΠΥΥ, αλλά να καθορίζεται όπως στις συμφωνίες με ασφαλιστικές

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Καινοτομία στις θεραπείες και στην ιατρική τεχνολογία θα δώσει λύσεις σε άλυτα θεραπευτικά πεδία

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε 24ο Ετήσιο Συνέδριο Healthworld με τίτλο «A New Era in Healthcare – Driving the Change»

Το 16th Pharma & Health Conference στις 7 Οκτωβρίου έρχεται να απαντήσει στο ερώτημα: «Το ΕΣΥ αλλάζει;»

Με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων, επιστημόνων, συλλόγων ασθενών και στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας που διαμορφώνουν το μέλλον του κλάδου

Νέα ψηφιακή εποχή στην υγεία: 3 απλά βήματα για ραντεβού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Για πρωτοφανή ανταπόκριση στη νέα ενιαία γραμμή εξυπηρέτησης «1566» κάνει λόγο το Υπουργείο Υγείας - Aπό τις 3 Οκτωβρίου και μηχανισμός callback

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

H BlueByte διαψεύδει τις φήμες εξαγοράς της

Με ανακοίνωσή της, η εταιρεία ασφαλιστικού λογισμικού διαψεύδει τις φήμες περί πώλησής της σε επιχειρηματία του ασφαλιστικού χώρου

Τελευταία μέρα συμμετοχής στον διαγωνισμό της Euroins – Οι 3 νικητές θα γίνουν… συνοδηγοί του Θ. Χαλκιά

Η Euroins βάζει τους τυχερούς στο δεξί bucket του Renault Clio Rally3 του οδηγού αγώνων για μια μοναδική εμπειρία αδρεναλίνης

Επίσημος Χορηγός της ΚΑΕ Περιστέρι η Extra Assistance

Κοινό όραμα, η προαγωγή του αθλητισμού και η ανάδειξη των αξιών της ομαδικότητας και της αλληλοϋποστήριξης

Η Καινοτομία στις θεραπείες και στην ιατρική τεχνολογία θα δώσει λύσεις σε άλυτα θεραπευτικά πεδία

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε 24ο Ετήσιο Συνέδριο Healthworld με τίτλο «A New Era in Healthcare – Driving the Change»

Athens Riviera Summit 2025: Iδιαίτερη επιτυχία και υψηλές παρουσίες

Tην επίσημη έναρξη της Συνόδου, που λαμβάνει χώρα στα Αστέρια Γλυφάδας το τριήμερο 1-3 Οκτωβρίου, κήρυξε ο υπουργός Ανάπτυξης